כיל רוכשת הבעלות המלאה על אלאנה פוטאש ב-110 מיליון דולר
יצרנית הדשנים מחזיקה כיום ב-16% מהחברה הקנדית - ותשלים את רכישת כל המניות, בפרמיה של 50% על מחיר השוק בבורסה; אלאנה מחזיקה במכרה אשלג באתיופיה
יצרנית הדשנים כיל חתמה על הסכם לרכישת מלוא מניותיה של אלאנה פוטאש, בה היא כבר מחזיקה ב-16%. הצעת הרכישה נעשה לפי מחיר של חצי דולר קנדי למניה, המשקף שווי של 130 מיליון דולר - פרמיה של 50% על מחיר השוק בבורסה הקנדית, והיא תבוצע במזומן ומניות כיל.
- השכר של עובדי כיל גבוה? המנכ"ל עדיין מרוויח פי 41 מהם
- כיל: נפטר מאות עובדים נוספים בעקבות הגברת המיסוי ואי אישור כרייה בערד
- בוטלה השביתה באזור הדרום; מכתבי הפיטורים בכיל יוקפאו
הרכישה קיבלה את תמיכת דירקטוריון אלאנה ותתבצע בדרך של הסדר תחת החוק הקנדי. כיל - שתשקיע ברכישה 110 מיליון דולר - התחייבה לשלם 5.5 מיליון דולר אם תיסוג מההסכם.
רכישת מניות אלאנה על ידי כיל בשנת 2014 היתה חלק מהסכם שותפות אסטרטגי בין כיל לאלאנה שכלל הסכם מכירה בלעדי (offtake) במסגרתו קיבלה כיל את הזכות לסחור, לרכוש ולשווק מיליון טונות אשלג שנכרו במכרה דאנקיל שבאזור אפאר בצפון מזרח אתיופיה, ומתן סיוע טכני לאלאנה בפיתוח ותפעול המכרה.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
רכישת אלאנה היא בהתאם לאסטרטגיית "הצעד הבא קדימה" של כיל להרחבת מקורות חומרי הגלם הגלובאליים שלה תוך הפחתת עלויות ייצור והתמקדות בשווקים מתפתחים שיתמכו בצמיחתה של החברה בעשור הקרוב. כיום כיל מפיקה אשלג ממכרות בישראל, ספרד ואנגליה ובשנת 2014 מכרה למעלה מחמישה מיליון טון אשלג ללקוחות ברחבי העולם.
ההשקעה בהקמתו של המכרה באתיופיה צפויה להגיע 640-ל מיליון דולר כאשר עתודות האשלג בו עומדות על 430 מיליון טונות, וקצב ההפקה שלו אמור להיות מיליון טון של אשלג בשנה. עלות ההפקה של כל טונה אשלג צפויה לעמוד על 125 דולר. בישראל מפיקה החברה כ-3 מיליון טון בשנה, בספרד כמיליון טון ובבריטניה כ-700 אלף טונות.
בהתחשב בעלויות הייצור של כיל ובצניחה במחיר האשלג העולמי, מדובר בעסקה מצוינת, אם אכן תצא אל הפועל. על פי הערכות, עלות ההפקה של כיל בספרד עומדת כיום על 250 דולר לטונה אשלג, בבריטניה היא 290 דולר לטונה ואילו בישראל עומדת עלות ההפקה על פי הערכות על 180 דולר לטונה, כאשר עלות זו צפויה לגדול בעקבות מסקנות ששינסקי 2.
מעבר לשיפור בעלויות ההפקה, מיקומו של המכרה, קרוב יחסית לסין, הודו ומזרח אסיה, והוא עתיד לשפר את היעילות התפעולית של החברה בשינוע האשלג למדינות אלה. עיקר האשלג הנכרה בספרד ובבריטניה מופנה לאירופה, שם מחירו מגיע ל-350 דולר לטונה.