בוטל הדיון על השביתה בכיל בביה"ד לעבודה - ההנהלה וההסתדרות במו"מ עד מוצ"ש
הדיון שהיה אמור להיות הבוקר בוטל, במקומו ייכנסו הצדדים למו"מ אינטנסיבי בניסיון למצוא פתרון שיאפשר את חזרת עובדי מפעלי ים המלח ותרכובות ברום לעבודה סדירה
- דוחות כיל מעל התחזיות - השביתה הורידה 164 מיליון דולר משורת ההכנסות
- חשש מהתקוממות עובדים נגד הוועד בכיל מקרב את סיום השביתה
- כיל מממשת את האיום: הודיעה על סגירת קו ייצור ופיטורים בתרכובות ברום
המחלוקת העיקרית היא הפיטורים בכיל, שמעוניינת לפטר או לכפות פרישה לפנסיה מוקדמת על כ־170 עובדים בשני המפעלים. העובדים טוענים כי אין סיבה לפטר בחברה שמרוויחה מאות מיליוני דולרים בשנה.
האם חברת הייעוץ שנשכרה על ידי כיל מחזקת את טענות העובדים?
טענות העובדים מקבלות חיזוק אפשרי ממקור בלתי צפוי. לידי "כלכליסט" הגיעה מצגת של חברת הייעוץ מקינזי, שנשכרה על ידי כיל לקראת תוכנית התייעלות שהשיקה החברה בשנה שעברה. במצגת נכתב כי "הברום ותרכובות הברום ממוצבים בצורה טובה מאוד", כלומר הם עדיין שומרים על רווחיות ונחשבים למותג חזק של כיל. עם זאת, במקינזי מצאו כי הרווחיות וחוזק המותג ירדו מעט ביחס לשנים קודמות, ויש "לפעול כדי לשמור אותם תחרותיים".
אנשי מקינזי כותבים כי בסיס התוכנית הוא "התייעלות ולא אנשים", ומכאן אפשר להסיק כי הכוונה היא שאין צורך לפטר עובדים אלא לפעול בצורות אחרות — שינוי ארגוני, איחוד מטות וכדומה — כדי לשפר את רווחיות החברה.
בכירים בכיל אומרים כי המצגת התייחסה לכלל מגזר הברום וכי פעילות הפקת המינרל היא רווחית, לעומת מפעל תרכובות ברום שמעבד את חומר הגלם שמופק מים המלח. עוד מציינים כי מדובר במפעל שמפסיד יותר מ־100 מיליון שקל בשנה. מכיל נמסר כי "המצגת מחזקת את הצורך הדחוף בתוכנית התייעלות במפעל המפסיד בנאות חובב, בניגוד למפעלים הרווחיים האחרים של החברה בתחום זה. המצגת מדברת על 'הברום ותרכובות הברום', תחום שכולל גם את חברת הברום בסדום ועוד מפעלים בהולנד, סין, ארה"ב, יפן וצרפת".
ראש עיריית דימונה בני ביטון אמר ל"כלכליסט" כי "כיל זה לא מפעל רגיל אלא עוגן. מדובר ב־5,000 מקומות עבודה במעגל הראשון ו־30 אלף עובדים שמתפרנסים כקבלני משנה".
דוד קלדרון, מנהל מחוז דרום בשירות התעסוקה, אומר כי "יש ירידה בשיעורי האבטלה בדרום, אבל במידה שיהיו גלי פיטורים במקומות כמו דימונה וערד, אין ספק שזה יגרום לקושי משמעותי בקהילה, ולתושבים לצאת ולחפש עבודה גם בבאר שבע כי בתוך היישובים ההיצע מוגבל".
בדימונה כיום שיעור האבטלה עומד על כ-13% ובערד על כ-6.5%, לעומת ממוצע ארצי של 5.3%.