סילבן שלום: רשות שלא תהיה מעוניינת להעלות את הארנונה - לא תהיה מחויבת
משרד הפנים פרסם כי שיעור העלייה האוטומטית של הארנונה ב-2016, המחייב את הרשויות המקומיות, יעמוד על 1.27%. במשרד שכחו לעדכן את השר החדש, שהופתע מפניית "כלכליסט" בנושא
מספר ימים לאחר כניסתו של סילבן למשרד הפנים, פרסם המשרד כי שיעור העלייה האטומטית של הארנונה ב-2016 יעמוד על 1.27%. אלא שבמשרד שכחו לעדכן את השר החדש על ההעלאה המתוכננת, וזה הופתע מפניית "כלכליסט" בנוגע להעלאה זו.
- משרד הפנים חזר בו מהתייקרות הארנונה, ברשויות לא עודכנו
- משרד הפנים דיווח על העלאת הארנונה ומיהר לחזור בו
- שקיפות בנטל מס הארנונה
כעת החליט שר הפנים כי רשויות שלא ירצו בהעלאה זו, יוכלו שלא להעלות את הארנונה.
על פי החוק, ה"טייס האוטומטי" מחייב את הרשויות המקומיות, ורק באישור שר הפנים והאוצר יכולה רשות שלא להעלות על פי השיעור שנקבע.
ה"טייס האוטומטי" שמייקר בכל שנה את הארנונה מבוסס על ממוצע של שני מדדים - מדד המחירים לצרכן שנכון ל־20 במאי השנה ירד ב־0.5% ומדד השכר במגזר הציבורי שעלה ב־3.05%. כלומר, למרות שמדד המחירים ירד, שכרם של עובדי המגזר הציבורי עלה והציבור כולו נדרש לשלם יותר. הלמ"ס המליצה למשרד הבפנים לבנות מדד חלופי ורלבנטי יותר, שכן מדד השכר במגזר הציבורי נחשב למיושן ובעייתי, אך ההצעה זכתה להתעלמות.
על פי החוק, הרשויות המקומיות נדרשות לאשר עד סוף החודש את צווי הארנונה ולקבוע מה הבקשות החריגות שהם צריכים לבקש ממשרד הפנים בנוגע להעלאות או הפחתות בתעריף מעבר לקביעת הטייס האוטומטי.
בשנים הקודמות חלק מהרשויות, כמו למשל ירושלים, שתעריפי הארנונה אצלה הן מהגבוהים בארץ, ביקשו ממשרד הפנים שלא להעלות את הארנונה לפי הטייס האוטומטי. אלא שלעיתים רבות הרשויות מקבלות תשובה שלילית, כאשר זאת מכיוון שהרשות, לפי משרד הפנים, צריכה להגדיל את הכנסותיה. כעת, כאשר מאשר שר הפנים לרשויות שלא להעלות ארנונה, לא ברור אם ההחלטה תהיה מלווה בתוספות תקציביות עבור מענקי האיזון הניתנים לרשויות באשכולות הסוציו אקונומים הנמוכים, או שהן ידרשו לקצץ בהוצאותיהן.