"פגיעה שיטתית בחקירות": הוגשו כתבי אישום בפרשת רונאל פישר
פרט לפישר, הוגש אישום גם נגד עו"ד רות דוד, קצין המשטרה לשעבר ערן מלכה, וכן שי ברס, יאיר ביטון, ויוסף ואביב נחמיאס; הוארך בשישה ימים מעצרו של פישר, שהואשם בשוחד ובשיבוש הליכים; לדבריו, "המדינה עושה לי רצח אופי. מה, אני אייכמן?"
פרשת עורך הדין רונאל פישר: כתבי אישום הוגשו היום (ה') נגד פישר, שותפתו ופרקליטת מחוז תל אביב (פלילי) לשעבר עו"ד רות דוד, וקצין המשטרה לשעבר ערן מלכה - זאת בגין עבירות חמורות של שוחד ושיבוש הליכי משפט.
- כתב אישום נגד פרקליטת מחוז ת"א לשעבר רות דוד - בשל שיבוש הליכי משפט
- מפכ"ל המשטרה: חקירת רות דוד תועבר ללהב 433
- פרשת רונאל פישר מעכבת את כתב האישום נגד אלון חסן
לכתבי האישום במלואם לחצו כאן
במקביל, בית המשפט המחוזי בירושלים האריך את מעצרם של עו"ד רונאל פישר וקצין המשטרה לשעבר ערן מלכה ב-6 ימים עד לדיון נוסף שיתקיים בבקשת מח"ש להאריך את מעצרם עד לתום ההליכים נגדם. "מה שהמדינה עושה לי זה רצח. לא רצחתי, ולא אנסתי, מה אני אייכמן?", תקף עו"ד פישר במהלך הדיון.
עוד 4 נאשמים
יחד עם פשיר ומלכה הואשמו גם בעל השליטה בחברה הציבורית ב.יאיר, יאיר ביטון, מנכ"ל נתיבי ישראל לשעבר שי ברס והאחים, בעלי החברה הקבלנית תען, אביב ויוסף נחמיאס.
"בשיטתיות הביאו מלכה ופישר לפגיעה בחקירות – הן משטרתיות והן של יחידות אכיפה אחרות", נכתב בכתב האישום, "לפגיעה קשה במאמצי היחידות החוקרות לאיסוף ראיות בתיקים מורכבים ולשיבוש מהלכי משפט. בחלק מהמקרים הציגו הנאשמים מצג שווא בפני נחקרים פוטנציאליים בדבר פעולות או חקירות שכביכול מתנהלות נגדם, וניסו לקבל ואף קבלו כסף בחלק מהמקרים. זאת, תוך שהם כולאים אותם אגב כך לתחושת דחק על מנת להקל עליהם להוציא לפועל את מעשי העבירה, במסגרת השיטה".
כתב האישום כולל מספר אישומים – רובם מתייחסים לפרשיות שוחד שונות בהם מסר מלכה מידע רגיש מחקירות משטרה בתמורה לכספי שוחד. האישום הנוסף מתייחס לפגישת שיבוש, ערב מעצרו של פישר לפני למעלה משבועיים, אז נפגש בביתו עם עורכי הדין ממשרדו, כולל שותפתו לשעבר, עו"ד רות דוד והפסיכיאטר יורם ברק בניסיון לתאם גרסאות.
"מלכה נחשף למידע מודיעיני רגיש ביותר"
מלכה, כך לפי כתב האישום, שימש כקצין חקירות מנוסה, עורך דין בהשכלתו, ואצר בידיעתו, בתוקף תפקידו, סודות כמוסים של יחידות החקירה הרגישות ביותר ביחידת להב 433 ויחידות חקירות נוספות, בין מחקירות אותן ניהל בעצמו ובין מאלה עליהן למד מעמיתיו. "במהלך שירותו, כך נכתב, "נחשף מלכה, בין היתר, למידע מודיעיני רגיש ביותר, שחשיפתו עלולה לפגוע באינטרסים ציבוריים מן המעלה העליונה".
את אותם פרטים "רגישים", כך מצוין, הוא חלק לאורך תקופה ארוכה עם פישר "אשר הפך להיות לו לשותף סוד לצורך קידום ענייניהם הכלכליים המשותפים. מלכה לא בחל בשיבוש חקירות סמויות רגישות להן היה שותף ובמכירת מידע מתוכן תמורת בצע כסף, תוך פגיעה קשה בערכי המשטרה".
פישר, ששימש כעו"ד ומי שהיה "מרושת היטב בקהלים שונים", ניצל, לפי כתב האישום, את מעמדו הציבורי, קשריו הענפים ואת כישוריו "כדי לסחור במידע, תוך שהוא אינו בוחל במעשי שיבוש חקירה חוזרים ונשנים של חקירות סמויות ורגישות ביותר, אגב עריכת מניפולציות מתוחכמות ומצגים, המערבים אמת ובדיה, אל מול גורמים שונים, והכל מתוך תאוות בצע חסרת מעצורים של השניים, אשר חברו להם יחד".
לפי כתב האישום, שהוגש על ידי עוה"ד קרן אלטמן וליאור נהון מהמחלקה לחקירות שוטרים בפרקליטות המדינה, גם לאחר שהמעשים נחשפו, עם מעצרם הראשון ופתיחת החקירה במח"ש, פעלו מלכה ופישר "באופן נמרץ" לשבש את החקירה נגדם "ואף הצליחו בשלב המוקדם באופן חלקי - אך אפקטיבי לעשות כן, עד כדי כך שלאורך מספר חודשים, נקלעה החקירה למבוי סתום, שנפרץ בסופו של דבר עם הצלחת גורמי החקירה לבצע חדירה למכשירים הניידים של מלכה ושל עדת המדינה". עדת המדינה היא העוזרת האישית של פישר.
באשר לעו"ד דוד, היא נאשמת בעבירה של שיבוש מהלכי משפט בנוגע לשתי פרשיות וכן בעבירה של קבלת נכסים שהושגו בפשע. האישום בעניינה אושר על ידי היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין.
נגד מלכה, פישר, פרקליטת מחוז תל אביב (פלילי) לשעבר עו"ד רות בלום-דוד, בעל השליטה בחברה הציבורית ב. יאיר, יאיר ביטון, מנכ"ל נתיבי ישראל לשעבר שי ברס ובעלי החברה הקבלנית תען, האחים אביב ויוסף נחמיאס.
כתב האישום מיייחס לנאשמים, ובעיקר למלכה ופישר, שורת עבירת חמורות של שוחד, קבלת דבר במרמה, שיבוש מהלכי משפט ועוד. במקביל לכתב האישום ביקשה הפרקליטות להאריך את מעצרם של פישר ושל מלכה עד לתום ההליכים המשפטיים נגדם בשל מסוכנות וחשש לשיבוש הליכי חקירה.
"מה שהמדינה עושה לי זה רצח"
בבקשה להארכת מעצרם של פישר ומלכה, כתבו נציגי מח"ש לבית המשפט: "קיים יסוד סביר שהשניים חולקים ביניהם סודות נוספים מעבר לאלה שנחשפו בחקירה ובפישר נחשף על ידי מלכה למיד משטרתי ומודיעיני רגיש נוסף, שפוטנציאל השימוש העברייני בו טרם מוצה. עקב כך שחרורו של מלכה יכול לאפר לו להדליף מידע מסווג נוסף, וחשש זה קיים במובהק גם לגבי פישר".
בא כוחו של מלכה, עו"ד עופר ברטל טען שניתן לשחררו לחלופה, שאין מקום לעצור עד לתום ההליכים, ושאין עילה לכך. "לאחר שהדברים נחשפו", אמר, "אין כל סיכון בנאשם הזה. היום הוא אדם מוכה, חבול, מתבייש, הסיכוי שיעשה משהו בתקופה בה הוא משוחרר לחלופה ומבין את המשמעות שלה הוא אפסי".
"צריך להעמיד את הדברים בפרופורציה הראויה", הוסיף גם פרקליטו של פישר, עו"ד רון שפירא וביקש לשחררו. "אין תקדים למעצר בעבירות דומות בנסיבות דומות. אנשים בנסיבות דומות של שוחד לא נעצרו עד תום ההליכים, לא בפרשת הולילנד, לא בפרשת בניזרי, לא בניינו של אפל וכו'. כל האנשים האלה שכולם ייחסו להם בירות חמורות בהרבה וסדרתיות לא היו עצורים עד לתום ההליכים נגדם".
עו"ד פישר ביקש לומר מספר מילים לשופט כרמי מוסק ופתח בכך שהשניים מכירים כי הופיע מולו בעבר. "יש לי את הזכות לומר לאדוני את מה שלא יכולתי לומר כשישבתי עם הגלימות השחורות. מה שהמדינה עושה לי זה רצח. זה לא יכול להיות. לא מתנהגים ככה לשום בן אדם, אף אחד לא ראוי שיתנהגו אליו ככה. לא חשוב מה עשיתי, בוודאי שלא רצחתי איש, לא אנסתי. מה עשיתי? עבירות כלכליות, עשיתי עבירות שאין בהן קורבן שאפשר לאחוז בו. יש קורבן ואלה רעייתי והילדים שלי. אדוני רוצה שאהיה במעצר מלא ומוחלט עד תום ההליכים יש לו רק צידוק אחד – שרצחתי את האישה והילדים שלי, לא כל הסיפורים האחרים".
פישר המשיך: "מידעים, אין לי מיעדים, זה סתם סיפורים, זה צורך להגזים. זה עוד כותרת בעיתון, זה עוד שיחות תדרוך של מח"ש עם העיתונאים. די עם זה. כמה ליטר דם אני צריך לירוק? כבוד השופט יודע שמעצר של אדם אינו כמו מאסר. המעצר הרבה יותר חמור מבחינת תנאיו, ואין לי מילה רעה על השב"ס. הפוך, הם עושים את עבודתם. אני יושב 3 יום, מי ישב כך? אייכמן? מה רוצים ממני?".
שופט המחוזי בירושלים, כרמי מוסק, האריך כאמור את מעצרם של השניים עד לדיון נוסף שיתקיים בשבוע הבא. "הטענות מחייבות שיקול ובחינת העניין, מה עוד שמדובר בכתב אישום שכולל מספר אישומים לא מבוטל", ציין השופט בהחלטתו.
תיווך לשוחד בין הלקוחות
פרשת רונאל פישר החלה לפני כעשרה חודשים אז נעצר לראשונה עו"ד פישר בחשד שתיווך לשוחד בין לקוחותיו לבין קציני משטרה. מעצרו של פישר התבצע אז לאחר שאלון חסן, אז יו"ר נמל ועד אשדוד, תיעד את פישר מציע לו סכומי שוחד וכיצד הוא מעביר לו את הכספים שביקש.
במהלך החודשים שעברו מאז ניסו חוקרי מח"ש (המחלקה לחקירות שוטרים) להוציא מידע ממכשירי הטלפון הסלולרי של פישר ושל מזכירתו, דבר שהצריך זמן רב בשל הטענה לחסינות עו"ד-לקוח. כשהגיעו החוקרים למידע נפתח הסכר לחשדות הכבדים דבר שהוביל גם לגיוסה של מזכירתו של פישר לעדת מדינה.
בסוף חודש אפריל נעצר פישר פעם נוספת, כך גם קצין המשטרה לשעבר, ערן מלכה, שהיה קצין חקירות בלהב 433. במהלך השבועיים האחרונים נעצרו ונחקרו גורמים רבים שנחשדו במתן שוחד למלכה דרך פישר. בשבוע שעבר נעצרה גם שותפתו לשעבר למשרד של פישר, עו"ד רות דוד, ששימשה בעבר כפרקליטת מחוז תל אביב (פלילי).
אתמול (ד') הודיע מפכ"ל המשטרה כי הוא מעריך שבימים הקרובים תועבר החקירה לידי להב 433, שם ימשיכו לחקור את הפרשה, ובעיקר את חלקה של עו"ד דוד. הודעה זו ממחישה כי בכוונת המשטרה לחקור חשדות בנוגע להתנהלותה של עו"ד דוד בהיותה פרקליטת מחוז ת"א.