המחאה נגד מתווה הגז: אלפים צועדים בת"א; הפגנות מול בתי רה"מ בקיסריה ובירושלים
בשעה זו מתקיימות ברחבי הארץ 5 הפגנות - בת"א, ירושלים, באר שבע, קרית שמונה וקיסריה. העצרת המרכזית מתקיימת מול קרית הממשלה בת"א. המפגינים נושאים שלטים נגד המתווה ועליהם סיסמאות כמו "ביבי טוב לעשרים" ו"הגז שייך לעם"
בשעה זו מתקיימות הפגנות ברחבי הארץ נגד מתווה הגז של הממשלה. לאחר שבשבוע שעבר הפגינו אלפים נגד המתווה בת"א, החליטו המארגנים לערוך הערב 5 הפגנות בו-זמנית. העצרת המרכזית נערכת בת"א, שם צועדים אלפים על רחוב קפלן בדרך לעצרת המרכזית מול קריית הממשלה. המפגינים נושאים שלטים נגד המתווה ועליהם סיסמאות כמו "ביבי טוב לעשרים" ו"הגז שייך לעם". במקביל מתקיימות הפגנות מול בית ראש הממשלה בנימין נתניהו בקיסריה; מול מעונו הרשמי של נתניהו בירושלים; בבאר שבע ובקריית שמונה.
יוסי דורפמן ממארגני המחאה: "מאז שנמצאו מאגרי הגז הם שייכים לאזרחים, אך הטייקונים מנסים לשים עליהם יד. יש פקידים ששיתפו איתם פעולה. התפתח פה מונופול אמתני שיושב עם היד על השיבר - עכשיו סגרו בחדרי חדרים שקשוקה שקראו לה מתווה. זה לא מתווה, זה אקזיט לתשובה ונובל אנרג'י. זה שוד גז. זאת קומבינת הון שלטון. הם רוצים להעביר את השקשוקה הזאת, ולא ניתן לזה יד. אנחנו לא נסכים שתאגידים אמריקאים כמו נובל ישתלטו על משאבי הטבע".
מארגני המחאה מעלים שלוש טענות מרכזיות נגד מה שלטענתם מהווה "מתווה הכניעה של הממשלה". הביקורת שלהם נגד המתווה מתמקדת בשלוש נקודות: תחרות, עצמאות אנרגטית ופיקוח מחירים. לדבריהם המתווה יוביל לכך שלא תהיה תחרות במשק הגז הטבעי, משום שנובל תמשיך להחזיק בבעלות צולבת על תמר ולוויתן; כן תהיה פגיעה בעצמאות האנרגטית של ישראל, בשל ההחלטה לייצא גז מתמר בטרם יפותח לוויתן; לגבי סוגיית המחיר שיגבה המונופול בשוק הישראלי, דורשים המוחים שהמחיר יוכנס לפיקוח.
מטה המאבק כולל את הארגונים: מגמה ירוקה, חדר מצב, העמותה לכלכלה בת קיימא, הפורום הישראלי לאנרגיה, הפורום המשפטי למען ישראל, התנועה לאיכות השלטון, ירוק עכשיו, ישראל יקרה לנו, ישראל 2050. אתמול הודיעה התאחדות הסטודנטים על הצטרפותה למחאה נגד המתווה.
המדינה לבג"ץ: מתווה הגז עדיין אינו סגור
מוקדם יותר פורסמה התגובה שהגישה המדינה בסוף השבוע לעתירה שהוגשה נגד קיום מו"מ עם חברות הגז. "הממשלה לא גמרה בדעתה אודות תוכנו של המתווה הסופי לאסדרת משק הגז הטבעי בישראל, לרבות אפשרות הפעלת סעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים", טענה המדינה בתשובתה לעתירה.
העתירה הוגשה טרם פרסום המתווה לשימוע ציבורי השבוע. בין היתר התבקש בה, על ידי העמותה לאיכות השלטון, צו ביניים המורה לממשלה "לחדול ולהימנע ממו"מ מול חברות הגז, בכל הנוגע לסוגיות מתוך דיני ההגבלים העסקיים". כן התבקשה הממשלה להימנע מנקיטת צעדים וקבלת החלטות שעניינן: אופן אכיפת או אי אכיפת דיני ההגבלים על חברות הגז. הבקשה לצו ביניים, שהוגשה לפני שבועיים, נדחתה, אך המדינה נתבקשה להגיב לגוף הטענות.
עמדת המדינה, שהוגשה באמצעות עוה"ד ענר הלמן ורן רוזנברג ממחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה, היא שדין העתירה להידחות על הסף. זאת בשל שורה של פגמים לכאורה שבהם היא לוקה. בין היתר, נטען כי בשל פרסום מתווה האסדרה הממשלתי לשימוע ציבורי, ועד אשר יוכרע לגביו, העתירה מקדימה את זמנה.
לפי המתווה שפורסם, שכותרתו היא הגדלת כמות הגז הטבעי המופקת משדות הגז, נובל אנרג'י ודלק ימכרו את מאגרי כריש ותנין הקטנים בתוך 14 חודשים, ובתוך שש שנים תמכור דלק את אחזקותיה במאגר תמר (31%). נובל תדולל במאגר תמר מ-36% ל-25%, אך תישאר עם אחזקה של 40% בלוויתן. כלומר, עם אחזקה צולבת.
בתמורה, ולטענת הממשלה על מנת לעודד פיתוח של המאגרים, יוענק לחברות פטור מהסדר כובל במאגר לווייתן שיאפשר להן לשתף פעולה בפיתוח, בשיווק ומכירה. כמו כן יובטח להן שלא יעשו שינויים רגולטורים במשך 10 השנים הקרובות לפחות, ויינתנו להן הקלות מסנקציות שהממונה על ההגבלים יוכל להפעיל נגדן כמונופולים. נוסף על כך, יתאפשר לחברות להשתמש בגז מתמר ליצוא בטרם יפותח לוויתן. המתווה מציע בנוסף שלא יוטל פיקוח על מחיר הגז אלא תיקבע "תקרה זמנית" למחיר. כמו כן לא ייפתחו חוזים שחתמו שותפות תמר מול חברת החשמל ותחנות הכוח הפרטיות.