דרוש סדר בנתונים
מדוע רק בישראל נתוני המאקרו לא מפורסמים בשעה קבועה וידועה מראש?
לפי שבועיים המשקיעים בכל העולם עצרו את נשימתם בהמתנה לנתוני שוק העבודה האמריקאי. בשעה 15:30 שעון ישראל בדיוק התפרסם הנתון ושלח גלים בו זמנים בשווקים במקומות הרחוקים ביותר בעולם.
אירוע מסוג זה כנראה לא יקרה בישראל ולא רק בגלל שהנתונים בישראל לא מעניינים את המשקיעים בעולם, אלא בגלל שהנתונים הכלכליים החשובים בישראל מתפרסמים לעתים מחוץ לשעות המסחר ובמקרים רבים לא בשעה מדויקת וידועה מראש.
קחו לדוגמה את נתון הגירעון החודשי בפעילות הממשלה. לנתון זה יכולה להיות משמעות גדולה לגבי המסחר באגרות החוב הממשלתיות. גירעון גדול יכול להעיד על קשיים של הממשלה, לעורר ציפיות לגידול בהנפקות או אפילו לשינוי בדירוג האשראי של המדינה. נתון כה חשוב צריך להתפרסם ביום ובשעה ידועים לכלל הציבור, כולל לציבור המשקיעים. בפועל, הוא מתפרסם ביום ובשעה אקראיים בתחילת כל חודש. לעיתים קרובות, הנתון שעוד לא ידוע לציבור הרחב, מצוטט במדיה או בסקירות של כלכלנים אליהם דלף בדרכים לא ידועות.
לעומת זאת, לנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה יש לו"ז מסודר. נתוני החשבונאות הלאומית, הייצור התעשייתי, סחר החוץ, שיעור האבטלה וכו' אמורים להתפרסם בשעה 13:00 בימים ידועים מראש. אין צורך להוסיף שגם לנתונים אלה יש חשיבות להתנהלות השווקים. אולם, ההודעות מהלשכה המרכזית רק לעיתים מגיעות לציבור בשעה אחת בדיוק ולרוב באיחור של בין כמה דקות לשעה. זה לא יכול היה לקרות בארה"ב או באירופה. שם המשקיעים היו מקימים מהומת עולם, מכיוון שמצב זה היה מעמיד אותם בתנאים לא שוויוניים. אולם, בישראל זה עובר בשקט. זאת למרות שתיאורטית ומעשית, למשקיע שיגלה ראשון את הנתון בגלל שבמקרה הציץ באתר הלמ"ס בדיוק כשההודעה התפרסמה, במיוחד אם הנתון היה חריג, יהיה יתרון על פני משקיעים אחרים.
סוגיה נוספת של פרסום נתונים כלכליים בישראל זאת שעת הפרסום של מדד המחירים לצרכן. פרסום זה דווקא מאוד מדייק, אך שעת הפרסום עצמו מעלה תהיות. הנתון מתפרסם בדרך כלל בשעה שש וחצי בערב. אולם, אם 15 לחודש, יום פרסום המדד, נופל על יום שישי, אז מדד המחירים מתפרסם בשעה שתיים אח"צ. עובדים רבים שאמורים להכניס את הנתון למערכות שונות, לעדכן מודלים כלכליים וחישובים פיננסיים נאלצים לחכות עד שעות מאוחרות לפרסום המדד.
מדוע לפרסם מדד המחירים בשש וחצי בערב? אם התשובה היא כדי שהפרסום לא יהיה באמצע מסחר בבורסה, אז נראה שמדובר בגישה שקיימת רק לגבי פרסום מדד המחירים ורק בישראל. בעולם, כולל בארה"ב, מתפרסמים נתונים מאוד חשובים תוך כדי המסחר בבורסות. אפילו בנק ישראל כבר לפני מספר חודשים התחיל לפרסם החלטות הריבית באמצע המסחר בשעה 16:00. אם הלמ"ס לא רוצים להשפיע על המסחר, הם יכולים לפרסם את הנתון בבוקר, הרי הנתון עצמו ידוע מספר ימים לפני הפרסום. פרסום בשעה 14:00 ביום שישי זאת בכלל תעלומה כי אין ביום שישי מסחר בבורסה.
לסיכום, כדאי למוסדות הממשלתיים להסדיר את נושא פרסום הנתונים, כדי לקדם את ישראל ואת שוק ההון בה לסטנדרטים הנהוגים במדינות המפותחות ולהביא יותר משקיעים זרים לשוק בת"א.
הכותב הוא כלכלן ראשי במיטב דש השקעות