$
בארץ

המשרד להגנת הסביבה מחזיר את חוק השקיות

החוק שעבר בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת, וקידומו טורפד לאחר התפטרות השר הקודם עמיר פרץ מהממשלה, קובע כי על כל שקית ניילון נשלם 30 אגורות. החוק נועד להגביר את השימוש בסלים רב פעמיים, אך עשוי להכניס מאות מיליוני שקלים בשנה לקופת המדינה

אורי תובל 17:3822.07.15

השר להגנת הסביבה אבי גבאי מחזיר את "חוק השקיות", שמטיל תשלום על כל שקית ניילון במטרה לצמצם את השימוש בהן. ועדת השרים לחקיקה שתתכנס ביום שני תתבקש להחיל על החוק דין רציפות, לאחר שאושר ברוב גדול בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת. קידומו של החוק נקטע לאחר התפטרותו מהממשלה של השר שיזם אותו, עמיר פרץ.

שקיות ניילון שקיות ניילון צילום: שאול גולן

 

לפי הצעת החוק, יופסק השימוש בשקיות ניילון חד פעמיות דקות (בעובי של פחות מ-20 מיקרון). השקיות שיישארו בשימוש יהיו עבות יותר (בין 20 ל-50 מיקרון), ובעל בית עסק יהיה חייב לגבות מהצרכן תשלום עבור כל שקית שלא יפחת מגובה ההיטל, ולציין זאת בנפרד בחשבונית. את ההיטל ישלמו היצרנים והיבואנים. גובה ההיטל יהיה 30 אגורות במשך שנתיים, אז יירד ל-20 אגורות וכעבור שנתיים נוספות יירד ל- 10 אגורות לכל שקית.

 

החוק נועד לעודד את הצרכנים להפסיק להשתמש בשקיות ניילון, ולהתחיל להשתמש בסלי נשיאה רב פעמיים. "ריבוי שקיות פלסטיק היא תופעה של השנים האחרונות. מדובר בזיהום מיותר, כי יש להן חלופה פשוטה ונוחה לא פחות באמצעות סלים רב פעמיים", אמר השר גבאי. במשרדו הסבירו כי חלק מהשקיות מביאות לפגיעה בשטחים הפתוחים ולזיהום המרחב העירוני, שמורות טבע, החוף והים. עוד נמסר כי לפי סקרים שערך המשרד, יותר מ-70% מהציבור תומכים בהפסקת חלוקת שקיות הפלסטיק בחינם.

 

החוק קובע כי 20% מסכומי ההיטל יעברו לקרן לשמירת הניקיון, והשאר לקופת המדינה. המשרד מתכנן שכספי ההיטל ישמשו למימון סיוע ליצרנים ישראלים של שקיות נשיאה חד-פעמיות.

 

לפי נתוני המשרד, בכל שנה צורך אזרח ישראלי כ-275 שקיות בממוצע, כך שנראה שהחוק עשוי לייקר את ההוצאה המשפחתית במרכולים בכמה מאות שקלים בשנה. מהמשרד נמסר שכיום מוציאות רשתות השיווק יותר מ-88 מיליון שקל בכל שנה על השקיות, "סכום שמגולגל אל הצרכן באמצעות מחירי המוצרים. המהלך שמקדם המשרד להגנת הסביבה יוביל לשינוי המצב כך שכל אדם ישא בעלויות לפי היקף הצריכה שלו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x