בלעדי לכלכליסט
משרד האוצר פועל להגבלת שכר בכירי החברות הציבוריות
במשרד יקימו צוות לגיבוש המלצות בנושא לאחר שפסלו אפשרות להרחבת הצעת החוק להגבלת שכר בכירי הבנקים, שכבר עברה קריאה ראשונה
משרד האוצר, בראשותו של המנכ"ל שי באב"ד, בחן בימים האחרונים אם להרחיב את הצעת החוק של שר האוצר לשעבר יאיר לפיד, השואפת להגביל את שכר הבכירים בבנקים ובחברות הביטוח לכ־3.5 מיליון שקל בשנה לצורכי מס ולהחיל אותה על כלל החברות הציבוריות. אולם בסופו של דבר הוא החליט לא להרחיב את נוסח החוק הקיים מתוך ראייה שהחברות הפיננסיות האמונות על ניהול כספי הציבור דורשות רגולציה ואמות מידה שונות מחברות ציבוריות אחרות.
- היעדר פיקוח על בתי השקעות מונע הגבלת שכר בכיריהם
- כחלון ממשיך את לפיד: רוצה להגביל את שכר הבכירים בבנקאות ל-3.5 מיליון שקל בשנה
- 72% מהדירקטורים: להגביל שכר הבכירים ל-3.5 מיליון שקל בשנה
במקום זאת, האוצר יקים צוות שיבחן את הנושא וימליץ על הגבלות ראויות ונכונות עבור החברות הציבוריות הנסחרות בבורסה. לפי הצעת החוק הקיימת, שנוגעת לבכירי המערכת הפיננסית בלבד, שכר גבוה מ־3.5 מיליון שקל בשנה יצריך את אישור ועדת התגמול, שתפקידה לעצב את מדיניות התגמול של החברה, או את אישור ועדת הביקורת הפנימית של אותו הגוף ואת אישור הדירקטוריון והאסיפה הכללית. בנוסף, הוצאות השכר החורגות מאותו הרף לא יוכרו לצורכי מס.
שר האוצר משה כחלון נתן את ברכתו להצעת החוק הקיימת, ובתחילת השבוע החליטה ועדת השרים של הממשלה לאשר את דין הרציפות על הצעת החוק. החלת דין הרציפות אומרת כי הצעת החוק לא תצטרך לעבור קריאה ראשונה, שכן היא כבר עברה קריאה זו בממשלה הקודמת. כעת תגיע הצעת החוק לדיוני ועדת הכספים ומשם היא צפויה לעלות לקריאות שנייה ושלישית כדי לקבל אישור סופי.
זו לא פעם ראשונה שנושא הגבלת שכר הבכירים בכלל החברות הציבוריות עולה לכותרות. באוקטובר 2012 פרסמה המדינה את המלצות ועדת נאמן כתיקון 20 לחוק החברות. התיקון כלל למעשה מספר חידושים משמעותיים וכך בין היתר חברות ציבוריות נדרשו להקים בתוך הדירקטוריון ועדת תגמול שתפקידה לעצב את מדיניות התגמול של החברה וזאת על פי אמות מידה המפורטים בחוק. כך שעל הוועדה להביא בחשבון שיקולים כמותיים הקושרים בין ביצוע המנהל לבין השכר והמענק וכן לעצב את המדיניות בראיה ארוכת טווח ולא רק כזו המתייחסות לביצועים בשנת התגמול.
בנוסף, תיקון 20 הכניס גם את המנגנון קובע כיצד יש לאשר את מדיניות השכר של המנהלים הבכירים כאשר ועדת התגמול מעלה את המלצותיה לאישור הדירקטוריון ומשם המדיניות ממשיכה כדי לקבל את אישורה של האסיפה הכללית של בעלי המניות. כמו כן, לצורך האישור נדרש בנוסף על רוב רגיל של הקולות באסיפה, גם אישור של רוב מקרב בעלי מניות מיעוט.