הישג לרפורמה ליבוא מזון מוזל: חוק הכשרות לא יחול עליה
החוק הקובע כי שימוש במילה כשר ללא אישור מהרבנות הוא בגדר הונאה עוכב על פי דרישת "כולנו" מחשש לפגיעה ברפורמה ביבוא מזון. כעת הסכים שר הכלכלה אריה דרעי שלא תחול על מזון מיובא
- דרעי מצפה שבג"ץ יעניק רוח גבית לתיקון לחוק הכשרות
- דרעי דחה את הדיון בחוק הכשרות כדי למצוא פתרון לרפורמת הקורנפלקס
התיקון לחוק איסור ההונאה בכשרות נועד לסגור את הפרצה המתרחבת של "כשר בלי תעודה מהרבנות", ולמנוע כשרות אלטרנטיבית לזו של הרבנות הראשית. על פי החוק הקיים, בלי אישור הרבנות אי אפשר להשתמש בתואר "כשר", ולכן בעלי מסעדות שבחרו בפיקוח או השגחה אחרת, מצאו דרכים להבהיר שהם כשרים בלי להשתמש במילה "כשר". כעת קובע התיקון לחוק שגם הדרך העוקפת הזאת היא הונאה. בנוסף, החוק מעקר את הרפורמה ליבוא מקביל של מזון, משום שיבוא של מוצרים הנמצאים בהשגחה בחו"ל אך אינם מקבלים אישור מהרבנות ייחשב גם הוא להונאה באותו אופן.
מפלגת כולנו התנגדה לחוק בשל שתי השלכות אלו. בנושא הכשרות האלטרנטיבית הוסכם בפשרה שהוביל יו"ר ועדת הכספים משה גפני, כי מסעדות יוכלו להצהיר שהן "בפיקוח עצמי". אולם בנושא היבוא הבהיר כחלון ומשרד האוצר שהחוק ימנע את ירידת מחירי המזון ולכן לא יתפשרו - מה שגרם לכך שהחוק נדחה בשבועות האחרונים.
גפני דחף את הצדדים להסכים לכך שהחוק יאושר תחילה בקריאה טרומית ואז תגובש הסכמה בנושא היבוא. אי אפשר לשנות נוסח חוק המוגש לוועדת השרים לחקיקה, אולם הוסכם שהוא יאושר בה ביום ראשון תחת ההסכמה שלא יחול על יבוא. החוק יובא לקריאה טרומית ביום רביעי ובהמשך ישונה בהתאם להסכמה. עוד נקבע, שאי אפשר יהיה להתקדם בחקיקת חוק הכשרות בלי הסכמת האוצר.
מש"ס נמסר כי "השר דרעי פעל בימים האחרונים מול גורמי המקצוע כדי להביא חוק מתוקן שיענה גם על צורכי הכשרות שאותים רוצים רוב אזרחי ישראל וגם על הצורך להוריד את יוקר המחיה ככל שניתן".
ביום ראשון, שבו יעלה החוק בוועדת השרים לחקיקה, יחל בג"ץ לדון בעתירות שהגישו בעלי עסקים שנמנעו מלהשתמש במילה "כשר", אך בכל זאת קיבלו קנסות מהרבנות. בעוד הרבנות טוענת שהפיקוח האלטרנטיבי אינו חוקי כבר לפי החוק הקיים, בעלי העסקים דורשים שבית המשפט יאשר להם להציג תעודות פיקוח אחרות מבלי להשתמש במילה "כשר".
אישור התיקון בוועדת השרים במקביל לתחילת הדיון, אמור לאותת לבג"ץ שבכוונת הכנסת לחוקק חוק הסוגר את הפרצה. בנוסף, בש"ס עדיין משוכנעים שבג"ץ יפסוק שהכשרות האלטרנטיבית - ולמעשה גם היבוא המקביל - אינם חוקיים כבר לפני החוק הקיים.