משרד הכלכלה לא טורח לשמור על זכויות העובדים בשכר נמוך
המבקר מצא כי "מינהל הסדרה ואכיפה חוקי העבודה במשרד הכלכלה פועל בליקויים משמעותיים, למרות שני דו"חות קודמים של המבקר בנושא ולמרות שהמינהל קיבל תוספת כח אדם ותקציב"
מבקר המדינה מוצא ליקויים חמורים בגוף שאמור לדאוג לזכויות העובדים החלשים ביותר במשק. בפרק מיוחד בנושא בד"וח כותב המבקר כי מינהל הסדרה ואכיפה חוקי העבודה במשרד הכלכלה פועל בליקויים משמעותיים, למרות שני דו"חות קודמים של המבקר בנושא ולמרות שהמינהל קיבל תוספת כח אדם ותקציב.
כך לדוגמה המינהל לא מבצע תכנית עבודה מסודרת המבוססת על ניתוח של המקצועות והענפים בהם יש סבירות גבוהה יחסית להפרה של חוקי העבודה, כמו לדוגמה עובדי קבלן, ללא יחידת מודיעין מתפקדת, יעדים כמותיים ומערכת המיחשוב שלו ישנה.
המבקר מצא כי 30% מהתיקים שבודק המינהל נמשכים שנה ויותר, למרות שאין מדובר בחקירה פלילית שמטבעה מורכבת ואורכת זמן. המבקר מצא עוד כי דווקא במשרדי הממשלה, רשויות מקומיות וגופים ציבוריים נוספים אין הקפדה אחידה וברורה על זכויות עובדים הקבלן. זאת למרות שורה של חוקים, הסכמים קיבוציים והוראות חשכ"ל בנושא, אך בשטח לא נעשו בדיקות רציניות לגבי האפשרות של הפרת זכויות, עד כדי כך שגם אם נמצאת ראייה לפגיעה בשכרם של עובדי הקבלן כספיהם לא בהכרח יוחזר להם.
לא רק זה, אלא שקבלן שהפר באופן שיטתי את זכויות עובדיו יכול להמשיך ולהתמודד במכרזי השמירה והניקיון של המגזר הציבורי, ולו משום שאין מאגר מידע מסודר לגבי הפרות שכאלו. כלומר שאם מי שמנהל את המכרז באותו משרד ממשלתי, רשות מקומית או כל גוף ציבורי אחר לא ידרוש באופן יזום את המידע מהקבלן או ממשרד הכלכלה הוא פשוט לא יידע שמדובר בקבלן שמפר זכויות.
תגובת משרד הכלכלה: "מנהל ההסדרה ביצע בשנים האחרונות שינוי משמעותי בעל השלכות רוחב על שוק העבודה והמשק. שינוי זה, הוביל לשילוש היקף הפעילות בתחום האכיפה והטלת עיצומים כספיים כבדים, כתבי אישום וקנסות על מעסיקים פוגעניים. המינהל לומד את ממצאי הדו"ח וכבר החל ביישום המלצות המבקר במסגרת עבודת מטה לתיקון הליקויים והפערים. בתוך כך, בונה המינהל קשרי עבודה עם גורמים שונים במטרה לטייב את האכיפה המתבצעת בכל הנוגע לאכיפת זכויות עובדים – בדגש על זכויות עובדים בשכר נמוך, לרבות שכלול העבודה באמצעים מודיעיניים ואחרים על מנת להתמודד עם האתגרים".