"אני, במעמדי, מתווך בשביל 30 אלף דולר?!"
יאיר ביטון, בעלי ב. יאיר, נאשם בכך ששימש כשליחו של רונאל פישר והציע לקובי כחלון לסגור תיק חקירה נגדו תמורת כסף. כשכחלון התלונן במשטרה, החוקר היה ערן מלכה, החשוד גם הוא באותה פרשה. "כלכליסט" חושף את הפרוטוקולים מתוך חדרי החקירות של כחלון וביטון, ואת מה שנאמר בעימות ביניהם
האישום השישי בכתב האישום בפרשת רונאל פישר עוסק בקובי כחלון, אחיו של שר האוצר משה כחלון ופוליטיקאי בפני עצמו, המשמש סגן ראש עיריית ירושלים ויו"ר הוועדה העירונית לתכנון ובנייה. הוא עוסק בהצעה שקיבל כחלון לסגור תיק חקירה נגדו ובניסיונותיו לחשוף את השחיתות דווקא בפני החוקר ערן מלכה. "כלכליסט" חושף את חומרי החקירה שמסבירים איך קרה שדווקא תחת האישום הזה העידו ראש אח"ם (אגף חקירות ומודיעין) במשטרה ניצב מני יצחקי וראש עיריית ירושלים ניר ברקת, וגם מה אמר יאיר ביטון לכחלון בעימות ביניהם.
- "לבוא לתת לך נשיקה?"
- "פגיעה שיטתית בחקירות": הוגשו כתבי אישום בפרשת רונאל פישר
- 57 עדי תביעה בפרשת פישר: ראשי ערים, אחיו של שר האוצר ומפקדיו של ערן מלכה
הסיפור הזה מתחיל בחקירה שהתנהלה ב־2012 ביאל"כ (היחידה הארצית לפשיעה כלכלית) שבלהב 433 ושזכתה לכינוי "ס.א.ל שרצים". החוקרים בדקו חשד לשימוש במסמכים מזויפים במטרה לקבל היתר בנייה בנכס של רשות מקרקעי ישראל. קצין המשטרה לשעבר ערן מלכה היה הממונה על החקירה שבמסגרתה נחקר קובי כחלון כחשוד. חשוב להדגיש שמאז נסגר תיק החקירה בעניינו של כחלון בלא כלום.
בתלונה שהגיש בהמשך כחלון למח"ש הוא סיפר שב־3 בספטמבר 2012 קיבל זימון להתייצב לחקירה שבוע לאחר מכן. לטענת כחלון הוא לא סיפר על הזימון לאיש, "אפילו לא לאשתי", לדבריו. אולם יומיים לפני מועד החקירה, בשבת בצהריים, הוא הוזמן לבית של חבר, שם פגש ביאיר ביטון, בעל השליטה בחברה הציבורית ב.יאיר, שגם ידוע כחברו הקרוב של עו"ד רונאל פישר וכנאשם בפני עצמו בפרשה.
"ביטון, שהיה בדירה, שאל אותי 'הוזמנת לחקירה ביום שני?'. אמרתי כן. ואז הוא הציע שם עורך דין וגם עורכת דין. הציע לשלם סכום של אלפי דולרים. למיטב זכרוני 30 או 50 אלף דולר תשלום לעו"ד ש'יוציא אותי מזה'". לדבריו, ביטון לא מסר לו במי מדובר. "אמר לעתים עורך דין ולעתים עורכת דין".
כחלון, שגם כך היה מוטרד מהחקירה המתקרבת, חשש שמדובר בתרגיל. "סברתי באותו זמן שגם אם יאיר מנסה לעשות לי תרגיל חקירה כדי להפיל אותי, לא אקח חלק בדבר כזה. וגם הבנתי שההצעה לא כשרה, שאסור לקבלה".
חוקר: האם ביטון הציע לך הצעה שהבנת שאינה חוקית ועשויה לסבך אותך?
כחלון: "פעולה שבה מישהו, עורך דין, מציע ייעוץ משפטי לפני שאני פונה אליו ולפני שאני יודע שמדובר בחקירה או עדות בכלל – ברור לגמרי שזה מראה על בעייתיות לא פשוטה שבה מידע מגיע מתוך חקירה מתנהלת (...). הוצאת הדבר מתוך החקירה זה חמור מאוד".
כחלון לא שמר את הפנייה בבטן, ומיד כשחזר הביתה סיפר עליה לאשתו. כעבור חצי שעה כבר קבע עם ראש העירייה ניר ברקת בביתו כדי לדון באירוע, וגם עדכן בכך את עורך דינו דרור מתתיהו. כחלון העיד במח"ש כי "ניר (ברקת - זש"ל) התקשר ליועץ המשפטי של העירייה ויחד טיכסו עצה. ניר ביקש ממני בעצת היועמ"ש לדווח עם תחילת החקירה על האירוע עם יאיר, וכך עשיתי. יש לציין שראש העיר היה מאוד נסער מהעניין הזה".
גם ברקת העיד במח"ש על ההצעה שקיבל כחלון. "אני זוכר שקובי בא אליי. את המיקום אני לא זוכר. קובי דיווח לי שקיבל פנייה מאוד מאוד מוזרה, שהיה ברור שמדובר בהצעה שעבור כסף ישחררו אותו מתלונה במשטרה. די הופתעתי ואמרתי לו מיד לפנות ללהב (...). הרמתי טלפון למפקד המחוז (מני יצחקי - זש"ל), איני זוכר מי זה היה... והוא המליץ לנו לפנות ללהב להתלונן שם. אני זוכר ששלחו את קובי לדבר עם אחד הקצינים בלהב ולי היה חשוב לקבל את הנחיית המשטרה ושקובי יתלונן. זה מאוד הטריד אותי כיוון שקובי סגני הוא איש ישר ומתעסק בנושא תכנון ובנייה ונראה היה לי שמנצלים את מעמדו ומנצלים קשרים בתוך המערכת, לכאורה, כדי לסייע לו במצוקה מדומה".
"ברקת פנה אליי בהרבה עניינים"
ניצב מני יצחקי, ששימש אז מפקד מחוז ומאז מונה לראש אח"ם במשטרה, הגיע גם הוא למח"ש כדי למסור עדות בעניין, אף שלא ממש זכר את הפנייה. "היה תיק בעניינו של כחלון ביאל"כ, משהו לגבי דירה בעין כרם (...). ניר ברקת פונה אלי בהרבה עניינים. לא זכורה לי הפנייה הספציפית הזו".
חוקר: לפי חומר החקירה עולה שנתבקשת לייעץ בעניין הזה ונתת ייעוץ. היתה לקובי פנייה לבקשת שוחד ואתה ייעצת להציף זאת בחקירה.
יצחקי: "אני את המקרה הזה לא זוכר. אך בהחלט היו לי שיחות עבודה כמפקד מחוז ירושלים עם ראש העיר ברקת, סגנו וצוות ראש העיר על עניינים של מחוז ירושלים. לגבי אפשרות שפנו אלי ושאלו אותי על הצעה מגורם כלשהו, זה בהחלט הסגנון שלי להגיד שישתפו פעולה ויציפו. אך לא זכור לי האירוע הספציפי. מתוקף תפקידי רבים פונים אליי בסוגיות מהסוג הזה ואני תמיד אומר להם לשתף פעולה עם המשטרה".
חוקר: כמה קורה שפונים אליך בעניין הצעה לבקשת שוחד?
יצחקי: "לא קורה הרבה, אבל אני לא מתעמק בדברים האלה. לא זוכר שאמרו לי משהו בוטה כמו 'ביקשו ממני שוחד'. אולי אמרו שנערכה פנייה כזו או אחרת".
"ערן מלכה הרגיש היבריס כזה, כאילו אני לא מחדש לו"
בעצת כל סובביו הגיע כחלון לחקירתו וביקש מהחוקר שקיבל אותו לדבר עם המפקד במקום כדי לספר לו על ההצעה שקיבל. מי שנכנס לחדר היה הקצין ערן מלכה, שהיה כאמור ממונה על החקירה.
"אני אומר לערן", כך העיד כחלון במח"ש, "שאני מבקש את המפקד שלו וערן אומר לי, 'לא. אני מתואם עם המפקדים שלי ומקבל הוראות מלמעלה'. אני אומר לו שירשום את מה שאני אומר עכשיו, שפנה אלי אדם, בלי להגיד לו מי האדם. מאוחר יותר אמרתי לו שזה יאיר ביטון. וסיפרתי לו שיאיר ביקש ממני 30–50 אלף דולר לטיפול בתיק הזה על ידי עו"ד. ערן הרגיש היבריס כזה. ביטחון. כאילו אני לא מחדש לו כלום".
חוקר: איך הרגשת שאתה לא מחדש לו?
כחלון: "חשבתי שאולי זה תרגיל של ערן, (...) לא יכולתי לחשוב שהוא חלק מהעניין, כי מי יכול לחשוב שהקצין שמולך הוא חלק מהעניין? זה כמו אונס במשפחה בתפיסה שלי. ערן לקח את זה ממש בקלילות, כאילו זה אירוע סטנדרטי. היתה בו הרבה יהירות".
חוקר: לא ירדתי לסוף דעתך. איך הבנת את זה?
כחלון: כי ערן עמד כזה בכניסה לחדר, שמע, אמר 'הבנתי' ויצא. הוא לא רשם את זה לפני החוקר ולא רשם את זה לפני".
חוקר: למה ציפית כשביקשת לדבר עם קצין?
כחלון: "ציפיתי שיעזוב את מה שבשבילו הגעתי לחקירה ויתייחס לזה שאני אומר לו שמתקיים אירוע איום ונורא ושהתיק שלו מסתובב בחוץ ושקונים ומוכרים אותו. הייתי בטוח שמדובר בתרגיל חקירה. לא יכול להיות שיבוא אדם ויגיד, שמע, יש מישהו שסוחר במידע שלך, וזו התגובה".
בעדות מאוחרת יותר במח"ש הוסיף כחלון שבעקבות השיחה עם מלכה, "הרגשתי שהמקום הזה מושחת עד זוב דם".
והוסיף: "מלכה התנהג כמי שמכיר את הנושא שלי ואת ההצעה שקיבלתי, קיבל את זה כמובן מאליו, ואפילו נשאלתי בתחילת החקירה אם יש לי עורך דין. ברמה הציבורית, מצופה בנקודה הזו שהמקרה היה צריך להיעצר ולהתחיל חקירה משמעותית על ההצעה שהוצעה לי. אבל ערן התייחס לזה כמי שידוע לו והוא חלק מהעניין".
"אני לא נער שליח של פישר או של אף אחד"
כפי שמפורט בכתב האישום, מלכה ופישר אכן תכננו את הפנייה לכחלון. מלכה, נטען, הדליף לפישר פרטים מהחקירה, כמו את העובדה שכחלון עתיד להיחקר ואת מועד החקירה. "האם יש לנו דרך להגיע לכחלון?", שאל מלכה את פישר בפגישה ביניהם, מה שהוביל את פישר לבקש מחברו ביטון לשוחח עם כחלון בנושא.
ביטון טען בחקירתו שלא יזם כל מפגש עם כחלון ושנפגש עמו בספונטניות בביתו של אותו החבר. "החבר או כחלון שאלו אותי אם אני ממליץ על משרד עו"ד", סיפר, "ואמרתי לו שאני ממליץ על משרד רות דוד או נרי פישר ושות'. זה הכל".
חוקר: מחומר הראיות עולה שהתקשרת לכחלון וביקשת להיפגש עמו ובפגישה ציינת שאתה יודע שהוא אמור להיחקר בלהב ביום שני. תגובתך?
ביטון: "חס ושלום, לא התקשרתי לכחלון ולא הזמנתי אותו ולא ידעתי על שום חקירה. כפי שציינתי, הוא דיבר איתי יחד עם עמוס (החבר - זש"ל). מתוקף זה שהבנתי שהוא מחפש עו"ד פלילי, הבנתי שיש לו בעיה, או שהוא בבעיה".
חוקר: אתה אומר שכחלון שקרן?
ביטון: "אני לא נותן ציונים לאף אחד, תשאל אותו. הייתי יו"ר התאחדות הקבלנים. אני לא עוסק בתיווך. בסך הכל המלצתי לו, כפי שאני נוהג לעשות בהרבה תחומים".
בנובמבר האחרון נפגשו כחלון וביטון לעימות במשרדי מח"ש. כחלון מספר בעימות על ההצעה מביטון ועל כך שחשב שמדובר בתרגיל חקירה. "אני לא סיפרתי לאף אחד (על החקירה – זש"ל), אפילו לאשתי לא סיפרתי. באותה פגישה ביטון אמר לי 'אם אתה כבר מסובך, אתה רוצה ייעוץ משפטי?'. אמרתי שאני לא צריך כי אני יודע שהחולצה שלי לבנה".
ביטון עצמו עמד על גרסתו. "אם היית רואה איך הוא נראה, היית מבין", אמר לחוקר שבחדר. "עמוס אמר לי 'בוא, תגיד שלום לקובי, הוא בצרות'. מה אני נראה לך? מתווך בשביל 30–50 אלף דולר? אני? במעמד שלי, שמגלגל מיליארדים? אני אקח שוחד מעובד מדינה? הוא סיפר למנכ"ל, לחצי עיר, אני לא ידעתי כלום".
בסופו של העימות הוצא ביטון לשירותים, שם נשאל שוב אם פישר מסר לו מידע. "אני לא נער שליח של פישר או של אף אחד ולא צריך כסף כי אני מרוויח מיליונים", השיב ביטון.
קובי כחלון מיוצג על ידי עו"ד דרור מתתיהו ממשרד פישר בכר חן ושות', ערן מלכה מיוצג על ידי עוה"ד עופר ברטל ודב גלעד כהן, עו"ד רונאל פישר מיוצג על ידי עוה"ד קרן שפירא־אטינגר ופרופ' רון שפירא.
בא כוחו של ביטון עו"ד איתן פלג מסר: "את המשפט מנהלים בבית המשפט, אנחנו נטען את הטענות שלנו שם, ואני משוכנע שבית המשפט יזכה אותו. משוכנע שאין שם עבירה".
בא כוחו של כחלון עו"ד דרור מתתיהו מסר בתגובה: "מרשי דחה הצעה פסולה לסגירת תיק חקירה שמעולם לא היה צריך להיפתח בעניינו, ופעל בדיוק כפי המצופה מעובד ציבור ישר דרך והגון".