האוצר יתניע מחדש את הרפורמה בחברת החשמל
נציגי המשרד ייפגשו ביולי עם נציגי ההנהלה והעובדים. כצעד ראשון תיסגר חברת תחנות ייצור חשמל חדשות
רשות החברות הממשלתיות מניעה מחדש את הדיונים על הרפורמה בחברת החשמל: נציגי משרד האוצר, הנהלת חברת החשמל וועד העובדים צפויים להתכנס בתחילת יולי כדי לתכנן הסכם מסגרת חדש-ישן לרפורמה ארגונית בחברת החשמל. מי שיוביל את השיחות הוא מנכ"ל רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב, שהכין את המתווה המקורי לשינוי ארגוני בחברת החשמל עוד באמצע 2014 לא לפני ששר האוצר דאז לפיד הקפיא את המהלך.
- חברת החשמל דורשת פיצוי מכיס הצרכן על עלויות הרגולציה שלה
- חברת החשמל השלימה את השלב המוסדי בהנפקה של 900 מיליון שקל
- הנפילות באג"ח מדינה הבריחו את הציבור מחברת החשמל
אחד המהלכים המקדמים להנעת הרפורמה היא סגירת "חברת תחנות ייצור חשמל חדשות". מדובר בחברה ממשלתית שהוקמה לפני כשש שנים במטרה להקים תחנות כוח חדשות ולהתחרות בחברת החשמל. למרות הכוונות הטובות החברה לא עשתה מאומה מזה שש שנים פרט למשיכת משכורות. בכוונת רשות החברות הממשלתיות לסגור את החברה, בה מכהנים כיום רק שני דירקטורים מתוך תקן של 9 אנשים. בשבוע שעבר הגישה רשות החברות בקשה לועדת הכלכלה לאשר העברה של שני מיליון שקל לחברה לצורך כיסוי חובותיה, זאת לקראת סגירתה הסופית
הרפורמה תוצג עד סוף 2015
בכיר במשרד האוצר מסביר שמאז גניזת הרפורמה באמצע שנה שעברה רשות החברות השלימה עצמאית חלקים נרחבים ממנה, לרבות החלת "שוק עמוק" על חישובי הפנסיה של עובדי החברה ופרסום תשקיף ציבורי והנפקת אג"ח סחיר לראשונה מאז 2002. עוד הושלמה פעימת הפרישה הראשונה של עובדי חברת החשמל, במסגרתה 440 איש יעזבו את החברה בעבור עלות של כ-650 מיליון שקל. באופן אירוני, עלות זו גבוהה (בממוצע כ-1.5 מיליון שקל לעובד) גבוהה כמעט פי 2 ממה ששר האוצר דאז יאיר לפיד הסכים לאשר לפני שהחליט שהדיון ברפורמה מפריע לו לקדם את תכנית "מע"מ אפס".
המתווה שסוכם בזמנו הוא הנפקה של חברת החשמל בבורסה (בשיעור של 15 עד 20 אחוז); מכירת תחנות כוח ברמת חובב ובאשכול; הוצאה לגמלאות של כ-2,000 איש (440 כאמור כבר חתמו על פרישה); העברת עובדים רבים להסכם קיבוצי ופתיחת שוק אספקת החשמל (החיבור לבתים) לתחרות. עוד יוקמו שתי חברת בת בחברת החשמל - מונים חכמים וייזמות עסקית בחו"ל. גולת הכותרת היא הוצאת ניהול המערכת מידי החברה לטובת חברה ממשלתית עצמאית שתנהיג מודל סגר בחשמל כלומר רכישת חשמל לצרכי המשק מכל יחידות הייצור לרבות תחנות כוח פרטיות. הצעד המשלים שכבר נכלל בחוק ההסדרים הקרוב היא הקמת רשות אנרגיה שתהיה כפופה לשר יובל שטייניץ שתפקח על תחנות הכוח ותשפיע על תעריף החשמל.
ברשות החברות מזכירים שעד סוף 2015 חייבת הממשלה להציג מתווה רפורמה כיוון שמדצמבר הקרוב חוק משק החשמל אוסר להאריך את רישיון הייצור של החברה.