הדירקטורית הטרייה במגה והחוקר הפרטי
הדירקטורית שמינה בית המשפט לרשת מגה אמורה לייצג את כלל הנושים. עם זאת, דו"ח של חוקר פרטי שהגיש לבית המשפט מייסד רב בריח לשעבר, מאשים את רו"ח עליזה שרון שבמסווה של בעלת מקצוע נייטראלית היא פועלת למעשה בשירות הבנקים. שרון בתגובה: "ניסיון נואל הטיל דופי במקצועיותי"
את המינוי שלה לתפקיד כלשהו בתיק מגה צפתה רו"ח עליזה שרון כבר לפני כמה שבועות. עוד טרם התקיים הדיון הראשון והמכריע באולמו של השופט אילן שילה, בסוף חודש יוני, כבר הציגו היחצנים את שמה של שרון והזמינו עיתונאים לפנות אליהם אם תתמנה שרון למשקיפה או לבעלת תפקיד בתיק.
אלא שלבסוף רשת מגה הצליחה להמשיך ולהתקיים ללא מינוי של נאמן או משקיף וממילא שמה של שרון לא הוצג בפני השופט. בשבוע שעבר שמה של שרון דווקא כן עלה. עו"ד רונן מטרי, המייצג את בנק הפועלים בתיק מגה ביקש למנותה לדירקטורית במגה שאמורה לייצג את עניינם של הנושים. שילה קיבל את הבקשה ומינה את שרון, תוך שהכנ"ר פרופ' דוד האן, שהציג רשימת מועמדים מטעמו ספג מבוכה מסוימת, כשאיש מהם (ורדה אלשיך, רו"ח גבי טרבלסי, פרופ' אמיר ברנע, רו"ח חן ברדיצב) לא נבחר למשימה.
מייסד רב בריח חוקר
לידי "כלכליסט" הגיע דו"ח מעניין שהכין חוקר פרטי עבור מייסד רב בריח אברהם בחרי. הדו"ח, שהוגש לפני כמה חודשים לבית המשפט, מעלה טענות נגד הקשרים הקיימים לכאורה בין מטרי לשרון, לצד העובדה ששניהם לפי הנטען משרתים בעיקר את עניינם של הבנקים. מסקנת הדו"ח היא ש"עו"ד מטרי ורו"ח שרון, שמייצגים באורח קבוע ורציף את הבנקים, נמצאים בקשרים אינטנסיביים וממנים זה את זו בתיקים שונים, בין כבעלי תפקיד או בעלי מקצוע או כמייצגים זה של זה, ואף חולקים בשכר טרחה בחלק מהתיקים".
למען ההגינות, חשוב להדגיש שבחרי שהזמין את הדו"ח הזה רחוק מלהיות גורם אובייקטיבי. בחרי נתבע בתביעה של עשרות מיליוני שקלים שהגיש נגדו מטרי בתפקידו כמנהל המיוחד של רב בריח. התביעה הזו, לפי הנטען, מבוססת במידה רבה על דו"ח חקירה שהכינה רו"ח שרון, שחשף לכאורה תעלולים חשבונאיים שביצע בחרי ברב בריח, ושבגללן נטען שיש לחייבו לשאת בכל הנזקים שנגרמו לחברה. עם זאת, הדו"ח עצמו מבוסס בעיקרו על קביעות עובדתיות שלכאורה מקבלות סימוכין מהחלטות ומבקשות שהוגשו לבתי המשפט השונים ומוצגים בדו"ח, כך שעל פניו נראה שלדו"ח יש בסיס עובדתי מוצק, להבדיל מהמסקנות שעשויות להיות נתונות לפרשנות.
אז מה יש בדו"ח? החוקר הפרטי אלבר טויטו מציג בתחילה את עו"ד מטרי כמי שפעיל מאוד בתחום חדלות הפירעון ומייצג באורח שוטף את המערכת הבנקאית. החוקר מביא רשימה ארוכה של תיקים שבהם שיתפו השניים פעולה. בין התיקים ברשימה: התכוף תעשיות ושטאנג, בשניהם שרון משמשת נאמנת ומטרי מייצג אותה; איזי מרקט שבו שרון משמשת מפרקת ומטרי מייצג אותה; ורב בריח שבו שרון מונתה לבצע את הביקורת החקירתית לבקשת מטרי ובשם הבנק הבינלאומי, ומטרי גם הגיש בקשה להגדיל את שכרה. עוד מוצג תיק חברת שירותי השומרים שבו שימש מטרי כונס ושרון היתה יועצת פיננסית של החברה מטעם בנק מרכנתיל; תיק אייס־אוטו דיפו שבו ייצג מטרי את בעלי השליטה והציע את שרון כנאמנת, מינוי שלא יצא לפועל בשל התנגדות מחזיקי האג"ח.
לפי החוקר טויטו "לשרון מערכת קשרים מסועפת ואינטנסיבית עם הבנקים, מדובר בלקוחות מהותיים וחשובים שלה והיא קשורה ומחויבת למערכת הבנקאית ומעדיפה אינטרס של המערכת הבנקאית על פני כל אינטרס אחר". החוקר מטעם בחרי טוען שלשרון קשרים ענפים עם הבנקים בינלאומי, לאומי, פועלים, דיסקונט ואגוד ושהיא פועלת מול מחלקות אשראים מיוחדים של הבנקים ומתמנה מטעמם עוד טרם הליכי חדלות פירעון כמפקחת או בקרית. הדו"ח מביא שלל דוגמאות: תיק א.צ ברנוביץ מ־2004 שבו מונתה שרון על ידי הבנקים למפקחת של החברה, דרך תיק שירותי השומרים מ־2006 שבו שימשה בקרית מטעם הבנק, התכוף מ־2010 שבו שימשה נאמנת מטעם הבנקים ולפחות עוד חמישה תיקים.
לפי טויטו, בתיקים שונים הועלו טענות שונות על תפקודה של שרון, באחד מהם אף נתן בית המשפט היתר להגיש נגדה תביעה על פעולות שביצעה כבעלת תפקיד. חלק מהמקרים בדו"ח פורסמו בעבר בהרחבה ב"כלכליסט". למשל הסכסוך שהתגלע בין שרון לרו"ח חיים קמיל (שותפו של שלמה נס) בתיק לב אופיר (שבו שניהם שימשו נאמנים) והסכם השכר הסודי שעורר את זעמו של השופט שילה.
לכאורה, המקרה החמור ביותר הוא תיק התכוף. בעלי החברה לשעבר שנקלע לפשיטת רגל קיבל היתר לתבוע אישית את שרון על פעולות ומחדלים שלטענתו ביצעה כלפיו. לפי הדו"ח שרון התמנתה לעבוד בחברה לצורך ייעוץ ושיקום עוד לפני הקריסה, ובמקביל ניהלה מו"מ עם מספר חברות לרכישתה. לפי הטענה, במסגרת איסוף הנתונים, שרון קיבלה את המידע העסקי הרגיש של החברה והפכה לפי הבעלים לשעבר "למעין סוס טרויאני עבור הבנקים ובמסווה של ניהול מו"מ".
שרון: 20 שנות ניסיון
ממשרדה של רו״ח שרון נמסר בתגובה: "מינוי שרון כדירקטורית במגה נולד מקונצנזוס נרחב של נושים, ספקים, בעלי נכסים ובנקים שהסמיכו את עו״ד מטרי להעלות את שמה, ושקיבל את ברכת הכנ״ר לאחר המינוי. הניסיון הנואל של גורמים אינטרסנטים שעניינם נחקר בימים אלה בדיוני הוכחות בבית המשפט להטיל דופי במקצועיותה וניסיונה רב השנים בהבראת חברות, תיקי חדלות פירעון וביקורת פנים - פסול מיסודו".
עו"ד מטרי מסר: "מינוי שרון לדירקטורית במגה הוא על דעת כל הבנקים ובתמיכת חלק מהספקים. שרון היא דירקטורית מקצועית בתאגידים גדולים ואנו סמוכים ובטוחים שתבצע את עבודתה נאמנה. בתיק רב בריח שרון מונתה לבדוק את נסיבות היעלמותם של 65 מיליון שקל חוב של אברהם בחרי וחברות בשליטתו מספרי החברה. מי שביקש את מינויה היו המנהלים המיוחדים, שאחד מהם מונה לבקשת בחרי".