לאחר עיכוב של שעה שבה עמלו צוותי האוצר וההסתדרות על סגירת ההסכם לקליטת עובדי הקבלן, הציגו שר האוצר משה כחלון ויו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן את עיקריו - קליטה של 10,000 עובדי קבלן בארבע שנים ושיפור תנאים של עשרות אלפים שלא ייקלטו.
לדברי גורמים באוצר, המחלוקת שגרמה לעיכוב במסיבת העיתונאים היתה על זכות השביתה של ההסתדרות בעקבות החתימה. לפי ההסכם - שעדיין לא פורסם נכון לרגעים אלה - ההסתדרות תימנע משביתות במשך שנה, והוויכוח היה אם מדובר בכל שביתה שהיא או בשביתות בסקטורים הכלולים בהסכם. בנוסף נטען שהצדדים לא גמרו לנסח את ההסכם משפטית, ואנשי ההסתדרות בחנו לעומק את הניסוח. במשך שעה הסתגרו ניסנקורן, הממונה על השכר קובי אמסלם וצוותי עורכי דין מעל מחשבו של יועץ משפטי באוצר בחדר צדדי וקטן סמוך ללשכת השר, ועברו סעיף אחר סעיף.
"ביומי הראשון אמרתי שזאת עוולה חברתית שהגיע הזמן לצמצם באופן משמעותי. זה לא יקרה ביומיים אבל כבר בשנה הקרובה נראה כאן מהלך היסטורי", פתח כחלון. "הסניטר בבית החולים אחות ביהס מתחילים חיים חדשים כשהמדינה לוקחת אחריות ואתם חלק ממנה".
לדבריו "המו"מ לא היה קל. היתה התגייסות של שני אנשים, ניסנקורן ואני, שמאמינים באותה דרך. בשיפור תנאים , שכר הוגן, ללכת עם חיוך למקום העבודה. המהלך לוקח אחריות על ההפרטה, מצמצם את הפערים ואת העוני. בשביל רגעים כאלה הקמנו את מפלגת כולנו".
כחלון חזר על תוכניות מפלגתו לתקציב: עלייה משמעותית בקצבאות זקנה, תוספת לקצבאות ילדים, עלייה משמעותית בשכר החיילים ודמי אבטלה לעצמאים. "מהלכים אלה מתקנים את המדינה", אמר.
ניסנקורן נוסיף כי "המעמד הזה מרגש, לא פחות ממהפכה חברתית. המדינה לוקחת אחריות על השירותים החברתיים - השכלה, רווחה, חינוך ובריאות. אנחנו שמים את העובד במרכז".
גם ניסנקורן החמיא לשותפו: "מצאתי בשר באוצר מנהיג. יש שר אוצר בירושלים, עם אחריות חברתית עמוקה. חרד לגורל המדינה. בנינו ביחד את ההסכמות כדי לייצר שירות ציבורי מתפקד ויעיל אך דואג לעובד. לוקחים את העובדת הסוציאלית ושמים אותה במרכז. את אחיות בתי הספר והסייעות שעושות עבודה קשה ולא משתכרות הרבה. עובדי הניקיון בבתי החולים שלא רואים אותם, עובדי ניקיון בבתי ספר שלא יצטרכו לקבל אבטלה ביולי-אוגוסט. זה הסכם פורץ דרך". הוא הוסיף כי הוא שמח שאין שביתה.
לאחר לחיצות הידיים כחלון ביקש להודות לסגן שר הבריאות יעקב ליצמן וליור השלטון המקומי חיים ביבס שלקחו אחריות על התאגידים הרפואיים ועובדי בתי הספר. ניסנקורן הודה לשר הרווחה חיים כץ בעניין העו"סים ולשר הכלכלה אריה דרעי שיחתום צו הרחבה.
לדברי כחלון עלות ההסכם 100 עד 150 מיליון שקל בשנה. ניסנקורן הבהיר אי ההסכם קובע שמעתה אותם סקטורים לא יועסקו בשיטה קבלנית. עוד נקבע כי עובדי ניקיון ושמירה בבתי ספר ימשיכו להיות עובדי קבלן, אבל יעבדו 12 חודשים בשנה.
הפגנה הבוקר של חברי הנוער העובד למען עובדי הקבלן צילום: דוברות ההסתדרות
העובדים שייקלטו מתחלקים כך:
5,000 עובדים פרא-רפואיים המועסקים בקרנות המחקר בבתי החולים ייקלטו להעסקה ישירה בבית החולים עצמו ב-4 השנים הקרובות.
ייקלטו גם 1,500 עובדי ניקיון בבתי החולים הממשלתיים ואלו של הכללית, 600 אחיות בתי הספר, 5,000 סייעות לתלמידים עם צרכים מיוחדים במערכת החינוך, 1,700 עובדים ברשויות המקומיות ועוד 300 עובדים סוציאליים המועסקים בקרנות המחקר של בתי החולים.
בנוסף, המשפטנים ביחידת האפוטרופוס הכללי ומרכז המידע בשירות התעסוקה יעברו גם הם להעסקה ישירה.
בהסכם נקבע עוד כי העובדים הסוציאליים המועסקים בתאגידים הכלכליים של הרשויות המקומיות שלא ייקלטו יקבלו שיפור בתנאים ואלו יושוו לאלו של העובדים הסוציאליים המועסקים בעירייה עצמה.
ניסנקורן לא הצליח להביא לקליטה ישירה של עובדי תכנית קרב, אך הם יקבלו שיפור בתנאיהם ויעבור לעבוד 12 חודשים בשנה, יקבלו קרן השתלמות, הפרשות לפנסיה ודמי הבראה כפי שמקובל בשירות המדינה. עד כה לא ברור מה לגבי 300 העובדים של ההוסטלים של חסות הנוער שגם אותם דרש במקור ניסנקורן להכניס להעסקה ישירה. עובדי חסות הנוער, בניגוד לעובדי קרן קרב, מאוגדים בכח לעובדים ולא בהסתדרות.
ההסכם קובע עוד כי עובדי שמירה וניקיון במוסדות החינוך יועסקו החל משנת הלימודים הבאה כ-12 חודשים בשנה. על פי נתוני ההסתדרו מדובר בכ-20 אלף עובדים.