$
דן אריאלי
צילום: Duke Photography
פרופסור דן אריאלי מוסף ממובילי חקר הכלכלה ההתנהגותית בעולם ומחבר רבי המכר "לא רציונלי ולא במקרה", "לא רציונלי אבל לא נורא" ו"האמת על באמת" לכל הטורים של פרופסור דן אריאלי מוסף

כואב, אבל כמה?

פרופסור יקר, כשאני ועמיתיי מבקשים מחולים לדרג את מידת הכאב שלהם, זה תמיד נראה לי קצת מקושקש. האם אפשר לדרג מ־1 עד 10 כמה השמלה אדומה, או כמה חם לי? אני גם בספק אם בבדיקה מקיפה יותר התוצאות יהיו עקביות. האם אדם מסוגל בכלל לדרג תחושות בסקלה של 10-1? ד"ר אלי הרשמן

דן אריאלי 08:5716.07.15

דוקטור יקר, התשובה היא כן ולא. הסבירות שאנשים יוכלו לדרג כאב בסולם של 1 עד 10 ולשמור על עקביות נשמע לי נמוך. 10 תמיד יהיה שונה מ־2, אבל כאב שהיום דירגתי כ־8 עשוי להרגיש כמו 9 מחר וכמו 6 מחרתיים. מה גם שכאב מושפע מהרבה משתנים מעניינים, ולפעמים מפתיעים. לדוגמה מידת השליטה שלך בו, או זהות האדם שמכאיב לך, והאם אתה חושב שהוא רוצה בטובתך או ברעתך. כאב פיזי הוא לא רק גירוי עצבי.

 

אבל בכל זאת, כשאתה בבית חולים ורופא בוחן את השינוי ברמת הכאב שלך לאורך זמן, המספרים מקבלים משמעות רבה. אין פירוש רפואי לציון הכאב "6". השש שלך לא יהיה השש שלי. אבל אם אתמול הכאב שלי היה 6 והיום הוא 8, בתוך הדיווח הסובייקטיבי הזה יש עקביות. כמו שאם תגיד שהיום ואתמול החום היה 10 ושלשום 9, אני אולי לא אדע מה בדיוק היתה הטמפרטורה, אבל אני אלמד משהו על התגובה שלך לחום. אז על ההבדל בין 6 ו־6 וחצי לא הייתי יוצא מהכלים, אבל הייתי ממשיך לשאול ולחשוב על התשובה.

 

בתוך הדיווח הסובייקטיבי של הכאב יש עקביות בתוך הדיווח הסובייקטיבי של הכאב יש עקביות צילום: שאטרסטוק

 

האם האושר הוא הכי חשוב?

 

בהכרזת העצמאות האמריקאית "הרדיפה אחרי האושר" מתוארת כזכות הבסיסית ביותר. האם אושר הוא באמת הנעלה במטרות? הלן

 

אושר הוא בסדר גמור. אבל אני אישית הייתי מעדיף לרדוף אחרי רגש אחר, "פרונויה" (pronoia), שהוא ההפך מפרנויה. כפי שלמדתי באחרונה מאדם גרנט מבית הספר לניהול וורטון, פרונויה היא האמונה שאנשים זוממים לטובת רווחתנו האישית ואומרים עלינו דברים יפים מאחורי הגב. גם זה משהו לשאוף אליו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x