פרשת רונאל פישר מעכבת את כתב האישום נגד אלון חסן
במשטרה ובפרקליטות חוששים שהקצין ערן מלכה, החשוד בשוחד בפרשת רונאל פישר, ‘זיהם’ את חקירת השחיתות בנמל אשדוד, ולכן מעכבים כבר חודשים את זימון המעורבים לשימוע לפני הגשת כתב אישום. הפרקליטות: “כתב החשדות מגובש בימים אלה”
הגשת כתבי האישום בפרשת השחיתות בנמל אשדוד מתעכבת זה כמה חודשים, משום שבפרקליטות ובמשטרה חוששים שקצין המשטרה לשעבר ערן מלכה, שעמד בראש צוות החוקרים וכעת חשוד בעבירות שוחד בפרשת עו"ד רונאל פישר, "זיהם" את החקירה – כך אמרו ל”כלכליסט” גורמים המעורבים בחקירה. פרשת השחיתות בנמל אשדוד נחשפה לפני שנה בדיוק, כשחוקרי היחידה הארצית לפשיעה כלכלית עצרו כמה מעורבים, ובהם יו"ר ועד עובדי הנמל דאז אלון חסן.
- פרשת פישר: עו"ד רות דוד, פרקליטת מחוז ת"א לשעבר, שוחררה למעצר בית
- מה ידעה רות דוד על החקירה הסמויה בב.יאיר?
- פרשת רונאל פישר: הוארך בשלושה ימים מעצרה של עו"ד רות בלום דוד
באוקטובר הודיעה המשטרה כי סיימה לחקור את הפרשה וכי היא ממליצה להעמיד את חסן ואחרים לדין בשל עבירות מרמה, הפרת אמונים, שימוש לרעה בכוח המשרה, סחיטה באיומים, שיבוש הליכי משפט והלבנת הון. בינואר השנה הוגש לבית המשפט מסמך של הפרקליטות, שלפיו כתבי אישום בפרשה יוגשו בכפוף לשימוע.
מאז חלפו כמה חודשים, אך המעורבים טרם זומנו לשימוע. גורמים המעורבים בחקירה מצביעים על מעורבותו של מלכה בחקירה כאחת הסיבות לעיכוב. "קיים חשש לראיות שהושגו בתיק", נאמר ל"כלכליסט". "אם הראיות שהשיג מלכה נגד המעורבים נגועות בשחיתות שלו, הרי שייתכן שהחקירה כולה מזוהמת.
המשטרה והפרקליטות לא רוצות לאבד את התיק, ולכן עושות כל שניתן כדי להגן על החקירה ולבצע השלמות. הן נזהרות שלא להגיש את כתב האישום לפני שישנו גיבוי ראייתי".
גורמים אחרים המעורבים בחקירה אמרו ל"כלכליסט" כי "העובדה שהמשטרה המליצה על העמדה לדין למרות פרשת פישר מוכיחה שהראיות חזקות. בכל תיק חקירה מבצעים השלמות".
המשטרה לוקחת את החקירה כמה צעדים אחורה
מלכה עמד בראש צוות החוקרים של פרשת נמל אשדוד, אך כחודשיים לאחר שנחשפה הפך בעצמו לחשוד בפרשת פישר. חסן התלונן בפני מח"ש כי פישר הציע לו לשלם שוחד עבור סגירת התיק בעניינו ואף עדכן אותו בפרטים מתוך החקירה. בהמשך שיתף חסן פעולה עם מח"ש, ובמסגרתו תיעד את הפגישה עם פישר ואת העברת הכסף.
ניסיון תיווך השוחד לחסן הוא שפתח את הפרשה כולה, והוא צפוי להיכלל בכתב האישום שיוגש נגד פישר ומלכה בעוד השבוע.
תיק החקירה בנמל אשדוד היה תיק דגל בלהב 433 וחשף מנגנון שחיתות מדאיג, אולם על רקע החקירה בעניינו של מלכה נראה כי במשטרה ובפרקליטות מבינים שעליהם לקחת אותה כמה צעדים אחורה כדי שתעמוד בבית המשפט וכדי למנוע טענות של חקירה מזוהמת. כך למשל הוחלף חלק מהצוות, ובחודשים האחרונים הוא עושה השלמות נוספות.
בא כוחו של חסן עו"ד בני כץ הגיש לאחרונה ערעור על תנאי שחרורו של חסן, ובו טען כי חקירת פישר מטילה צל כבד על חקירת הנמל.
"פרשת פישר", כך נכתב, "פורסת כנפיה על פני מספר רב של פרשיות מרובות מתלוננים, ובתוכה נחשד קצין משטרה בכיר במעורבות עם עו"ד פישר בזיהום והטיה של חקירות משטרתיות בכלל ושל חקירתו של חסן בפרט. אותו קצין משטרה בכיר עמד בראש הצוות המשטרתי שניהל ומנהל כיום את החקירה של חסן. התעקשותה של המדינה להורות על המשך חקירתו על ידי אותו צוות מקורי, שמורכב מפקודיו ונאמניו של אותו קצין משטרה, מעלה חוסר נוחות משווע".
לחסן עדיין אסור להיכנס לנמל אשדוד
חקירת המשטרה בפרשת השחיתות בנמל אשדוד העלתה כי חסן הקים בנמל מנגנון שליטה בביצוע עבירות פליליות, לכאורה, מרביתן באמצעות ניצול קשריו עם חברת דנה לוגיסטיקה ועם חברות נוספות שבבעלותו הפרטית, ובתוך כך גרף רווחים כספיים עצומים לעצמו ולמקורביו.
חסן, ששהה במעצר כמה ימים עם מעורבים נוספים בפרשה, שוחרר לבסוף בתנאים מגבילים ובין השאר נאסר עליו להיכנס לנמל אשדוד. תנאי שחרורו הוארכו מעת לעת על ידי שופט בית משפט השלום בכפר סבא מיכאל קרשן ולבקשת המשטרה.
מהפרקליטות נמסר בתגובה: "כתב החשדות מגובש בימים אלה ממש, וכבר התקיימו דיונים בנושא אצל פרקליט המדינה".
פרשת פישר מעכבת פרשות נוספות
פרשת רונאל פישר עוררה חששות גם לגבי התקדמות החקירות בפרשת הקבלנים ובפרשת ב.יאיר, בשתיהן היו מעורבים הקצין הבכיר לשעבר ערן מלכה וגם פישר. מתוך פרשות אלה גם ייצאו ככל הנראה סעיפי אישום בכתבי האישום שיוגשו נגד השניים.
פרשת הקבלנים נחשפה בפברואר 2014 עם מעצרו של עו”ד רועי בר, אז יועץ משפטי חיצוני לעיריות ראשל”צ ורחובות, בחשד שקיבל שוחד בתמורה לקידום פרויקטי נדל”ן, ועד היום לא הסתיימה - בעיקר על רקע פרשת פישר. בר התלונן במח”ש כי פישר הציע לו לסגור את החקירה תמורת 2 מיליון דולר. בשל מעורבותו של מלכה בחקירה, נאלצה המשטרה להחליף את החוקרים בפרשה ולחזור כמה צעדים לאחור בניסיון להציל את התיק ולהגיע למצב שמאפשר הגשת כתב אישום. השבוע הודיע נציג היחידה הארצית לפשיעה כלכלית לבית משפט השלום בכפר סבא כי “החקירה עודנה מתנהלת”.
נראה שבפרקליטות נוהגים בזהירות רבה גם בפרשת ב. יאיר שנחשפה במאי אשתקד, ושבמסגרתה נעצר יו”ר ובעלי החברה הציבורית יאיר ביטון עם מעורבים נוספים בחשד לביצוע עבירות מס והלבנת הון בהיקף של 60 מיליון שקל עבור ארגון הפשיעה של יצחק אברג’יל. חקירה זו התנהלה ביחידה לחקירות בינלאומיות ולא תחת ידיו של מלכה, אך החשד במח"ש הוא כי מלכה היה מעורב במתרחש והעביר מידע מסווג מהחקירה לביטון.
במרץ השנה הודיעה הפרקליטות כי שלחה מכתבי שימוע למעורבים בתיק, בהם לביטון, ולאחר מכן הודיעה על דחיית השימוע. טרם נקבע מועד חדש.