מחזה יווני ללא קתרזיס
רה"מ יוון העדיף משאל עם על לקיחת אחריות אישית והפך את האזרחים לגיבורים טרגיים
דרמה נוצרת, כך הסביר אריסטו, מהתנגשות בין שני רצונות סותרים, כשמימוש האחד מבטל את האחר והאפשרות למימושם מוגבלת בזמן. הדרמה של המשבר היווני ממלאת את התנאים שציין הפילוסוף לפני כמעט 2,500 שנה. אלא שלפי אריסטו, הדרמה היא טרגדיה כשאין בין הדמויות רשעים מושלמים או צדיקים גמורים - כולם טועים וכולם צודקים.
- הפרלמנט היווני אישר הלילה: משאל עם ב-5 ביולי; ציפרס קורא להצביע "לא"
- נדחתה בקשת יוון להאריך החילוץ; שויבלה: "זה לא הסוף שלה בגוש היורו"
- חוסר הוודאות ביוון מגיע לשיא: תורים ארוכים ליד מכשירי הכספומט
נושיה של יוון מציעים לה חבילת סיוע שכדי לקבלה עליה לעמוד בתנאי צנע קשים. ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס החליט שלא להחליט, ובמקום זאת להביא את ההצעה של הנושים למשאל עם בעוד שבוע - מהלך שמנשל אותו מתפקיד הגיבור בדרמה, שהמערכה האחרונה שלה נפתחה עם ניצחונה של מפלגתו, מפלגת השמאל הקיצוני סיריזה, בבחירות שנערכו בינואר. הגיבור החדש של הסיפור הוא העם היווני.
ציפרס מילכד את הנושים
ההליכה למשאל עם היא צעד פוליטי חכם מצדו של ציפרס. ראשית, הוא הצליח להימנע בכך מהפרה של הבטחתו לבוחרים על חיסול משטר הצנע שכפו הנושים על יוון. שנית, הוא העמיד את הנושים בפני מלכוד - מבחינת אזרחי יוון, סירוב שלהם לדחייה בת חמישה ימים בפירעון החוב לקרן המטבע הבינלאומית (שעומד על 1.6 מיליארד דולר אשר צריכים להיפרע ב־30 ביוני) והעברת ההכרעה על ההסכם בין הצדדים למשאל עם, יהפוך אותם לנבלים של הסיפור. מה שאכן התרחש.
המהלך היווני גם חושף כי העימות עם הנושים הוא יותר פוליטי ומוסרי מכלכלי. השאלה שעומדת במרכזו נוגעת לנאמנות של הממשלה לאזרחיה. לו היתה ממשלת יוון מתקפלת בפני הנושים, לא רק שהיא היתה מפרה את התחייבותה הפוליטית, אלא שהיתה עלולה להפר גם התחייבות מוסרית לאזרחיה ולהעמיק את העוני במדינה שבה שיעור האבטלה לא יורד מכ־25% זה זמן, וכמעט מחצית מהגמלאים בה נמצאים מתחת לקו העוני.
בכל מקרה היוונים יקבלו החלטה רעה
מנגד, גם ממשלות אירלנד, פורטוגל, קפריסין וספרד שהסכימו לבצע קיצוצים כואבים בתמורה לסיוע מהטרויקה - האיחוד האירופי, הבנק המרכזי האירופי וקרן המטבע הבינלאומית - צריכות לגלות מחויבות לאזרחיהן. הנושים לא יכולים להרשות לעצמם לבצע איפה ואיפה. ויתור ליוון עלול לגרור בקשות להקלות גם מצד ממשלות המדינות האלה. במישור הפוליטי הוא עשוי לחזק מפלגות דומות לסיריזה, שהבולטת בהן היא פודמוס הספרדית, שכבר זכתה להצלחה בבחירות האזוריות שנערכו בחודש שעבר.
הקונפליקט הפוליטי בין יוון לנושים יסתיים רק כאשר הקונפליקט הפנימי, שהיה חבוי עד עתה במשרדי הממשלה באתונה, ייחשף בקלפיות משאל העם. כמו בטרגדיה, כל החלטה שיקבלו היוונים תהיה רעה מבחינתם. למרבה הצער לא מדובר כאן ביצירה ספרותית אלא במציאות, ולכן לא נראה שום קתרזיס.