אנחנו באמת העם הנבחר?
ומה לומדים על תולדות האנושות מבעד לאלגוריתם של גוגל
לא מזמן ביקרתי בקריית שמונה ונתקלתי שם בשלט גבוה, יותר משני מטרים אורכו, שמוצב בכניסה לישיבת ההסדר המפוארת בעיר. נכתב בו: "תזכרו ואל תשכחו! הדבר הכי גדול בעולם הוא לעשות טוב ליהודי". הציטטה הזאת, עדכון מצמצם במיוחד של "ואהבת לרעך כמוך" ההומניסטי של הלל הזקן, מובאת שם בשם האדמו"ר מפיאצסנה, שנספה בשואה.
חיי האדמו"ר מרתקים, אבל המסר שהוחלט להותיר מדמותו מרגיז. הציטטה מורה לבאי שערי הישיבה והרחוב שמולה לחשוב רק על עצמם. במקום שמוסד חינוכי יחרות על דגלו רעיונות של אור לגויים ואהבת האדם באשר הוא, הוא נצמד לבדלנות המתנשאת של "אתה בחרתנו" ו"עם לבדד ישכון", ומבחירה.
לכן יעניין לבדוק עד כמה אמנם "אתה בחרתנו": האם אנחנו באמת נעלים וחשובים עד כדי כך?
מחקר של קבוצת מדענים מאוניברסיטאות בטולוז, ברצלונה ומילאנו ניסה לסמן את דמויות המפתח החשובות ביותר בתולדות האנושות, על פי חשיבותן ב־24 מהדורות שפה שונות של ויקיפדיה. בבדיקה שימשו שלושה אלגוריתמים שכל עניינם חשיבות ודירוג: שני האלגוריתמים המרכזיים במנוע החיפוש של גוגל - PageRank הנודע ו־CheiRank שמשמש לצדו - ו־2DRank, אלגוריתם הדירוג בוויקיפדיה.
באופן לא מפתיע, לדוברי שפות שונות יש רשימות גיבורים שונות. בוויקיפדיה הסינית, צ'אנג קאי שק, מנהיג סין בתקופת מלחמת העולם השנייה ומי שניסה לעצור את עליית הקומוניזם בה, מדורג גבוה יותר מבכל מהדורה אחרת. בוויקיפדיה הקוריאנית אחד מנשיאי הרפובליקה שבקושי מוזכר במהדורות אחרות מדורג ראשון. אבל מהאוסף הרב־לשוני אפשר גם לגבש תמונה עולמית, של אלה שהשפעתם רחבה, גם במונחי גיאוגרפיה ותרבות וגם במונחי הזמן.
הניתוח סייע ליצור כמה רשימות של אנשים ונשים כאלה, שאפשר למצוא במחקר שמופיע במסמך ה־PDF שבכתובת http://bit.ly/WorldsGreatestAlgo.
כמה מגיבורי הרשימה הם משלנו? בראש מופיעים מנהיגים צבאיים דוגמת אלכסנדר מוקדון ונפוליאון, ראשי מעצמות כגון ברק אובמה והיטלר, מוזיקאים כמו מוצרט, בטהובן, מייקל ג'קסון ו(תיבדל לחיים ארוכים) מדונה. וגם אפלטון, שייקספיר ודארווין מוצאים את מקומם במצעד האושיות.
אצל הנשים, שעבורן נערך חישוב נפרד כדי לפצות על ההדרה ההיסטורית, בולטות שליטות כמו אליזבת, ויקטוריה, אינדירה גנדי, בנזיר בהוטו ומרגרט תאצ'ר, הסופרת אגתה כריסטי והזמרת מריה קארי.
והיהודים? בין 40 המשפיעים הגדולים מופיעים ארבעה: מרים הבתולה, בנה ישו, אלברט איינשטיין החילוני ואנה פרנק, היהודייה שבעל כורחה הפכה סמל לרדיפות הנאצים. השמות שאצלנו מופיעים על שלטים בפתחי ישיבות ולצדי כבישים נעדרו, כמו שמות נוספים שנשלפים כאן כמעין הוכחה לעליונות תרבותנו ושושלת הדם שלנו. אולי לעשות טוב ליהודי זה חשוב, אבל חשוב לא פחות לעשות טוב בכלל, ולשמור על איזו מידת צניעות.