דו"ח ועדת לוקר
כחלון: "לדאוג לאיזון בין הביטחון לחברה"; יעלון: "ההמלצות - שטחיות"
שר הביטחון: "אם דו"ח לוקר ייושם - זה יהיה הימור על ביטחונם של אזרחי ישראל"; שר החינוך בנט: "הדו"ח מביא איתו בשורה חברתית, ביטחונית וכלכלית"; ח"כ עמיר פרץ: "לאנשי הקבע יש משפחות והם ראויים להגנה"; כחלון יכנס מחר דיון בעניין
שר הביטחון משה יעלון תוקף בחריפות יוצאת דופן את דו"ח לוקר על תקציב הביטחון. "הדו"ח שהוצג היום לציבור הוא דו"ח שטחי, לא מאוזן באופן קיצוני ומנותק לחלוטין מהמציאות סביב מדינת ישראל ובתוכה", כתב יעלון בהודעה שפרסם היום (ג').
לדבריו, "אם הדו"ח ייושם – הוא יהיה הימור על ביטחונם של אזרחי ישראל. הוא לא יאפשר לצה"ל ולמערכת הביטחון להתמודד עם האיומים המופנים כלפי מדינת ישראל ואזרחיה, ויפגע ביכולתנו להעניק ביטחון לאזרחי ישראל".
- דו"ח ועדת לוקר: האיזון הנכון בין מה שטוב לצה"ל למשלמי המסים
- ועדת לוקר ממליצה: 59 מיליארד שקל בשנה לביטחון, תמורת שקיפות ומתן מענקים במקום פנסיית גישור
- "זה כדור בין העיניים; ההתנפלות על מגזר אחד תעביר את אנשי הקבע למגזר אחר"
שר האוצר משה כחלון מסר הודעה ממלכתית, שאינה מאמצת את הדו"ח. "אני מודה לחברי הוועדה והעומד בראשה האלוף יוחנן לוקר על שנתיים של עבודה מאומצת ויסודית", מסר כחלון. "במסגרת התקציב המתגבש בימים אלו ובהמשך למסקנות הוועדה יש לדאוג לאיזון הנדרש בין צרכי הביטחון לצרכי החברה בישראל. בשעה זאת של דיון ציבורי ער בנושא הביטחון והצבא חשוב לי להביע הערכה לחיילי צה"ל ולמפקדיו שעושים לילות כימים למען ביטחון המדינה ואזרחיה." עוד נמסר כי מחר יכנס שר האוצר דיון בהשתתפות בכירי משרדו "בכדי לבחון אילו מהמלצותיה של הוועדה ניתן ליישם כבר בתקציב הקרוב תוך ראייה רחבה ורב שנתית", לשון ההודעה.
בניגוד ללוקר שרים אחרים בממשלה התבטאו באופן חיובי על הדו"ח. "אני קורא לראש הממשלה ולממשלה לאמץ מסקנות ועדת לוקר כמקשה אחת", אמר שר הקליטה זאב אלקין, שהוא גם חבר הקבינט הביטחוני ויו"ר ועדת חוץ וביטחון לשעבר. "לא יכול להיות שמערכת הביטחון תדרוש תוספות גדולות לתקציב הביטחון על חשבון הצרכים החברתיים הבוערים של מדינת ישראל, ולא תהיה מוכנה לתרום את חלקה. כל תוספת תקציב בהעדר הצעדים שהמליצה עליהם ועדת לוקר לא תפתור את בעיות העומק של תקציב הביטחון ותדרוש מאיתנו לחתוך שוב ושוב בבשר החי של התקציבים החברתיים גם בשנים הבאות. לכן, אתנגד בכל תוקף לתוספת משמעותית לתקציב הביטחון ללא יישום הצעדים שעליהם המליצה הוועדה".
שר החינוך נפתלי בנט הצטרף לאלקין כשאמר כי "דו"ח לוקר הוא דו"ח אמיץ לצבא אמיץ. הדו"ח מביא איתו בשורה חברתית, ביטחונית וכלכלית, ומהווה הזדמנות נדירה לשידוד מערכות בצה"ל, מאזן בין צורכי הקיום של ישראל לאיכות החברה. אסור שהדו"ח יילך בדרכם של דו"חות ברודט, גורן ובן-בסט שלא יושמו. אסור לנו לפספס הזדמנות היסטורית זו. אני קורא להביא את הדו"ח לדיון והצבעה בהקדם האפשרי - עם ישראל רק ירוויח מכך".
בנט הסביר כי "הדו"ח מבדל בין לוחמים לכאלו שאינם, בין פצועי קרב לבין נפגעי תאונות דרכים בחופשות, הוא מייעל ומצמצם את המטות והמפקדות, ומפנה את כל המשאבים למטרה העליונה של צה"ל: ניצחון על אויבינו".
בניגוד לבנט, חבר מפלגתו מוטי יוגב קובע כי "את דו"ח לוקר צריך לגנוז, ובוודאי לא לאמץ. כל זאת מתוך אחריות לביטחון ישראל". יוגב אמר כי "מתוך כבוד לחברי הוועדה ומתוך מפגש עמם כחבר ועדת חוץ וביטחון, אני מצטער לומר שהדו"ח חסר מקצועיות ואחריות לחלוטין. אין בו הבנה של המציאות האסטרטגית ושל האיומים שעל מדינת ישראל להתמודד עמהם בשנים הבאות, יש בו הסתכלות דרך החור שבגרוש והשפעה מאג'נדות מסוימות". לדבריו, "ייתכן שגובה תקציב הביטחון שנקבע יהיה לא רחוק משם, אך מוטב שבסכום זה ניתן לראשי מערכת הביטחון לנהל את עצמם ואת ביטחון ישראל, כי אין מומחים מהם. זאת תוך דרישה מתמדת להתייעלות, לבחינה ולביקורת".
שר הביטחון לשעבר, ח"כ עמיר פרץ מהמחנה הציוני, הודיע כי הוא מתנגד להמלצה שתפגע במעמד אנשי הקבע. "לצערי היחס שמקבלים אנשי הקבע בישראל פוגעני ומשפיל, הפרת החייבות מפורשת של המדינה למשרתיה. המהלך המתוכנן ייצור אווירה שתקשה על גיוס אנשי בעתיד. לאנשי הקבע יש משפחות והם ראויים להגנה. אין להם איגוד מקצועי, ולכן ועדת חוץ וביטחון חייבת להגן עליהם".
שר האוצר משה כחלון הודיע הערב כי מחר יכנס "דיון בהשתתפות בכירי משרדו בכדי לבחון אילו מהמלצותיה של הוועדה ניתן ליישם כבר בתקציב הקרוב תוך ראייה רחבה ורב שנתית"; זאת, אף שהדו"ח הוגש למשרד כבר לפני שבועיים