קפיטליזם 3.0
מרחב ציבורי: חגיגת המאיון העליון
מחקר חדש בדק כמה בדיוק אתם צריכים להרוויח כדי להיות חלק מהאחוזון העליון; שוויץ נמצאת בראש הדירוג - ואיפה ישראל?
בשני העשורים האחרונים, ובעיקר מאז המשבר, הלך וגדל פער ההכנסות בין האחוזון העליון לבין שאר האוכלוסייה. לאי שוויון העצום הזה בחלוקת ההכנסות יש השלכות עצומות על החיים של כולנו, על צמיחה של כלכלות ואפילו על הנוף הפוליטי של מדינות.
בשבוע שעבר פרסם ברנקו מילנוביץ’, כלכלן ממוצא סרבי המתמחה באי שוויון, ומחלק את זמנו בין אוניברסיטת ניו יורק למרכז ללימודי הכנסה בלוקסמבורג, מחקר שבדק כמה בדיוק אתם צריכים להרוויח כדי להיות חלק מאותו אחוזון.
1
שווייץ בראש הדירוג
171 אלף דולר לאדם
במחקר של מילנוביץ’ נכללו 25 מדינות, ובהן ישראל. את שלושת המקומות הראשונים בדירוג תופסות שווייץ עם שכר שנתי נטו של 171 אלף דולר לאדם, אוסטרליה עם 157 אלף דולר, ובארצות הברית תידרש להגיע לשכר של 151 אלף דולר כדי להתברג במאיון העליון.
מספרים אלה מציינים את הסכום לאדם יחיד, כלומר משפחה של ארבע נפשות תידרש להכנסה כוללת של פי ארבעה מהסכום המצוין ברשימה. וזה אחרי תשלומי מס והתאמה ליוקר המחיה.
המדינה הזולה ביותר בדירוג היא פולין, עם קצת יותר מ־46 אלף דולר לשנה.
2
מקום לא טוב באמצע
ישראל מדורגת במקום ה־14
ישראל ממוקמת במקום ה־14 ברשימה, מקום אחד מתחת לגרמניה. כדי להשתייך למאיון העליון תצטרכו להכניס 88,235 דולר לאדם במשפחה.
אם המשפחה הישראלית הממוצעת היא בת 3.7 נפשות בממוצע, הרי הסכום הנדרש להתברג לרשימה הוא 326.5 אלף דולר לשנה או 1.255 מיליון שקל לשנה. יש לזכור שמדובר בסכומים נטו, כלומר לאחר תשלום מס, כך שמשפחה ישראלית בת מספר נפשות ממוצע, תצטרך להרוויח ברוטו בשנה 1.762 מיליון שקל כדי להתברג במאיון העליון המקומי, ולהשאיר מאחורה 99% אחוז מהאוכלוסייה.
3
לא רק שכר גבוה
רווחי הון מהווים שליש מההכנסות
התחשיב של מילנוביץ’ הסתמך על נתונים מדויקים ומהימנים שנאספו מכמה מקורות מידע, אבל הם לא כוללים הכנסות הון ממכירת מניות, איגרות חוב ונכסי נדל”ן.
לכן לתזרים ההכנסות הזה יש להוסיף בערך שליש מסכום הברוטו ‑ כך זה לפחות בארצות הברית, היכן שמשרד התקציב של הקונגרס בדק ומצא כי שליש מההכנסות של האחוזון הראשון מגיע מרווחי הון.
במונחים ישראליים, מדובר בתוספת שמקפיצה את ההכנסה השנתית לכ־2.35 מיליון שקל בשנה, או ב־200 אלף שקל לחודש.
4
שאלה של גאוגרפיה
באיזו מדינה העושר יותר נוח
הסכומים ברשימה של מילנוביץ’ מתואמים ליוקר המחיה, ונשאלת השאלה באיזו מדינה עדיף להיות במאיון העליון: האם בארצות הברית למשל, שבה ההכנסה של המאיון העליון גבוהה, אבל ההוצאות על ביטוח בריאות גבוהות ביותר, או בגרמניה, שבה המאיון העליון מרוויח פחות, אבל רשת הביטחון הסוציאלית במדינה מעניקה הרבה יותר? האם זה בכלל משנה כשאתה מאיון עליון? נראה שלא.
בכל מקרה, מחקר של ה־OECD מצא שלו רמות אי השוויון באוכלוסייה היו קופאות במקום לפני שני עשורים, הצמיחה הכלכלית של מדינות הארגון היתה 33%, ולא רק 28%.