קרנית פלוג: לעשירון התחתון דרושות 144 משכורות לקניית דירה; לעשירון העליון רק 60
נגידת בנק ישראל הציגה נתונים על אי השוויון בשוק הדיור. העשירון התחתון רוכש דירה ממוצעת ב-600 אלף שקל, לעומת העשירון העליון שרוכש דירה ממוצעת ב-2 מיליון שקל. הדברים נאמרו בכנס לרגל חנוכת מכון אלרוב בפקולטה לניהול באוניברסיטת ת"א
- כחלון: "3 בנקים מחזיקים ב-70% מהאשראי, זה לא הגיוני"
- שולה המוקשים: כך ניתן לשחרר את הפקק בשוק הדיור
- ככה לא בונים היצע: המדינה שיווקה רק 4,000 יחידות דיור מתחילת השנה
את הנתונים על אי השיווין בשוק הדיור הציגה הערב (ד') נגידת בנק ישראל קרנית פלוג, בכנס לרגל חנוכת מכון אלרוב בפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב ועסק בהיבטים חברתיים –כלכליים של שוק הנדל"ן בישראל 2015.
פלוג הציגה את הנתונים הממוצעים הידועים לפיהם דרושים 10.8 שנות עבודה של עובד שכיר ממוצע בכדי לרכוש דירה אך הציגה באופן מפורט את המציאות כאמור מאחורי הנתון הממוצע.
הנגידה הציגה גם נתונים על משקל המשקיעים המקומיים בארץ ולפי נתונים שהציגה, משקל זה נע בעשור האחרון בין 25%-27%. "גם הגידול האחרון במשקל המשקיעים לא דרמטי ולא חורג מהמגמה ההיסטורית", הוסיפה פלוגה. "עם זאת, כשמסתכלים על תל אביב בלבד, המשקל של המשקיעים קרוב ל-40% מסך העסקאות לרכישת דירות".
פלוג דיברה על תפקיד המדינה. "מרבית הקרקעות נמצאות בידי המדינה ולכן צריכים להגדיל לאורך זמן ולטווח ארוך את שיווקי הקרקע הזמינה לבנייה באזורי ביקוש ולהציג כבר עכשיו תכנונים לשנים קדימה. זה שוק של ציפיות ולכן תכנונים רציניים בצנרת ישפיעו גם הם על השוק".
נקודה נוספת שהעלתה פלוג בפני הממשלה היא לבטל את התמריץ השלילי שיש לרשויות מקומיות לאשר בנייה למגורים – תמריץ שלילי בדמות הארנונה שכן הרשויות המקומיות שואפות לקבל יותר עסקים בשטחיהן מאחר ואלו משלמות ארנונה גבוהה יותר.
"הממשלה הנוכחית הציבה במקום גבוה מאוד בסדר העדיפויות את תחום הדיור", הוסיפה הנגידרה. "אני בטוחה שאם נראה מדיניות רצופה ועקבית נתחיל לראות את הפירות".