כמה הורים צריך על מאדים?
ומהי הבעיה הגדולה והפחות מוכרת באתגר כיבוש החלל
כרגע הרעיון עדיין זר ומעלה חששות. מדיניות נאס"א אוסרת שיגור של אסטרונאוטיות בהיריון. נשים שנשלחות למשימות מחוץ לאטמוספירה עוברות בדיקת היריון בעשרת הימים שקודמים לשיגור, ומתבקשות ליטול גלולות נגד היריון בזמן שהותן בחלל. המטרה המוצהרת היא דחיית המחזור החודשי, אבל אין ספק שגם כאמצעי מניעה, הגלולות חוסכות כאבי ראש מיותרים.
האם הבידוד והיעדר כוח הכבידה הם סיבה לדאגה? לפוריות, לפי מעט העדויות שבנמצא, טיסות לחלל אינן מזיקות, וגם ילדים שנולדו לאסטרונאוטים לאחר טיסות החלל שלהם בריאים ככל הידוע. אך גם ידוע ששהיות ארוכות בחלל, בעיקר במעבורות־מעבדות, חושפות את האסטרונאוטים לקרינה בשיעורים גבוהים מאלה שנחשבים בטוחים, ונאס"א עצמה ממליצה לטייסיה "להפקיד" דגימות זרע וביציות בטרם שיגורם לחלל, לכל צרה שלא תבוא.
אבל השאלה המעניינת יותר אינה ביולוגית אלא אנתרופולוגית ואתית. הקמת מושבות אדם בלוויינים מלאכותיים או בכוכבי לכת אחרים תהיה תהליך ארוך ויקר. חלפו עשורים מאז הביקור האנושי האחרון בירח, ויחלפו עוד שנים — יותר מעשר שנים לפי התחזיות האופטימיות ויותר ממאה לפי השמרניות — עד שחלוצים ראשונים ינחתו במאדים, כנראה עם כרטיס בכיוון אחד. לכן זהות החלוצים, והגיוון הגנטי והחברתי שלהם, חשובים במיוחד. חלוצי החלל יהיו כל האנושות בעולם שאליו יישלחו.
בכמה אוניברסיטאות חוקרים התגייסו כדי לחשב מהו מינימום האנשים שצריך לשלוח בכוח החלוץ האסטרונאוטי. הדאגה הגדולה היא מזיווג קרובים: אם בקרב מתנחלי החלל יהיו מעט מדי הורים מייסדים, בתוך דורות ספורים נחווה זיווגים בין בני דודים, ואת המומים הגנטיים שנובעים מכך, כמו גם הפגיעות הרפואית; עושר גנטי מבטיח עמידות של האוכלוסייה כקבוצה. הומוגניות גנטית הופכת את כל הקבוצה לפגיעה בפני הנגיף שיאתר את עקב אכילס המשותף לכולם.
חישובים שנערכו בעבר מצאו שאוכלוסייה של 150–180 איש תוכל לשמש בסיס לחברה שתתקיים כ־2,000 שנה ללא מקרה אחד של זיווג קרובים. חישוב אחר נקב במספר של שתי נשים בלבד בתוספת אי אלו גברים — ובתנאי שמכדור הארץ יישלחו מדי פעם עובּרים או תרומות זרע. תוכנה מיוחדת חדשה שחישבה את מספר השליחים הנחוצים להבטחת קהילה יציבה, בריאה ומאריכת ימים נקבה במספר של כמה אלפי אסטרונאוטים, כבר בדור הראשון.
אז אולי בכל זאת נגזר עלינו לעת עתה להמשיך להביא את התינוקות שלנו לעולם הזה, ועם העולמות האחרים לחכות.