בקשה לתביעה ייצוגית נגד נגב קרמיקה: "הציגו דו"חות כספיים כוזבים במשך שנים"
בעל מניות בחברה האם אפריקה תעשיות מבקש לתבוע את החברה, המנכ"ל ובעל השליטה בהיקף של 72 מיליון שקל. בשבוע שעבר פתחה רשות ני"ע בחקירה פלילית נגד בכירים לשעבר בנגב
פרשת המרמה והמצגים הכוזבים בדו"חות נגב קרמיקה: בעל מניות בחברה הסבתא אפריקה השקעות, יוליאן בנדל, הגיש היום (ד') בקשה לתביעה ייצוגית בהיקף 72 מיליון שקל נגד החברה, המנכ"ל לשעבר, אבי מוטולה, בעל השליטה לב לבייב, נושאי המשרה ומשרד רו"ח סומך חייקין. הרשימה כוללת בסך הכל 23 נתבעים.
- צרות בצרורות באפריקה ישראל: ויה ארקדיה סוגרת סניפים ומפטרת עובדים
- אפריקה מצאה מחליף למוטולה: עמרי לוטן ימונה למנכ"ל נגב קרמיקה
- פרשת המרמה בנגב קרמיקה: חוקרי רשות ני"ע פשטו שוב על משרדי החברה
על פי התביעה שהוגשה למחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בת"א, באמצעות עורכי הדין אמיר שאשא וליאור צמח, אפריקה הציגה למשקיעים במשך שנים דו"חות כספיים שגויים ומטעים. "החל מחודש מרץ 2015 הלכה ונחשפה בפני הציבור הרחב תמונה חמורה ולפיה במשך שנים הוצגו לציבור דו"חות כספיים כוזבים הן של אפריקה תעשיות והן של אפריקה ישראל", נטען בבקשה.
"אפריקה תעשיות הודתה כי דו"חותיה הכספיים השנתיים לשנים 2010 עד 2014 היו פגומים ומטעים וכללו פרטים מהותיים שגויים", נטען בבקשה הנתמכת בחוות דעת כלכלית על היקף הנזק של פרופ' ירון זליכה. "המשיבים כשלו כשל קולוסאלי במילוי תפקידיהם כמנהלים, כמפקחים, כמבקרים וכאחראים להתנהלות תקינה של אפריקה השקעות ואפריקה תעשיות ושל חברות בשליטתן".
בשבוע שעבר פתחה רשות ני"ע בחקירה פלילית נגד בכירים לשעבר בנגב, בחשד שניפחו את הכנסות החברה בין השנים 2014-2011. זאת באמצעות רישום מוקדם וכפול של הכנסות, רישום מוטה של סעיפי לקוחות וגידול מלאכותי במלאי. הרשות פשטה פעמיים על משרדי נגב בראשון לציון, וחקרה באזהרה את מוטולה, סמנכ"ל הכספים לשעבר, אביהו איבשיץ, ומנהלת הלקוחות לשעבר גלית בן מאיר-דורי. הם חשודים בביצוע עבירות של קבלת דבר במרמה, רישום כוזב במסמכי תאגיד, מרמה והפרת אמונים, ועבירות דיווח לפי חוק ני"ע. כן הם חשודים בשיבוש מהלכי משפט כדי לפגוע בחקירה הפלילית שהחלה בעקבות בדיקה פנימית בנגב שביצע משרד החקירות ויצמן-יער לבקשת מבקר הפנים עמי פיבל.
על פי החשד, המעורבים ביצעו את פעולות המרמה, משום שנהנו מבונוסים המבוססים על התוצאות הכספיות המסולפות. נטען כי בן מאיר הקימה בהנחיית מוטולה ואיבשיץ, מערך מתוחכם של הפקת חשבוניות כפולות שיאפשרו מצג גידול הכנסות בדו"חות הכספיים. בנוסף, בתקופה הרלבנטית התקיימו בין המעורבים יחסים מקצועיים וחבריים. יחסים אלו תוגמלו על ידי החשודים, בין היתר, בטובות הנאה שמומנו מכספי החברה. כפי שנחשף ב"כלכליסט", על פי ממצאי הבדיקה של וייצמן-יער, מוטולה, חילק טובות הנאה לעובדים ומקורבים אליו בחברה, כגון אבישיץ' ובן מאיר, שסייעו לכאורה בניפוח ההכנסות. מהתלונה שהגישה נגב לרשות ני"ע ומעדויות של עובדים, עולה כי מוטולה עשה לכאורה בקופת החברה כבשלו, תוך ניצול האמון שניתן בו על ידי מוסדות החברה. מלבד שימוש בכספים לצרכים אישיים, מוטולה הרעיף צ'ופרים וטובות הנאה כספיות על עובדים ובכירים בחברה, שעל פי החשד סייעו בביצוע פעולות המרמה בדו"חות.
מקבוצת אפריקה ישראל נמסר כי: "התביעה הגיעה לידי הקבוצה רק היום וטרם עלה בידה לקרוא אותה, לפיכך, נוכל להתייחס לאמור בתביעה לאחר שנלמד את תכנה. יחד עם זאת, די בעיון בדברים המתוארים לעיל, בכדי לבסס פגמים מהותיים בתביעה; התביעה הוגשה על ידי מחזיק במניות אפריקה השקעות, המבקש באופן תמוה לייצג אף את בעלי מניות חברת תעשיות, כאשר ברור כי לא נמצא בעל מניות בחברת אפריקה תעשיות המעוניין להגיש את התביעה האמורה.
"בשונה מחברת אפריקה תעשיות, הרי שאפריקה השקעות מעולם לא הודתה כי דו"חותיה הכספיים כללו פרטים מהותיים שגויים, ואף ההצגה מחדש של דו"חות אפריקה השקעות לא נבעה מהיקפה הכספי של הטעות אלא מנסיבות המקרה המיוחדות. תמוהה במיוחד העובדה כי התובע בחר במומחה, פרופ' זליכה, המצוי בימים אלו בסכסוך אישי עם חברת אפריקה השקעות, וזאת לאחר שבית המשפט המחוזי דחה את תביעתו כנגד אפריקה השקעות, בהיקף של 11.6 מיליון שקל במלואה. בנוסף, לאחר שנסיבות המקרה נחקרו על ידי מספר גורמים, עולה, כי הטעות בדו"חות נבעה מפעולות מתוחכמות שננקטו על ידי גורמים בכירים בקבוצת נגב, שהיו מופקדים על קביעת הבקרות ויישומן, לאחר שהוסוו לאורך שנים ובמגוון אמצעים, במספר רב של סעיפים בדו"חות הכספיים, שילוב גורמים שלא אפשר את איתור הטעות באמצעים נאותים".