$
בארץ

הכנסת אישרה סופית: כמעט כל 2015 תעבור בלי תקציב

בתום דיון לילי ממושך שלאורכו הקואליציה התקשתה לוודא שיש לה רוב במליאה, אישרה הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את החוק הקובע שהתקציב הבא יהיה דו שנתי, ויאושר בנובמבר. שר האנרגיה יובל שטייניץ שפרש לביתו לאחר שלא חש בטוב, נקרא לחזור לכנסת כדי לוודא את ניצחון הקואליציה ברגע האחרון

אורי תובל 08:2007.07.15

אחרי דיון לילי ממושך שהסתיים לקראת השעה 2 בלילה, אישרה מליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את התיקון לחוק יסוד: תקציב המדינה, הקובע שהתקציב הבא יהיה דו-שנתי לשנים 2016-2015. עוד קובע החוק כי התקציב יונח על שולחן הכנסת ב-31 באוגוסט, כאשר ההצבעה בקריאה ראשונה תהיה ככל הנראה ב-2 בספטמבר, והוא יאושר סופית בכנסת עד 19 בנובמבר.

 

לאורך הלילה הקואליציה התקשתה לוודא שיש לה רוב במשכן, ובסופו של דבר שר האנרגיה יובל שטייניץ שפרש לביתו בגלל שלא חש בטוב וללא קיזוז, נקרא לחזור למליאה. החוק עבר בתמיכת 56 ח"כים מול 54 שהצביעו נגד.

 

המשמעות של החוק היא ש-2015 עוברת בפועל בלי תקציב. המדינה תתנהל במשך 11 חודשים לפי בסיס התקציב של שנת 2014, כשמשרד האוצר באמצעות החשבת הכללית מקצים למשרדי הממשלה בכל חודש 1/12 מתקציב 2014, המיועדים להתחייבויות קודמות כמו שכר או חוזים שכבר נחתמו. ועדת חריגים אמנם מאשרת הקצאות כספים חריגות אולם למשרדי הממשלה אין שליטה בתקציב שלהם: הם לא יכולים לשנות את סדרי העדיפויות, להרחיב או לצמצם תוכניות קיימות או להוציא לפועל תוכניות חדשות – מדינה בהמתנה. בנוסף, אין העברות תקציביות וגם תקציבי התמיכה נפגעים, כך שגופים רבים שאינם מתוקצבים מבסיס התקציב – נפגעים השנה.

 

נתניהו. 2015 עוברת בפועל בלי תקציב נתניהו. 2015 עוברת בפועל בלי תקציב

 

דחיית הגשת התקציב והעברת מרבית 2015 בלי תקציב סוכמה כבר בהסכמים הקואליציוניים בין כולנו לליכוד. בדיון בוועדת הכספים אתמול סיפר יו"ר הוועדה משה גפני שהוא הציע לשר האוצר משה כחלון ולראש הממשלה בנימין נתניהו להגיש במהירות את תקציב 2015 בנפרד, גם בלי חוק הסדרים נלווה, אולם שר האוצר התנגד. "הוא אמר לי 'אני לא קבלן של תקציבים'", סיפר גפני, "הוא רצה להביא את תקציב 2016 עם הרפורמות שהוא מאמין בהן בתחומי הדיור והבנקאות". עוד הוסיף גפני כי "מהדיונים שאני מקיים אני מבין שיהיו גזירות בתקציב 2016”.

 

לפי הצעת החוק המקורית, התקציב אמור היה להיות מוגש לכנסת ב-23 באוגוסט ולהיות מאושר 175 ימים לאחר כינון הממשלה, כלומר ב-5 בנובמבר. המועדים הללו השאירו לוועדת הכספים 40 ימי עבודה בלבד בגלל תקופת החגים, לכן הביא גפני לדחייה נוספת עד 19 בנובמבר.

 

בסופו של דבר, שנה שלמה עוברת בלי תקציב בגלל המהומה הפוליטית שהחלה בהחלטתו של נתניהו לפטר את שר האוצר לפיד אחרי שתקציב 2015 כבר אושר בקריאה ראשונה, דרך ההליכה לבחירות ועד המו"מ הקואליציוני הממושך שהביא להשבעת ממשלה ברגע האחרון האפשרי.

 

אולם השפעת השיקולים הפוליטיים על מבנה התקציב לא נפסקה אחרי הבחירות. בעוד שר האוצר ומשרדי הממשלה מתכוננים לתקציב של 13 חודשים עד סוף 2016, נתניהו החל לגלגל את הרעיון להפוך את התקציב ל"תלת-שנתי" כלומר עד סוף 2017 וזאת כדי למנוע את הטלטלות הצפויות בקואליציה לקראת תקציב 2017. נתניהו שרצה להרוויח עוד "זמן שקט" בשנה הבאה, עצר את הדיונים בוועדת הכספים על החוק שאושר הלילה, הקובע שהתקציב יהיה דו שנתי.

 

כחלון וגפני. גפני: "הוא אמר לי 'אני לא קבלן של תקציבים'" כחלון וגפני. גפני: "הוא אמר לי 'אני לא קבלן של תקציבים'"

 

היוזמה של נתניהו נתקלה בהתנגדות של כל המפלגות השותפות בממשלה וכן של הדרג המקצועי במשרד האוצר. השרים לא הסכימו לוותר על האפשרות להשפיע על תקציב 2017, כשבנוסף הודגש שקשה לחזות את הכנסות המדינה ושינויים כלכליים אחרים לשנתיים קדימה. אף מדינה בעולם לא מנהלת תקציב המדלג על שלוש שנות תקציב, ולנתניהו הוצגה גם חוות דעת משפטית, לפיה היוזמה שלו תתקשה לעמוד בבג"ץ. למרות כל זאת המתין נתניהו עם החלטתו עד הרגע האחרון: אם התקציב לא היה נדחה הלילה, לפי החוק הממשלה היתה אמורה להגיש היום לכנסת את תקציב 2015.

 

גלגולו של החוק מספר על חוסר השיטתיות בניהול הממשלה. הוא עבר בקריאה ראשונה דחופה במועד המוקדם ביותר האפשרי, בסוף מאי, אולם אושר בקריאה שנייה ושלישית במועד המאוחר ביותר האפשרי, כשבין לבין הכל תקוע בגלל מו"מ פוליטי בין נתניהו לכחלון, שנשמר הרחק מאור הזרקורים אך גם לא התקדם לשום מקום.

 

התוצאה היא יום הצבעות לחוץ ודחוק. ועדת הכספים כונסה אתמול בבוקר בהודעת טקסט שנשלחה לחבריה 13 שעות לפני תחילת הדיון, בצעד שהיועצת המשפטית של הוועדה הגדירה כ"חריג וחסר תקדים". הוועדה אישרה את הגשתו של התקציב הדו-שנתי הרביעי ברציפות בישראל. היא קבעה כי חודש לתוך 2016, שר האוצר יגיע לוועדה וידווח האם המדינה נשארת בתקציב דו-שנתי או חוזרת לתקציב חד-שנתי.

 

בדיון בלילה במליאה ניסתה האופוזיציה למשוך את הזמן ככל הניתן או להשיג רוב מקרי בגלל היעדרות ח”כים מהקואליציה, אולם כצפוי החוק אושר ביתרון של שני ח"כים – 56 תמכו בהצעה ו-54 התנגדו לה.

 

ח"כ מנואל טרכטנברג מהמחנה הציוני אמר כי “ראש הממשלה מרבה לדבר בימים האחרונים על יוון וטוען כמה שאנחנו לא חשופים לסכנות של יוון. מה שקורה עם חוסר התקציב במדינת ישראל זה יוון, כאשר המדינה מפרה ברגל גסה את החוקים שלה עצמה, ובמיוחד חוקי יסוד”.

 

יו"ר מרצ ח"כ זהבה גלאון תקפה את נתניהו וכחלון: "המטרה של ההארכה הזו היא הישרדות פוליטית. מי שמתחיל את הקריירה הפוליטית שלו כשר אוצר, כשהוא לא סופר את הכנסת זה לא מעיד על משהו טוב. זה זלזול באזרחי המדינה, בכנסת ובדמוקרטיה. ממשלה שצריכה להשחית חוקי יסוד לטובת הישארות בשלטון צריכה ללכת הבית”.

 

מרכז האופוזיציה בוועדת הכספים, אראל מרגלית אמר כי "תקציב המדינה ל-2015 יאושר כשנותר חודש אחד בלבד לממש את המדיניות שאותה אתם רוצים לקבוע. כל יום שלא עובר בו תקציב מאושר זה נזק לתפקוד של המדינה. טוען שר האוצר שהוא צריך את הזמן כדי להעביר רפורמות אבל מה זה קשור לתקציב 2015 שאותו אפשר היה להעביר ב45 יום”.

 

ח"כ אחמד טיבי מהרשימה המשותפת אמר כי “כל שנה הריטואל הזה חוזר על עצמו של תקציב שמוצג בקלסר גדול שאני לא יודע כמה חברי כנסת קוראים כל אות ופסקה, ולמרות זו גוש אחד בעד וגוש אחד נגד. בתקציב יש סנקציות על מגזרים בחברה הישראלית כשמי שנפגע הכי קשה זה הציבור הערבי”.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x