בעקבות משבר הגז - הממונה על ההגבלים דיוויד גילה פורש מתפקידו
גילה נימק את החלטתו: "הממשלה, ובפרט משרד ראש הממשלה, משרד האוצר ומשרד האנרגיה, יעשו כל שביכולתם כדי לקדם את המתווה המתגבש בימים אלה בתחום הגז הטבעי – מתווה שאני משוכנע שלא יביא תחרות בשוק חשוב זה"
הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיויד גילה, פרסם לפני דקות אחדות הודעה לפיה הוא פורש מתפקידו, זאת על רקע התנגדותו למתווה המסתמן לפירוק מונופול הגז. גילה המכהן בתפקיד כארבע שנים, מאז אפריל 2011 יסיים את תפקידיו בעוד שלושה חודשים. "הודעתי היום לשר הכלכלה על פרישתי מהתפקיד בסוף חודש אוגוסט", כתב גילה בהודעה שהועברה לכלי התקשורת.
- פירוק שוק הגז יועבר להכרעה בקבינט המדיני-ביטחוני
- דיויד גילה לא יתערב בחוזי הגז החדשים של תמר עד לתחילת הרבעון השלישי
- לא בטוח שבית הדין להגבלים עסקיים הוא הגורם שיביא תחרות
המתווה שגילה ביקש להחיל כלל התייחסות גם למאגר תמר וגם למאגר לווייתן. בנוגע לתמר - גילה ביקש שחברת דלק תמכור את כל אחזקותיה שם, ואילו שותפתה נובל אנרג'י תמכור את אחזקותיה, או לכל הפחות תרד לרמת אחזקות של מקסימום 5% לעומת 36%. בנוגע למאגר לווייתן - גילה דרש שנובל לא תמכור גז ממנו לישראל, או לחילופין - ששיווק הגז משם יבוצע במפוצל, כלומר כל חברה תמכור ביחס לחלקה במאגר. הקבוצות המחזיקות בלווייתן כיום הן דלק (45%), נובל (40%) ורציו (15%). שני צעדים משלימים שגילה דרש הם מסירת מאגרי הגז הקטנים, כריש ותנין, מידי דלק ונובל לצד שלישי, והטלת פיקוח מחירים. המתווה הממשלתי המתגבש כלל מכירה של כל אחזקות דלק בתמר ודילול נובל ב-10% בלבד. עוד כלל המתווה מכירה של כריש ותנין לשחקן חדש והטלת פיקוח מחירים ברמה של מחיר תקרה. בנוגע ללווייתן, שם גילה דרש שיווק בנפרד, משרדי הממשלה החליטו לא לשנות את המצב הקיים, כלומר לא לכפות פיצול שיווק הגז ממנו.
"איני יכול"
"החלטתי נובעת ממספר שיקולים, שבראשם הידיעה כי הממשלה, ובפרט משרד ראש הממשלה, משרד האוצר ומשרד האנרגיה, יעשו כל שביכולתם כדי לקדם את המתווה המתגבש בימים אלה בתחום הגז הטבעי – מתווה שאני משוכנע שלא יביא תחרות בשוק חשוב זה", נכתב בהודעה שפרסם גילה. "זאת אף במחיר אפשרי של פגיעה בעצמאותה, החשובה מבחינה ציבורית, של רשות ההגבלים העסקיים, או פגיעה ביכולתה של הרשות לבצע מהלכים חד צדדיים".
"לכל אורך הדרך", כתב גילה, "האמנתי כי נכון להגיע עם חברות הגז לפתרון תחרותי מחוץ לכותלי בית המשפט. זאת בגלל האיום של חברות הגז להימנע מפיתוח מאגרי הגז אם תהיה פנייה שלי לבית המשפט. כידוע, בחודש דצמבר, הגעתי למסקנה כי טיוטת הצו המוסכם שגובשה אז לא תביא לתחרות ולכן החלטתי שלא להגיש אותה לאישור בית הדין. ברכתי על הצטרפותם של משרדי הממשלה האחרים למאמץ משותף להגיע לפתרון תחרותי יותר.
"בשבועות האחרונים, הודעתי לשותפות הגז ולמשרדי הממשלה האחרים שאיני יכול להיות שותף למתווה שהתגבש לאחרונה. זאת משום שאני משוכנע, כאמור, כי מתווה זה לא יביא לתחרות בשוק הגז הטבעי. אני מאמין שאם כל משרדי הממשלה היו ממשיכים להיות מאוחדים מאחורי מתווה תחרותי יותר, היה סיכוי סביר ליישם מתווה כזה בסופו של דבר, בין בהסכמה ובין בצעד חד צדדי. אולם, כאמור, הובהר לי בימים האחרונים כי הממשלה ומשרדי הממשלה האמורים יעשו כל שביכולתם כדי לקדם את המתווה שגובש על ידה בימים אלה.
"בנוסף לכך, מדובר בנושא שעלולות להיות לו השלכות מרחיקות לכת שאינן קשורות לתחרות, כגון יחסי חוץ ובטחון ועצמאות אנרגטית. אלה ההשלכות שבלב חששותיהם הכנים של משרדי הממשלה האחרים. על כן, אינני חושב שראוי ונכון שרגולטור שממונה על התחרות יבצע צעדים חד צדדיים אל מול התנגדות גורפת של משרדי הממשלה האחרים, וללא כל גיבוי מצידם. אני מקווה שמשרדי הממשלה האחרים ישנו את עמדתם לגבי המתווה. אני כאן בשלושת החודשים הבאים ואוכל לסייע, כולל בחינה של שימוש בכל הסמכויות העומדות לרשותי, אם יהיה לי גיבוי מכיוון משרדי הממשלה.
"אני מסיים בזה כארבע וחצי שנים של עשייה למען התחרות והצרכן ומלחמה עיקשת בבעיית יוקר המחיה, שעדיין לא הסתיימה והמלאכה בה מרובה", כתב גילה. "המטרות המרכזיות שלי בהגעתי לתפקיד הממונה על ההגבלים העסקיים היו להפוך את הרשות לגוף פרואקטיבי, לשפר את מעמדה כגוף שמקדם תחרות ומונע ממונופולים לנצל לרעה את מעמדם, כגוף שמקדם חקיקה שמגנה על הציבור מפני פגיעה בתחרות, וכגוף שמייעץ למשרדי הממשלה לגבי ההשלכות התחרותיות של פעולותיהם. אני יודע שאני משאיר לבאים אחרי רשות גדולה וחזקה יותר, שחרטה על דגלה להיות כלב השמירה של התחרות למען הצרכן".
משר הכלכלה, אריה דרעי, נמסר: "פרופ' דיויד גילה הוא איש מקצוע מהשורה הראשונה והוא ביצע את תפקידו ביושר ונאמנות. שוחחתי עמו וניסיתי לשכנעו להמשיך בתפקידו. אני מכהן כשבוע בתפקיד שר הכלכלה ולמרות הזמן הקצר למדתי להכיר ולהוקיר את רמתו המקצועית הגבוהה״.
יו"ר מרצ, זהבה גלאון, אמרה בתגובה: "ההתפטרות של גילה מוכיחה שהקריאות לרגולציה נשכנית לא שוות הרבה, כשראש הממשלה במו ידיו עוקר את שיניו של הרגולטור. ראש ממשלה שטובת הציבור לנגד עיניו היה מגבה את גילה מהיום הראשון שבו הצהיר על כוונתו לפרק את מונופול הגז, במקום לדאוג שוב לבעלי ההון ולטייקוני הגז".
ח"כ דב חנין מהרשימה המשותפת, יו"ר השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת אמר כי "התפטרותו של גילה חייבת להדאיג כל אחד. ממשלת נתניהו בחרה להעדיף את אינטרס הטייקונים בעלי מונופל הגז על טובת הציבור, הורדת מחירי הגז ויוקר המחייה".