לאן ילכו 1,300 העובדים של פריגו בישראל?
מיילן צריכה לספק תשובות - והמוסדיים המקומיים צריכים לשאול: האם בכוונתה לפטר את עובדי פריגו בישראל במקרה שהחברה תירכש על ידי מיילן?
אחד ההיבטים שפחות ריכזו עניין בתקופה האחרונה, במשולש האהבה של מיילן, פריגו וטבע, הוא נושא העובדים הישראליים בפריגו. עד כה עסק עיקר הדיון הציבורי בהיבטים הכלכליים של העסקה, ובקרב בין ארז ויגודמן, מנכ"ל טבע, ליו"ר מיילן, רוברט קורי, שעלה לטונים צורמים.
- סמנכ"ל הכספים של מיילן: "נשמח להצטרף לבורסת תל אביב"
- לוחמה פסיכולוגית
- ההימור של טבע על מיילן: 8 מיליארד שקל של הציבור עומדים על הכף
מיילן עצמה מחזיקה במתקני ייצור רבים בתחומים אלו, שלהם עלויות תפעול נמוכות בהרבה - מרביתם בהודו. מאחר שמיילן התחייבה כי היא במסגרת רכישת פריגו תחסוך כ-800 מיליון דולר בעלויות סינרגטיות תוך 4 שנים, סביר להניח כי חלק מהחיסכון יגיע באמצעות פרידה מחלק מעובדי החברה. מיילן תהיה לחוצה להגיע לסינרגיה מהירה על רקע המחיר הגבוה שהיא צפויה לשלם על פריגו - ככל שתושלם העסקה - כ-35 מיליארד דולר. מי שעשוי לסבול מכך הוא העובדים בישראל.
פריגו עצמה פעילה במספר תחומים עיקריים. הראשון, תרופות מעבר לדלפק, שם מיילן לא צפויה לנקוט במאמצים סינרגטיים על רקע העובדה כי מדובר בפעילות משלימה לשלה. השני הוא תחום התרופות הגנריות, שם יש סינרגיה רבה בין שתי החברות, ואילו התחום השלישי המרכזי של פריגו הוא חומרים פעילים לתרופות, תחום גם בו יש סינרגיה מהותית בין שתי החברות.
אחת הטענות הבולטות של מיילן כלפי טבע היתה כי היא מתעדפת את העובד הישראלי על העובדים הזרים, ומעדיפה לפטר עובדים במקומות אחרים ולא לפטר עובדים בישראל. אולם מאחר שמיילן עצמה היא חברה ללא כל סנטימנט ישראלי, ועלויות ייצור התרופות שלה בהודו ובמקומות אחרים זולים בהרבה מבישראל, החשש הוא כי דווקא העובדים הישראליים יהיו הראשונים שייפגעו מרכישתה של פריגו על ידי מיילן.
מיילן עצמה התנגדה לרכישתה על ידי טבע תוך טענה כי יש לדאוג לכלל בעלי העניין בחברה וכי רכישתה על ידי טבע תוביל לפיטורים המוניים. אולם גישה זו תקפה גם למהלך הרכישה שלה כלפי פריגו, וגם לנקודה זו צריכים הגופים המוסדיים להתייחס בפגישותיהם מול מיילן היום ומחר.