גובשו עקרונות המסדירים את גביית חובות הבנקים ממשקי בית ועסקים שנקלעו לקשיים
לפי עקרונות שגיבש הפיקוח על הבנקים ורשות האכיפה והגבייה, הבנקים יהיו חייבים לקבוע תקרה לריבית הפיגורים כך שזו לא תעלה על השיעור המרבי של ריבית הנגבית על ידו על חריגה ממסגרת האשראי בחשבון עובר ושב או חח"ד
- משקי הבית מחכים למשה כחלון
- האיגוח יערער את יציבות משקי הבית
- בנק ישראל: יתרת המשכנתאות של משקי הבית גדלה בינואר במיליארד שקל נוספים
כיום קיימים במערכת ההוצאה לפועל כ-239 אלף תיקים פתוחים של המערכת הבנקאית מול חייבים כאשר מרביתם הם אנשים פרטיים ומשקי הבית. ברשות האכיפה והגבייה ציינו כי בעקבות תחקיר של העיתונאית גל גבאי הם פועלים כעת לגבש הסדרה גם בתחום המשכנתאות ובהתנהלות הבנקים מול לווי משכנתאות ששעבדו את דירתם לבנק. כיום קיימים בהוצאה לפעול 4,000 תיקים פתוחים של חייבי משכנתאות שמתנהל נגדם התהליך.
על פי הטיוטה, הבנקים יהיו חייבים לקבוע תקרה לריבית הפיגורים כך שזו לא תעלה על השיעור המרבי של ריבית הנגבית על ידו על חריגה ממסגרת האשראי בחשבון עובר ושב או חח"ד. כמו כן על הבנקים לפרט באופן ברור וגלוי בהסכם ההלוואה מה היא הנוסחה לחישוב ריבית הפיגורים בהלוואה כך שכבר בעת נטילת ההלוואה הלקוח יהיה מודע להשלכות הכספיות שעלולות להיגרם לו במקרה של אי יכולת לעמוד בהחזר ההלוואה.
כיום, כל בנק ובנק מנהל טבלאות המפרטות את ריביות הפיגורים לפי זמן הפיגור ועל פי נוסחא שהם קבעו. כעת, בנק ישראל ורשות האכיפה מצמצים את טבלאות ריבית הפיגורים וקובעים נוסחא אחת לקביעה הריבית שתשען על ריבית הפריים פלוס תוספת שתקבע.
עוד על פי הטיוטה, הבנקים ידרשו להקים פונקציה ייעודית לטיפול בגביית חובות שתרכז את הטיפול בגביית החובות, אל מול החייבים, תפקח ותדווח על יישום ההוראה. הפונקציה תוכל להתחבר למערכות ההוצאה לפועל וכך לעקוב אחרי כל תיק ותיק.
"אנחנו חשופים באופן שוטף לבעיות של החייבים בתהליך מול הבנקים ואגרנו מספר סעיפים וצעדים שדרושים כדי להגיע לפתרון פשוט יותר", אמר הבוקר דוד מדיוני, מנהל רשות האכיפה והגבייה. "אנחנו רוצים שהבנק יהיה אחראי על ניהול התהליך. כאשר הבנק מושך בחוטים זה נראה אחרת, שיש בתווך גורם שמנהל את העניינים ומסתכל על התהליך בראיה אולי יותר עסקית, זה מוביל לאיבוד שליטה".
הטיוטה של בנק ישראל מפרטת מספר צעדים בכדי להסדיר את תחום גביית החובות. כך, על הבנקים יהיה לגבש מסמך נהלים ומדיניות, להנגיש את המידע ללקוח לפני נקיטת צעדים ולספק לו כל מידע רלוונטי גם בעת שכבר החל מולו בהליך הגבייה. כמו כן, הטיוטה מתייחסת גם לשכר הטרחה של עורכי הדין של הבנק וקובעת כי אלו יוכלו לקבל את שכר טרחתם רק בסוף תהליך הגבייה ורק על פי הסכום שנקב בית המשפט.
"ההוגנות והשקיפות נדרשות לא רק בעת מתן האשראי אלא גם בהליכי גביית חובות בנסיבות בהן הלקוח אינו עומד בהתחייבויותיו כסדרן", אמר המפקח על הבנקים דודו זקן. "רשות האכיפה פנתה אלינו, הסבירה לנו את הבעיות, הקמנו צוות משותף והפתרונות באים לידי ביטוי בטיוטה".