תלונה לאוצר: כיל מפרה את תנאי מניית הזהב
חבר הכנסת מיקי רוזנטל טוען כי החברה עושה שימוש בידע הישראלי לקידום עסקיה במכרה אשלג באתיופיה - וזאת בניגוד לתנאים. כיל: אנחנו המעסיק הגדול בנגב
הסחבת בטיפול בהפרת זכויות מניית הזהב של המדינה בכיל הולכת ומתארכת ובמקביל ממשיכה כיל לעשות שימוש בידע הישראלי לקידום עסקיה ברחבי העולם - כך עולה ממכתב ששלח חבר הכנסת מיקי רוזנטל לשר האוצר משה כחלון.
- כיל מוכרת את פעילות הפארמה, הקוסמטיקה והגבס
- כיל רוכשת את הבעלות המלאה על אלאנה פוטאש ב-110 מיליון דולר
- נתניהו הורה לחשכ"ל באוצר לבחון האם בכיל מפרים את כללי מניית הזהב
לפי המכתב, "בימים הקרובים תצא על פי התכנון משלחת חוקרים מטעם חברת כיל בראשות ראש אגף המחקר במפעלי ים המלח, עודד הראל, למכרה האשלג באתיופיה. מטרת המשלחת הינה קידום מיזם הכרייה המשותף של החברה עם חברת אלאנה פוטאש הקנדית".
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
על רקע המשלחת המתוכננת פנה רוזנטל למשרד האוצר מאחר ולטענתו "על פי תנאי מניית הזהב של המדינה בכיל, החברה מחויבת להשקיע את מירב משאביה בישראל ואין היא רשאית להעביר טכנולוגיה וידע שנצבר בחברה הישראלית".
עיון בדוחות כיל לשנת 2014 מגלה, כי במסגרת ההסכם עליו חתמה כיל עם אלנה פוטאש בפברואר 2014 "כיל תתמוך באלאנה ותספק סיוע טכני והנדסי לפיתוח והפעלת המכרה". על פי הערכות אלאנה, המכרה יפיק כמיליון טונה אשלג בשנה למשך תקופה של 25 שנה, מתום תקופת פיתוח המכרה. לאחר השלמת הפרויקט תהיה לאלאנה גישה לאשלג בעלויות ייצור נמוכות במיקום המאפשר גישה לשוק האפריקאי ולשווקים של הודו ודרום-מזרח אסיה.
הטיפול בהפרות לכאורה של מניית הזהב של המדינה על ידי כיל החל ערב הבחירות, אז הטיל ראש הממשלה בנימין נתניהו על החשבת הכללית במשרד האוצר מיכל עבאדי-בויאנג'ו לבדוק אם הקבוצה מפרה את כללי מניית הזהב שמחזיקה המדינה, בכך שהיא מוציאה לחו"ל השקעות וטכנולוגיות שפותחו בישראל.
המשמעות הכלכלית הישראלית לעובדה שכיל מוציאה לכאורה ידע וטכנולוגיה אל מחוץ לגבולות ישראל הוא איבוד הון שיכלה לקבל המדינה באמצעות מס. כאשר חברה מפתחת את הייצור במדינות שאינן ישראל, המדינה שבה נעשה תהליך הפיתוח מרוויחה לא רק מס אלא גם מקומות תעסוקה שהיו יכולים להתפתח בישראל ולצידם מערכות השירותים והתשתיות המתפתחות סביב פעילות תעשייתית.
כיל: אנחנו המעסיק הגדול בנגב
רוזנטל מתאר את הפעילות המתוכננת של כיל באפריקה כהפרה ברורה של תנאי מניית הזהב, בעוד שעל פי הידוע לו לא פנתה הנהלת כיל למשרד האוצר על מנת לקבל אישור לקידום המיזם המשותף עם החברה הקנדית. רוזנטל קרא לחשבת הכללית להתריע בפני כיל על ההפרה הצפויה ולדרוש ממנה שלא להמשיך ולהפיץ את הידע שנרכש בישראל ברחבי העולם.
חברת כיל מסרה בתגובה: "מניית הזהב נועדה להבטיח שמירה על העניינים החיוניים של המדינה ואת מימוש האינטרס הציבורי בישראל מפעילות החברה, וכיל אכן מממשת את האינטרס הציבורי יותר מכל חברה אחרת בישראל כולל, היותה המעסיק הגדול ביותר בנגב, כיל משקיעה 1.5 מיליארד כל שנה בנגב, יותר מאשר כל חברה אחרת, וכיל היא עמוד השדרה של הנגב והיא המקור לכ-20% מכלל הפעילות הכלכלית בנגב. כיל פועלת אך ורק כמתחייב מהוראות מניית הזהב ותשובות מפורטות המוכיחות זאת ניתנו ויינתנו למשרד האוצר".