שטייניץ: "פתיחת חוק ששינסקי לא על הכוונת. אף אחד לא יטיף לי מהו האינטרס הציבורי"
שר האנרגיה אמר: "אני לא מכיר שום כוונה לפגוע בחוק - אנחנו נוציא את הגז מהים במהירות ובזהירות האפשרית"
"פתיחת חוק ששינסקי אינה על הכוונת, לא מכיר שום כוונה לפגוע בחוק ואין שום בסיס לפרסום הזה". כך אמר הבוקר (ג') שר האנרגיה והתשתיות יובל שטייניץ.
- ברגע האחרון: ישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני על הגז עשויה להידחות
- התעשיינים: רק עשירית מצנרת הגז נפרסה
- רה"מ נתניהו מתעקש: "נביא את ההסכם הגז לקבינט עוד השבוע"
את הדברים אמר שטייניץ במסגרת השקת תחנת הכוח הפרטית "דליה" שממוקמת באזור קריית מלאכי, והם כוונו לפרסומים שונים הבוקר, לפיהם ממשלת ישראל מתכוונת לפתוח את חוק מיסוי רווחי הגז, שאושר בממשלב בחודש מרץ 2011.
"אני מעונין שיפתחו את שדות הגז כי בשנתיים האחרונות היה פה קיפאון וכבר היום היינו יכולים להיות במצב שבו מאגר לווייתן עובד", אמר שטייניץ, "משרדי הממשלה עוד עובדים על מתווה לפיתוח משק הגז ומתקיימים דיונים רציפים מול החברות. אסור שנישאר רק עם מאגר תמר, כיוון שהדבר יפגע קודם כל במשק המקומי".
תחנת הכוח "דליה" אמורה להפיק 870 מגה וואט, והיא נחשבת לתחת הכוח הפרטית הגדולה בישראל. על פי מנכ"ל החברה איתן מאיר, התחנה תעבור לפעולה מלאה בחודש ספטמבר הקרוב.
בהתייחסו לישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני שנדחתה, אמר שטייניץ וכי הדברים אינם סגורים. הסיבה העיקרית היא שמשרדי הממשלה טרם גיבשו בעצמם מתווה מוסכם שיובא לדיון, לא כל שכן מתווה מפורט יותר שיועבר לשימוע ציבורי לאחר הדיון בקבינט.
"אין שום לחץ או בהילות לאשר את ההסכם. אף אחד לא יטיף לי מהו האינטרס הציבורי. לווייתן תקוע באדמה כבר שנתיים, ובמסגרת ועדת ששינסקי דאגתי להעלאת המיסוי ולהגדלת חלקו של הציבור", אמר שר האנרגיה, "אנחנו חייבים ליצור פה תנאים שיביאו יזמים חדשים, כי בחמש השנים האחרונות לא הגיעה לכאן אף חברה בסדר גודל של נובל אנרג'י, ומאגרי הגז שעוד קיימים בים עלולים להשאר שם".
כפי שפורסם ב"כלכליסט", המדינה רוצה לחייב את חברות הגז להקים צנרת חדשה, שנייה, שתחבר בין מאגר תמר לחוף. על פי חוק ששינסקי, צנרת שתתחבר מהמאגר לישראל פטורה ממס ועד לכיסוי של 150% מההשקעה, וחברות הגז ביקשו בעבר להכיר בצנרת שלישית, כזו שאולי תימתח למצרים, ככזו שתהיה כלולה בחוק ששינסקי. בסביבת השר מעריכים שהבקשה ללא תתקבל.
פיתוח לווייתן - 15 מיליארד דולר
שטייניץ הסביר שעלות הפיתוח של מאגר לווייתן הן לחיבור לחוף והן לייצוא עלולה להגיע ל-15 מיליארד דולר, עלות ש"מדינת ישראל לא יכולה לעמוד בה. היא יותר גדולה מתקציב משרד הביטחון. כשיהיה מתווה מוסכם מול החברות נפרסם אותו לשימוע ציבורי, אבל כבר אני יכול להבטיח שנבצע שני מהלכים שאף חברה מערבית לא עושה בתחום ייצוא הגז: הראשון הוא שנגביל את מכסת הייצוא, פעולה שלא בוצעה לא בהולנד, לא בנורבגיה ולא בבריטניה. שנית אנחנו נגביל את תקרת המחיר של היזמים כך שהמשק לא ייפגע, אבל נעשה זאת בזהירות כדי שלא נבריח השקעות תוך כדי ביצוע הגבלת מחיר".
שטייניץ הוסיף התייחסות גם לפרישה של הממונה על ההגבלים דיוויד גילה, ואמר ש"כל הגורמים המקצועיים, כולל אלו במשרדו שלו עצמו, לא מסכימים איתו. וכולם רוצים בטובת המדינה. הדרך היחידה לתחרות היא פיתוח שדות גז חדשים", סיכם השר.