מחקר מצא: גברים לא אוהבים בוסיות
שלושה ניסויים שונים הראו שגברים נוטים להתייחס באגרסיביות לנשים בעמדות כוח. ההסבר: הם חשים שסמכותן של הנשים מאיימת עליהם
בתיאוריה, גברים רבים תומכים ברעיון השוויון במקום העבודה, אולם בפועל, רבים מהם מרגישים מאוימים מצד הבוסיות שלהם.
- אחת ולתמיד: מי מנהל טוב יותר - נשים או גברים?
- אישה בהנהלת הארגון? הסיכוי שלכן להתקדם נחתך בחצי
- לא רוצות מנהלות: מרבית העובדות מעדיפות גבר בתור בוס
זוהי מסקנה ממחקר שנערך מאת ד"ר אקטרינה נטשבה מאוניברסיטת בוקוני באיטליה. במחקר זה, שהתפרסם באתר Mashable, נערכה סדרה של ניסויים שהראו שגברים נוטים להתייחס באגרסיביות לסוגים מסוימים של בוסיות וההשערה היא שהדבר נובע מתחושה שסמכותן של נשים אלו מאיימת עליהם.
בניסוי אחד, ביקשו החוקרים מהמשתתפים להשלים תרגיל במחשב שבו הם מנהלים אינטראקציה עם בוס או בוסית, ועורכים משא ומתן לגבי שכר של 28,500 דולר. התוצאות מראות שהגברים שערכו דיון עם אישה ניהלו דיון קשוח יותר והעלו הצעות-נגד גבוהות יותר, לעומת עמיתיהם שניהלו דיון עם גברים – 49,400 דולר לעומת 42,870 דולר. לעומתם, המשתתפות במחקר העלו הצעות נגד של 41,636 דולר בממוצע ולא היה הבדל משמעותי בין ההצעות שהעלו מול גבר לאלו שהעלו מול אישה.
על מנת להעמיד למבחן את ההשערה שגברים מרגישים מאוימים על-ידי בוסיות ביקשו מהחוקרים לעשות מבחן שבו היו צריכים לנחש מילים שהבזיקו על מסך המחשב במשך פחות משנייה. מבחן זה משמש לבחון נטייה לאפלייה כאשר הנבדקים לא בהכרח מודים בה בגלוי.
מסתבר שגברים נטו יותר לראות מילים כמו "פחד" ו"סיכון" והחוקרים פירשו נטייה זו לתחושה של איום, גם אם הגברים לא הודו בכך באופן פתוח.
בניסוי שני, שכלל גברים בלבד, נתבקשו המשתתפים להחליט כיצד לחלוק בונוס של 10 אלף דולר עם עמיתיהם. הממצאים מראים שקולגות - נשים וגברים – קיבלו סכום שווה כל אחד. כאשר חילקו הגברים את הכסף עם בוסים – נתנו לבוס למעלה ממחצית הסכום אולם כאשר התחלקו עם בוסית – לקחו לעצמם 500 דולר יותר.
"הגברים פעלו על עיקרון ההוגנות עם כולם, למעט עם בוסיות", אמרה אחת מהחוקרות, ליאה שפרד.
החוקרים פרשו ממצא זה כתחושת איום של גברים מבוסיות. אולם ייתכן גם כי הוא מיוחס לעובדה שגברים לא סבורים שבוסית יכולה להשקיע טוב כמותם.
אולם, ניסוי שלישי מראה שמדובר יותר בהתנגדות שמגלים גברים נוכח אישה שאותה הם רואים כתאבת כוח. בניסוי זה בדקו החוקרים כיצד יחלקו המשתתפים בונוס של 10 אלף דולר עם בוסיות המתוארות כפרובוקטיביות וישירות לעומת בוסיות ממוקדות-קידום ותאבות כוח. כצפוי, הגברים הותירו סכום גדול יותר לעצמם כשהבוסית תוארה כשאפתנית יותר. הנשים שהשתתפו בניסוי הציעו סכום שווה למה שהן השאירו לעצמן, ללא קשר לאופייה.
בסיכומו של עניין, מחקרים אלו מצביעים על כך שייתכן שגברים רבים חשים אי נוחות נוכח אישה המחזיקה בכוח יותר ממה שהם מוכנים להודות.
"ישנם לא מעט גברים המאמינים בשוויון מגדרי אולם עדיין חשים מאוימים. כאשר הם מדמיינים את חיי העבודה שלהם, ייתכן שהם לא מדמיינים בוסית. ייתכן שהם חשים באיום שהם היו מעדיפים לא להרגיש", אומרת שפרד.
יתרה מזאת, אי הנכונות של הגברים להתעמת עם ההתנגדות שהם חשים לרעיון של בוסית מקשה על כל ניסיון לשנות את הדינאמיקה במקום העבודה. "יש הרבה הכחשה כשמגיע הדבר לאפליה מגדרית, ברגע שנשים מעלות את החוויות שלהן, הן נתקלות בהתנגדות חזקה", אומר שפרד.
על פי נטשבה, ההתנהגות של גברים נוכח בוסיות אישה עלולה להפריע לדינאמיקה במקום העבודה ולפגוע בעבודת הצוות. אולם כמעט בלתי אפשרי לתקן את הסוגיות הללו כאשר גברים לא יכולים אפילו להודות שהם מתנהגים באופן שונה לגבי בוסיות ובוסים.