נתניהו מגביר את הלחץ לאישור תקציב תלת-שנתי
תקציב תלת-שנתי יבטיח לנתניהו יציבות פוליטית, אך באוצר ובממשלה מתנגדים. באוצר אף מאיימים על נתניהו שינקטו שמרנות יתר בגיבוש התקציב, שתקשה עליו פוליטית
ראש הממשלה בנימין נתניהו ממשיך ללחוץ על הדרג המקצועי ועל שותפיו לממשלה לאשר תקציב תלת־שנתי לשנים 2015–2017, במקום תקציב דו־שנתי בלבד לשנים 2015–2016. מלבד הרציונל הפוליטי מאחורי הצעד, שיבטיח לנתניהו יציבות עד שלהי שנת 2017, ראש הממשלה טוען כי מאחר שהתקציב יאושר בלאו הכי בסוף 2015, הרי שזה לא תקציב דו־שנתי, אלא למעשה תקציב חד־שנתי, ולכן אין מניעה להרחיבו ל־2017.
- קרן המטבע הבינלאומית לכחלון: פעל להקטין את הגירעון בתקציב 2016
- בנק ישראל: בתקציב 2016 יהיה צורך לבצע קיצוץ של 10 מיליארד שקל
- מי מסתיר את המלצות ועדת לוקר על תקציב הביטחון?
בניסיון להיאבק ביוזמה טוענים באגף התקציבים כי הרחבת התקציב לשנת 2017 תחייב את משרד האוצר לנקוט שמרנות יתר בעת גיבושו, וזאת כדי לא להיקלע למצב שבו הגירעון יוצא משליטה, כפי שקרה ב־2012 (אז הגירעון התקציבי היה כפול מהתכנון המקורי).
המשמעות של שמרנות יתר, מסבירים באגף התקציבים, תקשה על ראש הממשלה מבחינה פוליטית, כך שלא בטוח שהמהלך משתלם לו. זאת משום ששמרנות יתר פירושה הנחה כי הכנסות המדינה יגדלו בשיעור מתון יחסית, מה שיחייב העלאות מס, שראש הממשלה מתנגד להן.
שמרנות יתר פירושה גם הנחה כי יש לשמור רזרבות גדולות בתקציב המדינה לאירועים בלתי צפויים - מלחמות, הסכמי שכר, משבר כלכלי וכיוצא באלה - והדבר יחייב קיצוצים משמעותיים בתקציבים האחרים.
לנתניהו נותרו ימים ספורים להכריע בעניין. הממשלה מחויבת להביא את התקציב לכנסת לא יאוחר מ־5 ביולי, כלומר בעוד פחות משבוע. עד שנתניהו לא יכריע אם יושת תקציב דו־שנתי או תלת־שנתי, יו"ר ועדת הכספים משה גפני לא יוכל לתקן את החוק ולאפשר לממשלה ארכה בהגשה. אחרי שהחוק יאושר יהיה על האוצר להביאו לאישור הממשלה בסוף יולי כדי להניחו על שולחן הכנסת בסוף אוגוסט, כפי שמתחייב בחוק.