גלאון עתרה לבג"ץ: סעיפים בהסכם עם הבית היהודי אינם חוקיים
יו"ר מרצ טוענת שהסעיף בהסכם הקואליציוני שקובע שתקציב החטיבה להתיישבות יגדל, מנוגד להוראת היועץ המשפטי לממשלה שהחטיבה לא תתוקצב כלל. גורמים בבית היהודי: הממשלה תדון בחוות הדעת של היועץ המשפטי
יו"ר מפלגת מרצ, זהבה גלאון, הגישה היום (ג') עתירה לבג"ץ בדרישה שיורה לבטל את הסעיפים בהסכם הקואליציוני בין הליכוד לבית היהודי הנוגעים לחטיבה להתיישבות. לטענתה, סעיפים אלה אינם חוקיים משום שהם קובעים שתקציב החטיבה יהיה גבוה ב-50 מיליון שקל מרמתו ב-2014, וזאת בניגוד להוראת היועץ המשפטי לממשלה מפברואר להפסיק כליל את תקצוב החטיבה. גלאון דרשה מבג"ץ להוציא צו ביניים שימנע את הצגת ההסכם במליאת הכנסת עם השבעת הממשלה, שלפי הערכות תתקיים ביום חמישי.
קראו עוד בכלכליסט:
- ברוב של שני חברי כנסת: הרחבת הממשלה עברה בקריאה ראשונה
- מחיר הרחבת הממשלה: העלות השנתית ללשכת כל שר - 3 מיליון שקל
- החוק להגדלת מספר השרים יובא להצבעה בכנסת ביום רביעי
נפתלי בנט צילום: אוראל כהן
החטיבה להתיישבות בהסתדרות הציונית אינה גורם ממשלתי אך היא הפכה לזרוע הביצוע של הממשלה לפיתוח הפריפריה, כאשר עיקר פעילותה מרוכז ביהודה ושומרון. על פי חוות דעת חריפה שפרסמה בסוף פברואר המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, דינה זילבר, הממשלה העבירה לחטיבה סמכויות שלטוניות כמו קביעת מדיניות, יצירת סדרי עדיפויות, והעברת תמיכות לגופים שונים – וכל זאת מבלי שהמדינה מפקחת על פעילותה. במסמך המשך שהפיצה שלשום, קובעת זילבר שהחטיבה היא המנהלת את הקצאת הקרקעות להתנחלויות בהיקף של מאות אלפי דונם, ולא הממשלה.
חוות הדעת כללה הוראות ברורות לביצוע בהן נקבע כי "על המדינה להפסיק את תקצובה הישיר של החטיבה להתיישבות בין בחוק התקציב ובין בדרך של העברות כספים". את 2014 פתחה החטיבה עם תקציב בסיס של 58 מיליון שקל, אך בזכות העברות תקציביות שוטפות סיימה את השנה עם תקציב של יותר מ-400 מיליון שקל. זילבר גם פרסמה הוראות כיצד לחלק את סמכויות החטיבה בין משרדי הממשלה, כך שישובו לידי המדינה.
אולם ההסכם הקואליציוני בין הליכוד לבית היהודי מרמז שהמלצה זו – שיש הרואים בה הוראה מחייבת מצד היועץ המשפטי – לא תיושם. לפי ההסכם, החטיבה הועברה לאחריותו של שר החקלאות המיועד, אורי אריאל, ובסעיף 67 נקבע כי "בסיס תקציב פעילות החטיבה להתיישבות בתקציבים 2015-2016, לא יפחת מבסיס התקציב לפעילותה לשנים 2013-2014. בנוסף, יתווסף לתקציב החטיבה בתקציב 2015-2016, 50 מיליון שקל".
ההסכם לא מתעלם מחוות הדעת של זילבר, וקובע כי לאחר כינון הממשלה תקום ועדה בראשות מנכ"ל משרד רה"מ ובהשתתפות מנכ"לי משרדי החקלאות והביטחון שיבחן את מודל ההפעלה והיחסים בין המדינה לחטיבה, "בין היתר בשים לב לחוות דעתה של המשנה ליועץ המשפטי".
גלאון טוענת בעתירתה כי המשך תקצוב החטיבה סותר את ההוראות של היועץ המשפטי. היא מדגישה שמטרת הקמתה של ועדת המנכ"לים, שהם נציגי הדרג הפוליטי, היא לעקוף את הוראות הדרג המקצועי ולכן אף נקבע בהסכם כי המלצות הוועדה "יאומצו על ידי הממשלה לאלתר".
גלאון אמרה כי "העתירה לבג"ץ נעשתה על מנת למנוע מהממשלה לרמוס את החוק עוד לפני לידתה. עד כה שימשה החטיבה להתיישבות כזרוע ביצועית של הממשלה לבנייה בשטחים ללא שקיפות ופיקוח".
בבית היהודי סירבו לפרט מה תוכניותיהם לגבי המשך פעילותה של החטיבה, שתיקבע בהתאם להחלטת ועדת המנכ"לים. עם זאת ציינו שהמלצותיה של זילבר הן חוות דעת שבסמכות הממשלה להחליט כיצד לנהוג בה.