$
משפט

פרשת רונאל פישר: כך שובשה החקירה הסמויה בפרשת ב.יאיר

מעטפות עם חומרים סודיים, טיסה לבודפשט ואשפוז בבית החולים - האמצעים השונים בהם השתמשו המעורבים בפרשה כדי לשבש את החקירה

זוהר שחר לוי 18:3314.05.15

כתב האישום שהוגש היום (ה') נגד המעורבים בפרשת רונאל פישר כולל 12 אישומים שונים, הנוגעים ל-12 פרשיות שונות. רוב האישומים מתייחסים לשיטה של עו"ד רונאל פישר וקצין המשטרה לשעבר ערן מלכה לסחור במידע תמורת בצע כסף.

 

 

לפי כתב האישום, במסגרת אותה שיטה, העביר מלכה לפישר מידע מחקירות סמויות וגלויות (הן של להב 433 והן של יחידות אחרות). בין השאר, הועבר מידע מודיעיני, נוסחי שאלות מתוך חקירות עתידיות, התראות לגבי מעצרים צפויים והתראות לגבי הפיכתן של החקירות מסמויות לגלויות.

 

לשם העברת המידע יצר מלכה כתובת אי-מייל שכונתה "אלפוניו-7" דרכה נהג לשלוח למחשבו של פישר את החומרים. במקביל לשליחת המייל, הורה מלכה לעדת המדינה, מזכירתו של פישר, באמצעות הודעת וואטסאפ "כנסי ל-7". המזכירה, כך לפי האישום, הדפיסה את החומרים מתיבת המייל והעבירה אותם לידי פישר. לפעמים הניחה את החומרים במגידה ייעודית לכך במשרדו של פישר. מידע נוסף הועבר בין הקצין לעורך הדין גם דרך הודעות וואטסאפ ובמהלך פגישות משותפות.

 

עו"ד רונאל פישר בביהמ"ש עו"ד רונאל פישר בביהמ"ש צילום: זוהר שחר לוי

 

לפי כתב האישום, השניים תיאמו ביניהם כי פישר יפנה למעורבים שונים בחקירות האמורות – בין כחשודים ובין כעדים, ייפגש עמם, ירשים אותם ברזי החקירה ובמרבית המקרים אף יינסה לגייס אותם כלקוחות תוך שהוא נוקב בשער טרחה מופקע. פישר, נטען, יציג ללקוחות כי הוא נגיש לחקירת המשטרה ולכוחו להשפיע עליה ולסייע באמצעות גורם פנים משטרתי. "במעמדים אלה", נכתב באישום, "נקב פישר בסכום כסף (בנוסף לשכר הטרחה), אותו דרש מהגורמים לצורך העברת תשלום לגורם המשטרתי, כאמור".

 

בשיטה זו, טוענים במח"ש, הביאו מלכה ופישר לפגיעה בחקירות משטרה ובחקירות של יחידות אחרות וגרמו לפגיעה קשה באיסוף הראיות ולשיבוש מהלכי משפט.

 

"יש למצוא בעיה בלב ולאשפז"

 

האישום הראשון בכתב האישום נוגע לפרשת ב. יאיר. אישום זה מתייחס לחקירה שהתנהלה ביאחב"ל במהלך שנת 2012 והעלתה את החשד כי בעל השליטה בחברה הציבורית ב.יאיר, יאיר ביטון, הלבין הון דרך החברה לטובת יצחק אברג'יל.

 

עו"ד רות דוד עו"ד רות דוד צילום: אוהד צויגנברג

 

במהלך שנת 2013 נאספו ראיות המגבשות חשד למעורבות פלילית של ביטון ואחרים, אולם בשלב הזה החקירה הייתה עדיין סמויה. בשלב הזה ביטון היה בקשרי חברות עם פישר ועו"ד רות דוד ופישר אף שימש כבא כוחו. לפי כתב האישום, בשלב מסוים פנה פישר למלכה, שהצטרף לצוות החקירה, וביקש ממנו לסייע לביטון. פישר הדגיש כי מדובר בחברו ומלכה נעתר לבקשה. בתחילת שנת 2014 העביר מלכה לפישר חומרים מתוך החקירה הסמויה, בין השאר אילו שאלות עתיד ביטון להיאל כשייחקר, ועוד.

 

לאחר מכן, כשהחקירה הייתה עדיין בשלב הסמוי, נפגשו מלכה ודוד במשרד והתכוננו לתדרוכו של ביטון לקראת חקירתו העתידית תוך שהם דנים בחומרים המסווגים הנוגעים לעניינו. בהמשך טסו השניים לחו"ל שם נפגשו עם ביטון כשעו"ד דוד נושאת עמה את המעטפה המכילה את החומרים. במהלך שהותם בבודפשט תדרכו פישר ודוד את ביטון לקראת חקירתו הצפויה ושפישר אף התקשר משם למלכה כדי לקבל עוד הבהרות בנוגע לחומרים. כשחזרו לארץ החביאה דוד את המעטפה בחצר ביתה.

 

ערן מלכה, קצין המשטרה לשעבר ערן מלכה, קצין המשטרה לשעבר צילום: אלכס קולומויסקי

 

פישר גם עדכן את ביטון מתי תהפוך החקירה לגלויה ומתי הוא אמור להיעצר, וזאת בהתאם לפרטים שקיבל ממלכה, כך לפי כתב האישום. "יש למצוא בעיה בלב ולאשפז", כתב מלכה לפישר בוואטסאפ בתחילת מאי 2014, "כי ברביעי בבוקר הוא מקבל דפיקות בדלת".

 

ואכן, ימים ספורים לאחר מכן התאשפז ביטון בבית החולים הדסה עין כרם וכך סוכל המעצר, כך לפי כתב האישום. "נוכח סיכול המעצר", כותבים נציגי מח"ש לבית המשפט, "הוחלט ביאחב"ל לדחות את מועד 'הפרוץ' לתאריך אחר". בעקבות זאת, שלח מלכה הודעה לפישר כי "המבצע נדחה ל-20".

 

באישום זה מיוחסת לעו"ד דוד ולביטון עבירה של קבלת נכסים שהושגו בפשע ושיבוש מהלכי משפט. מלכה נאשם בהוצאת מסמך ממשמורת ויחד עם פישר גם בגילוי בהפרת חובה, מרמה והפרת אמונים, קבלת נכסים שהוגו בפשע ושיבוש מהלכי משפט.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x