בלעדי לכלכליסט
הממשלה בוחנת לחייב את מתקן האמוניה לרכוש גז מכריש ותנין
המתקן מתוכנן להיבנות ליד מישור רותם בנגב. העסקה צפויה להכניס לשני מאגרי הגז כ־170 מיליון דולר בשנה
משרדי האוצר והאנרגיה החלו לבחון אפשרות לחייב את בעליו העתידיים של מתקן האמוניה שמתוכנן לקום ליד מישור רותם בנגב לרכוש את הגז הטבעי שלו ממי שיחזיק במאגרי הגז הקטנים כריש ותנין, שעל פי מתווה הממשלה להסדרת המשק אמורים לעבור תוך 14 חודש מידי נובל אנרג'י וקבוצת דלק לידי שחקן חדש. תנאי זה, כך מאמינים באוצר ובמשרד האנרגיה, יעודד תחרות במשק הגז הטבעי.
- קושרים לממונה על הגבלים את הידיים
- נותר רק לקוות שיימצא עוד לווייתן
- ניגוד העניינים של גלנט: מחזיק באופציות למניות במאגרי הגז "תנין" ו"כריש"
החיוב לרכישת גז טבעי מהמאגרים הקטנים ייצר לבעליהם החדשים לקוח "יש מאין" ויקל עליו להשיג מימון לפיתוח המאגר ולחיבורו לחוף. היקף העסקה נאמד בכ־170 מיליון דולר לשנה. ההחלטה בנושא אמורה להתקבל עם סיום השימוע הציבורי של מתווה הגז.
עלות הקמת המתקן נעה בין 1 ל־2 מיליארד שקל, תלוי אם מדובר במפעל שיכול לייצא אמוניה גם ללקוחות זרים. מפעל שכזה צפוי לצרוך על פי ההערכות בין 0.5 ל־0.8 מיליארד מ"ק גז טבעי לשנה רק לייצור אמוניה, ואם המתקנים יוכלו לייצר גם מתנול (תחליף דלק), הצריכה עשויה להיות כפולה.
אמוניה היא חומר גלם הכרחי לתעשיית הדשנים. לפי נתוני משרד הגנת הסביבה, מכל האמוניה הפועל כיום במפרץ חיפה מכיל עד 12 אלף טונות, ומילויו נעשה באמצעות ספינה שמגיעה למקום אחת לחודש ונושאת עמה כ־10 אלף טונות אמוניה בכל פעם. מציאות זו יוצרת סכנה בריאותית ובטיחותית לתושבי מפרץ חיפה.
באוקטובר 2013 אישרה ממשלת ישראל הקמת מתקן בדרום שיפעל עד 2017, כאשר חומר הגלם ליצור האמוניה יהיה גז טבעי שיגיע ממאגר תמר או לווייתן, אולם המכרז התעכב ובסופו של דבר לא יצא לפועל, בין היתר בגלל הבחירות. מי שהוציא את התכנית מהמגירה הוא השר להגנת הסביבה אבי גבאי, שהכריז בשבוע שעבר יחד עם שר האוצר משה כחלון על הקמת מתקן ליצור אמוניה בנגב עד 2018 ועל בחירת הזוכה במכרז עד סוף השנה הנוכחית.