חשש מהתקוממות עובדים נגד הוועד בכיל מקרב את סיום השביתה
ההסתדרות והנהלת כיל מנסות להגיע לפשרה כדי למנוע החלטה חד־צדדית שתעכיר עוד יותר את יחסי העבודה במפעלים. בשוק מעריכים כי השביתה תגרע כ־40 מיליון דולר משורת הרווח של כיל בדו"חות הרבעון הראשון של השנה
המשבר בין עובדי כיל לבין הנהלת החברה: השיחות בין יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן ויו"ר דירקטוריון כיל ניר גלעד נמשכו היום (ב') לקראת הדיווח המשותף לבית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע ביום חמישי.
- למרות השביתה: כיל חתמה על הסכמים לאספקת 1.1 מיליון טון אשלג ללקוחות סינים
- "השביתה של העובדים במפעלי ים המלח תעלה לכיל 200 מיליון דולר"
- מבוי סתום במו"מ בכיל: בית הדין יידרש לתווך והעובדים מאיימים לחזור להפגנות
לאחר שלושה חודשים של שביתת עובדי תרכובות ברום ומפעלי ים המלח שבבעלותה של כיל, ההסכמה היחידה בין שני הצדדים היא כי החלטה חד צדדית של בית הדין לעבודה בעניינם לא תועיל לאף אחד מהם בטווח הארוך. הן העובדים השובתים והן הנהלת כיל סבורים כי כל החלטה שתתקבל בבית הדין לעבודה תעכיר עוד יותר את יחסי העבודה בקבוצה.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
יו"ר ועד העובדים בתרכובות ברום אבנר בן סניור אמר ל"כלכליסט" כי "החלטה של בית הדין לעבודה לכאן או לכאן רק תיצור נזק בטווח הארוך: אם נפסיד נעשה חיים קשים להנהלה בגלל סוגיות אחרות שיעלו לדיון בשנים הקרובות. מצד שני, אם אנחנו ננצח בבית הדין ההנהלה תרגיש מושפלת וגם זה לא טוב למפעל וליחסי העבודה בו". בן סניור הוסיף ש"אפילו אם בית הדין יהיה זריז ויקבל החלטה תוך חודש סביר להניח שהצד המפסיד יערער לבית הדין הארצי לעבודה והסיפור רק ייגרר עוד".
פגישה עם החשכ"לית
כיום העובדים מציגים חזית אחידה עם ראשי הוועד בתרכובות ברום ומפעלי ים המלח ותומכים בשביתה למרות התארכותה וההפסד הכספי שנוצר לעובדים, שנאלצים להסתמך הרבה פעמים על הלוואות מהבנק.
עם זאת, יש בחברה מי שמעריכים כי במקרה של הפסד בבית הדין ראשי הוועד יוחלפו עקב התקוממות של העובדים עצמם, שלא קיבלו שכר במשך השביתה הארוכה. נכון להיום, העובדים מקבלים 6,000 שקל בחודש מקרן השביתה של ההסתדרות ובמידה שהשביתה תימשך הם צפויים לקבל צ'ק נוסף מהארגון. המחלוקת העיקרית בין הנהלת כיל לוועד העובדים עדיין נסובה על נושא הפיטורים, אם כי חלה התקרבות קלה בנושא. העובדים מסכימים לדרישת ההנהלה ליצור מכסת פיטורים שנתית על בסיס צורך בהתייעלות או על בסיס אי־התאמה. המחלוקת שנותרה היא על זהות הגורם שיקבע את צידקתם של הפיטורים. העובדים דורשים שהמילה האחרונה תהיה של בורר שייקבע בין הצדדים, אך בהנהלה מתעקשים לשמור את ההחלטה למנכ"ל החברה. לדברי בן סניור "אם יש משבר וצריך להתייעל אז אפשר לדון בכך באופן חד פעמי ולא כל שנה מחדש. ברגע שהדיון נפתח כל שנה מחדש, אז המנהל יכול לאיים בפיטורים בכל שנה וזה ישבור את העבודה המאורגנת. רק אם יהיה בורר אז העובדים יידעו שאי אפשר לפטר ללא הצדקה".
כנגד הטענות של הנהלת כיל על הצורך בפיטורים כדי לייעל את שני המפעלים, מביאים העובדים כדוגמה מפעל אחר של כיל, רותם אמפרט, שהפך לרווחי לאחר שבשנה שעברה פרשו ממנו 118 עובדים לפנסיה מוקדמת. במילים אחרות, העובדים סבורים שאפשר לייעל את המפעלים גם ללא פיטורים.
העובדים זכו לגיבוי גם מצד עיריית דימונה, ששוקלת להכריז מחר על שביתת הזדהות בעקבות התמשכות השביתה במפעלי ים המלח, שבהם מועסקים רבים מתושבי העיר.
במקביל לפגישתם של גלעד וניסנקורן, נפגש היום יו"ר ועד עובדי מפעלי ים המלח ארמונד לנקרי עם החשבת הכללית במשרד האוצר מיכל עבאדי בויאנג'ו, ושטח בפניה את טענות העובדים על כך שהחברה מפרה את הוראות מניית הזהב שהמדינה מחזיקה בחברה. מניית הזהב אמורה לשמש כלי בידי המדינה כדי לשמור על האינטרסים החיוניים של ישראל בשימוש במשאבי הטבע שנמצאים בידי כיל. העובדים טוענים כי החברה מוציאה לחו"ל טכנולוגיות שפותחו בישראל ובכך פוגעת באינטרס של המדינה. מנגד, כיל העבירה מסמכים שלשיטתה סותרים את טענות העובדים, ופגישה בין נציגי החשכ"לית לנציגי החברה צפויה בשבוע הבא.
ביקוש קשיח
על רקע הימשכות המשבר אמר ל"כלכליסט" אנליסט בנק ירושלים ברוקרז' יונתן קרייזמן כי "השביתה משפיעה על קצת פחות ממחצית מהרבעון הראשון ובכל מקרה מדובר בשביתה הכי ארוכה שראינו מזה שנים. ברור שתהיה לה השפעה ישירה על הדו"חות הקרובים".
קרייזמן הסביר עוד כי "מה שקורה הוא שבטווח הקצר ההוצאות הקבועות עולות על כמות נמוכה יותר של מכירות בשל השביתה. בטווח הבינוני והארוך יותר ההשפעה האמיתית של השביתה על סקטור האשלג היא מינימלית וביטוי מובהק לזה הוא ההסכם של כיל עם הסינים למכירת 1.2 מיליון טון של אשלג. זה מראה שהביקוש לאשלג הוא קשיח היכולת התחרותית של היצרניות נקבעת לפי חלקן היחסי בעוגת ההיצע העולמית ולא לפי יכולת ההיצע ברגע נתון, כפי שקורה כרגע בכיל". קרייזמן מעריך כי כיל תרשום הכנסות של 1.37 מיליארד דולר ורווח נקי של כ-126 מיליון דולר ברבעון, כאשר הנזק של השביתה יסתכם בכ־40 מיליון דולר בשורת הרווח.