$
בארץ

נתניהו דוחף להצבעה על מתווה הגז המלא במקום הסכם מסגרת

האצת התהליך הובילה לשינויים במוסכמות כמו תמחור הגז למשק הישראלי חברות הגז - במשרד רה"מ מוכנים לאשר מחיר בסיס לעסקאות שינוע סביב 5.8 דולר ליחידת אנרגיה, אך ככל הנראה לאחר לחצי הציבור יירד ל-5.3 דולר כפי שמבקשים משרדי האוצר והכלכלה

ליאור גוטמן 09:0723.06.15

הוראת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לסגור את העסקה על מתווה הגז במהרה הובילה למרתון פגישות אינטנסיבי בין חברות הגז למשרדי האוצר, רה"מ והאנרגיה בנוכחות שר האנרגיה יובל שטייניץ, בעל השליטה בדלק יצחק תשובה וחלק מבכירי נובל אנרג'י שהגיעו לישראל במיוחד.

אתמול נערכה פגישה ראשונה בנושא ואחת נוספת נקבעה להיום. במידת הצורך, יתקיימו פגישות נוספות ביום רביעי וחמישי בבוקר לקראת הדיון בקבינט.

 

האצת התהליך הובילה לשינויים במוסכמות כמו תמחור הגז למשק הישראלי. בעוד שמשרדי האוצר והכלכלה דורשים מחיר בסיס לעסקאות שינוע סביב 5.3 דולר ליחידת אנרגיה, במשרד ראש הממשלה מוכנים לאשר את המחיר הממוצע של העסקאות הנוכחיות במשק - כ־5.8 דולר ליחידת אנרגיה. הפרש זה מגלם תשואה ליזמים שעלולה להסתכם במאות מיליוני דולרים לכל תקופת ההסכם.

 

לכן, יכלול הדיון בקבינט את התמחור שמאשר משרד רה"מ, ואחרי השימוע הוא יתוקן, לכאורה לאחר לחצי הציבור, למחיר הקרוב יותר לעמדת משרד האוצר.

 

 

חברות הגז: לא נצליח להביא מפעיל למאגרים בזמן שנקבע

 

הממשלה צפויה לאשר את ביטול התנאי על פיו ייצוא גז מסיבי למצרים ממאגר תמר יהיה אפשרי רק לאחר חיבור מאגר לוויתן לחוף הישראלי.

זאת, בכדי להצדיק את ההסבר המדיני שמאפשר את העלאת הנושא לדיון בקבינט המדיני־בטחוני. לכן, חברות הגז יקבלו הארכה של כשנה ו־9 חודשים בלוחות הזמנים של פיתוח מאגר לוויתן עד לשנת 2020.

 

בנוסף, תבוטל הדרישה, שנכללה בהחלטת הממשלה מיוני 2013, להקמת צנרת שניה ומאגר אכסון אסטרטגי במאגר ים תטיס ובמקומה תוקם צנרת שניה לישראל במסגרת הייצוא למצרים. הקמת הצנרת החדשה לא תוכר במס והיזמים לא יקבלו עליה שום פיצוי.

 

אל דרישות אלו תצטרף הבטחה של מדינת ישראל להשתדל שלא לשנות את הרגולציה במשק הגז לתקופה של 10 עד 15 שנה.

 

בימים האחרונים טענו חברות הגז שלא יצליחו להביא לישראל מפעיל לפיתוח מאגרי הגז הקטנים כריש ותנין תוך 12 עד 18 החודשים שהוכתבו להם. לפיכך, דורשות החברות להאריך את מועד מכירת מאגרי הגז ל־36 חודשים ולוותר על ההעברה לנאמן חיצוני במידה ולא ימצא קונה בזמן זה.

 

עם זאת, משרד האוצר מתעקש על הדרישה למכור מהר את מאגרי הגז. בנוסף, שטייניץ העלה בפני תשובה את הדרישה למכירה מהירה בפגישתם.

 

נתניהו. היום ייערך בכנסת כנס חירום לעיצרת מתווה הגז נתניהו. היום ייערך בכנסת כנס חירום לעיצרת מתווה הגז צילום: בלומברג

 

שטייניץ מאשים את הרגולציה בעיכוב המתווה

 

שטייניץ הודה בראיון אתמול לגל"צ ש"אנחנו במגעים אינטנסיביים מול חברות הגז ובתוך משרדי הממשלה", ואף כינה את סבב השיחות מול יצחק תשובה כ"תכנית הצלה להציל את אוצרות הטבע ולהביאם ליבשה לטובת אזרחי ישראל".

 

שטייניץ הסביר שהמתווה המתגבש מול חברות הגז, אותו כינה "סביר", התעכב עד היום כיוון ש"מיליון רגולטורים פעלו בממשלה וכל אחד הטיל מגבלות על היזמים מהזווית שלו".

 

בתוך כך, אתמול הציב שר הכלכלה אריה דרעי הציב שורה של דרישות לרה"מ כדי לתמוך במתווה הגז. בין הדרישות: לוח זמנים קצר למכירת מאגרי כריש ותנין והגבלת האישור לשיווק משותף לפרק זמן של 10 שנים. נתניהו מצידו הורה אתמול להביא לישיבת הקבינט המדיני־בטחוני שתערך ביום חמישי את המתווה המלא שגובש מול חברות הגז דלק ונובל אנרג'י, בניגוד לכוונתו המקורית להביא לקבינט הסכם מסגרת בלבד שישתנה לאורך שימוע הציבור שמתוכנן להתקיים לאחר מכן.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x