$
דני רובינשטיין

הסכם סחר חופשי יתרום להסדר מדיני

צוות ישראלי־פלסטיני ממליץ לעדכן את ההסכם הכלכלי בין ישראל לפלסטינים לטובת שני הצדדים

דני רובינשטיין 08:1822.07.15
צוות כלכלנים ישראלי־פלסטיני פרסם בשבוע שעבר דו"ח מפורט ומקיף ובו הוא מציע להחליף את פרוטוקול פריז, שהגדיר במסגרת הסכם אוסלו את היחסים הכלכליים בין ישראל לפלסטינים, ב"הסכם סחר חופשי" בין שני הצדדים, בדומה להסכמים דומים המקובלים בעולם. זאת לאור המבוי הסתום ביחסים הכלכליים בין ישראל לפלסטינים. הדו"ח הוא יוזמה של נציגות הקוורטט במזרח ירושלים וקבוצת אנשי עסקים ישראלים ופלסטינים, במימון התאחדות התעשיינים השבדית.

 

מחברי הדו"ח, יצחק גל, כרים נשאשיבי ובאדר רוק, טוענים כי לדעתם אפשר וצריך לעשות שינויים אלה גם ללא הסדר מדיני. יתרה מזאת, המערכת הכלכלית החדשה עשויה לסייע בעתיד לשני הצדדים להגיע להסדר מדיני.

 

ביטול מעטפת המכס הטוטאלית

 

השינוי העיקרי בין המצב הנוכחי להסכם הסחר החופשי המוצע הוא ביטול מעטפת המכס הטוטאלית המשותפת לישראל ולפלסטינים, שנקבעה לפני 20 שנה מאחר שלא היו כמעט שום הגבלות או מחסומים במעבר של סחורות ואנשים בין ישראל לשטחים. כמו כן ברשות הפלסטינית לא היו ידע וניסיון לבניין מערכות כלכלה, מיסוי וכספים, וב־20 השנים האחרונות נוצרו גבולות ומעברים ברורים למדי בין ישראל לעזה ולגדה. יש מוסדות כלכליים פלסטיניים, ואילו ההסדרים במעברים ובגביית המכס והמע"מ על ידי ישראל עולות לפלסטינים כסף רב וגורמות כאב ראש לרשויות הישראליות.

 

מחסום תרקומיא. מעבר סחורה לגדה מחסום תרקומיא. מעבר סחורה לגדה

 

דוגמה אחת להסדר סחר חופשי היא מתן היתר לפלסטינים לייבא דלק מירדן, שמחירו שם הוא כמחצית ממחירו בישראל. ישראל תוכל לפקח ולמנוע הברחת דלק, ופיתוח המשק הפלסטיני עשוי לקבל תנופה משמעותית.

 

כלכלות במשבר

 

כלכלת הגדה המערבית נמצאת על סף קריסה: אין השקעות; האבטלה במגמת עלייה - 16%–18%; החובות של הממשלה הפלסטינית הולכים ותופחים, והבנקים לא יכולים להוסיף הלוואות; יש ירידה יחסית בצמיחה ובתוצר לנפש. כמו כן, רצועת עזה נמצאת במשבר עמוק שמביא את תושביה לשיא עולמי של אבטלה ולסף אסון הומניטרי. מומחים אומרים שהסטטוס־קוו גרם לפלסטינים בשנים האחרונות הפסד של 15 מיליארד דולר.

 

גם ישראל סובלת מהמצב הנוכחי. מחקר של בנק ישראל אף מראה כי כלכלת ישראל כמעט איננה מרוויחה מיצוא לפלסטינים. הסדר סחר חופשי חדש וצמיחה כלכלית פלסטינית עשויים להעלות במידה ניכרת את היצוא הישראלי הריאלי לפלסטינים ואת רווחיות הכלכלה הישראלית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x