נתניהו: "נפרק את המונופול"; שטייניץ: "לא נכנענו לחברות הגז"
רה"מ אמר את הדברים לאחר ישיבת הקבינט בה הוחלט להעביר את המשך הטיפול במתווה הגז לממשלה; שר הכלכלה, אריה דרעי, שוויתר על סמכותו להפעיל את הסעיף לעקיפת הממונה על ההגבלים: הממשלה צריכה לקבל את ההחלטה "באישור הכנסת"
"אנחנו מקדמים פתרון ריאלי שיביא גז טבעי למשק הישראלי ולא פתרון פופוליסטי שישאיר את הגז במעמקי האדמה", כך אמר הערב (ה') ראש הממשלה בנימין נתניהו, שנכח בטקס סיום קורס טיס שנערך לאחר ישיבת הקבינט בנושא הגז, ובה נקבע כי הסוגייה היא מדינית-ביטחונית והמשך הטיפול במתווה יועבר לממשלה. לדבריו, המתווה שהושג בנושא "מפרק את המונופול, הוא יכניס בעשורים הקרובים מאות מיליוני שקלים לחינוך, לרווחה, לבריאות, לכל אזרחי ישראל".
עם זאת, ייתכן כי הדרך לאישור המתווה אינו כה קצר: באופוזיציה טוענים כי הצורך להעביר את ההחלטה מהקבינט לממשלה, לאחר ששר הכלכלה, אריה דרעי סירב לממש את סמכותו לעקוף את הממונה על ההגבלים העסקיים, חייבת אישור של הכנסת. דרעי אמר דברים דומים לאחר הישיבה, ובהודעה בה הוא מסביר כי החליט לוותר על סמכותו להפעיל את סעיף 52 העוקף את המגבלות שהטיל הממונה על ההגבלים העסקיים על מתווה הגז הוא מציין כי את ההחלטה צריכה לקבל הממשלה "באישור הכנסת".
- צל העתירה נגד מינויו של דרעי לשר מרחף מעל החלטתו בעניין הגז
- נגמר הקבינט, מה עכשיו
- דרעי סירב לחתום על מתווה הגז; ההכרעה עוברת לממשלה
לדברי נתניהו, "אני כבר ראיתי מספיק מדינות שנכנעו לפופוליזם והגז נשאר מתחת לאדמה או מתחת למעמקי הים. זה לא יקרה פה. אחרי שנים של דיונים, אחרי שנים של ויכוחים אני בטוח שזה הפיתרון הנבון, הפיתרון הנכון והפיתרון הנדרש לכלל אזרחי המדינה".
מוקדם יותר אמר שר האנרגיה יובל שטייניץ ל"כלכליסט" כי "ההליך לאישור מתווה הגז יצא לדרך. והנה יש לו גם הגבלת מחיר, גם הגבלת יצוא וגם מכירה של שדות גז שדלק ונובל גילו ופיתחו והשקיעו בהם מיליארדים. אין אף מדינה אירופית שמגבילה את יצוא הגז. טכנית המתווה יפורסם בשבוע הבא ואחריו כשבועיים של שימוע ציבורי. הצוות הממשלתי יחליט אם לשנות משהו ועוד שלושה שבועות עד חודש זה יאושר בממשלה".
בהתייחסו למה שקרה בקבינט אמר שטייניץ שנפלה ההכרעה שיש לנושא משמעות מדינית. "יש מישהו שלא מייחס לנושא משמעות מדינית. זה טריוויאלי. אם ישראל תספק לירדן או מצרים גז אין לזה משמעות מדינית? זה יעזור לייצב את ירדן שנמצאת בלחץ כלכלי. ההערכה שלי שזה יושלם בלו"ז קצר, ואז סוף סוף יתחילו בפיתוח של לווייתן ולמכור גם לשוק המקומי וגם לשוק הזר".
שטייניץ סירב להתייחס להימנעותו של דרעי לממש את זכות הווטו שלו על הממונה על ההגבלים ורק אמר שדרעי העביר את סמכותו לממשלה, כלומר שהיא תחליט עבורו.
כריש ותנין לא ימכרו? הנאמן ימכור לכל המרבה במחיר
בהתייחסו למתווה הממשלתי שגובש אמר שטייניץ שעבורו מדובר בבשורה. "מתווה הזה יותר טוב ממה שחשבנו שיהיה. דלק ונובל דרשו להחזיק את המאגרים כמה שנים, עד כדי למצוא קונה, כלומר שלוש-ארבע שנים מינימום. לא נכנענו להן ולכן הן ימכרו את מאגרי כריש ותנין בתוך 14 חודש. זו דרישה דרקונית. אם לא יצליחו זה יעבור לנאמן והוא, לכאורה, יכול למכור בשקל. ולכן לדעתי הם ימכרו עוד קודם לכן. ובעיקר הסכימו לקבל על בקרת מחירים שהם יצטרכו לחיות איתה", סיכם.
בקרב שרי הממשלה השונים ההערכה היא שהימנעותו של דרעי תוכננה מראש, ולו כדי להימלט מקבלת החלטה. מדובר בצעד תמוה שכן רק לפני כמה ימים העביר דרעי מכתב דרישות לאישור מתווה הגז, שתנאיו התמלאו אחד אחרי השני. למרות שקיבלו את התנאים שלו, דרעי סירב להצביע והותיר כאמור את ההחלטה בידי הממשלה.
לוחות הזמנים המסתמנים הם העברה לאישור הממשלה כבר בתחילת שבוע הבא, ולאחר מכן שימוע ציבורי. מי שיעדר מהממשלה הן שר האוצר משה כחלון (בשל חברותו לכאורה עם בעל השליטה בישראמקו קובי מימון), שר הבינוי יואב גלנט ושר הרווחה חיים כץ. בשנים 2012–2014 שימש גלנט כיו"ר חברת קידוחי הגז של המיליארדר בני שטיינמץ, שמחזיק היום באמצעות נמקס אויל אנד גז בחמישה רישיונות לחיפושי גז. אחד הרישיונות המפורסמים כונה מאגר ישי, שבדומה למאגרים שרה ומירה סומן כהבטחה גדולה אך הוכרז כלא מתאים לפיתוח כלכלי בתחילת 2013 בשל כמות גז נמוכה. חיים כץ מחזיק ביחידות השתתפות של ישראמקו, שלאחרונה הוערכו בעלי שווי של עשרות מיליוני שקלים. כץ סירב להגיד מה שווי אחזקותיו וטען שהם נמוכות מההערכות בכמה עשרות אחוזים.
איתן כבל: "הלחץ שאנחנו מפעילים עובד גם עובד"
יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ איתן כבל, פנה ליועץ המשפטי של כנסת, עו"ד אייל ינון, כדי שיקבע שהעברת הסמכויות של השר דרעי לממשלה דורשת את אישור הכנסת לפי חוק יסוד: הממשלה. מהלך כזה יביא למעשה את מתווה הגז למליאת הכנסת שם הוא עלול להיתקל בקושי.
"יותר ממילה טובה מגיעה לאריה מכלוף דרעי, שר הכלכלה, על החלטתו האמיצה בישיבת הקבינט לסרב להפעיל את סעיף 52", מסר כבל. "השר דרעי הבין, הרגיש והפנים, את התסיסה הציבורית סביב העניין הזה". כבל הוסיף כי "הלחץ שאנחנו מפעילים עובד גם עובד. לא השר דרעי יבוא לוועדת הכלכלה, לפי חובת ההיוועצות, אלא הלוביסט מספר 1 של טייקוני הגז. נתניהו יצטרך לבוא לוועדה ולהסביר מדוע הוא לא שומר על האינטרסים של אזרחי ישראל, אלא מעדיף את האינטרסים של טייקוני הגז".
אם אכן העברת הסמכויות תגיע למליאה הדבר יהפוך למעשה להצבעה על המתווה, ולראש הממשלה עשוי להיות קושי. כחלון עלול לא להיות רשאי להשתתף בהצבעה וכך גם ח"כים נוספים שיהיו בניגוד עניינים. בנוסף, יו"ר ועדת הכספים משה גפני רמז שהוא אינו שבע רצון מהמתווה.