קפיטליזם 3.0
השוויון מתחיל בפסיכומטרי
מיזם דורוס, שקיבל החודש את תו האיכות של הארגון החברתי Echoing Green היוקרתי, הוא עסק שהוקם ברהט על ידי צעירים ערבים ששאפו לסייע לבני קהילתם להתקבל ללימודים אקדמיים. בין היתר מועברים בו קורסי הכנה לפסיכומטרי והשלמת בגרויות. ההכנסות מהפעילות מושקעות במלגות ובפתיחת סניפים
בינתיים יש הישגים ראשונים, לפחות בכל הקשור לבחינה הפסיכומטרית: תלמידי דורוס בנצרת הגיעו השנה לציון ממוצע של 550, לעומת ממוצע של 456 במגזר הערבי ושל 564 במגזר היהודי. מנכ"ל דורוס, מוחמד זידאני, מסביר: "קיים פער של 120-100 נקודות בין ציונים של תלמידים ערבים ליהודים. בשנת הפעילות הראשונה שלנו הצלחנו להדביק את הפער במספר קבוצות הלומדות אצלנו, במיוחד באזור חיפה ונצרת, שממוצע הציונים בהן הגיע ל־540".
לדבריו, בשתי ערים אלו קיימת מערכת חינוך פרטית גדולה שתלמידיה מגיעים עם ידע ויכולות טובים יותר. באזור הנגב, לעומת זאת, מערכת החינוך סובלת מקשיים רבים יותר, ובהתאם לכך התלמידים מתמודדים עם אתגרים רבים יותר, וממוצע הציונים נמוך יותר. "לשם כך אנחנו ממשיכים להשקיע בכלים חדשים", מוסיף זידאני.
לדורוס, כעסק חברתי, יש פוטנציאל לייצר ערך מוסף הרבה יותר משמעותי מזה של עסק כלכלי רגיל. כמיזם שנועד לפעול לרווחת הקהילה שממנה הוא בא, והוקם על ידי צעירים ערבים למען צעירים ערבים אחרים, דורוס מעסיק רק עובדים מהמגזר הערבי. באופן זה צעירים ערבים שיושבים בכיתה פוגשים מדריך שהוא חלק מהקהילה שלהם, שהצליח להגיע ללימודים אקדמיים ומהווה עבורם מודל להצלחה.
מטרה נוספת של דורוס היא להיות מאוזן בשורת הרווח, לא יותר מזה, כלומר כסף שנוצר מפעילותו השוטפת מוזרם להשקעה בפיתוח סניפים נוספים ולהענקת מלגות לימודים לצעירים ערבים. את 2015, שנת פעילות מלאה שנייה לדורוס, צפויה החברה לסיים עם הכנסות של מיליון שקל, מהן הצליחה לחלק מלגות בהיקף של 220 אלף שקל. היעדים של החברה לשנים הקרובות הם להגיע למחזור פעילות של כ־20 מיליון שקל, ולהעמיד מתוך סכום זה 2 מיליון שקל לטובת הקהילות הערביות.
הליך ההתפתחות של דורוס היה לא קל. החברה שנכנסה לתוכנית העמיתים של Echoing Green הוקמה באוקטובר 2013 על ידי זידאני ושלושה שותפים לפיתוח המודל העסקי, כולם צעירים
מהמגזר הערבי. החברה הוקמה לאחר כישלון פעילות דומה בעלת שם זהה, שפעלה ברהט בשנים 2013־2008. הפעילות הקודמת נוסדה על ידי פאדי אלעוברה מרהט בעת שהיה בן 25, שהיום הוא נמנה עם השותפים לפיתוח הפעילות החדשה. המיזם הנוכחי הגיע עם מודל עסקי חדש ועם תוכנית התרחבות שאפתנית שהוציאה את בית הספר מרהט, והביאה אותו לפתיחת סניפים בסכנין, בחיפה ובנצרת.
זידאני (36), שמנהל כיום את הפעילות החדשה, הוא יליד נצרת, רו"ח שסיים בהצטיינות MBA באוניברסיטת תל אביב, שעבד כמדריך פסיכומטרי ובתפקידים אחרים בתעשיית ההכנה לפסיכומטרי זה 17 שנים.
הנדסה והייטק, במקום לימודי רוקחות
יותר מ־1,000 תלמידים עברו עד היום בדורוס, המציע לימוד לפסיכומטרי, השלמת בגרויות והכנה למבחני קבלה לרפואה ולאדריכלות. לצד ההכשרות אלה, שניתנות בתשלום, דורוס מציע קורסים חינמיים: סדנאות לרכישת מיומנויות למידה החל מכיתה י', קורסי אוריינטציה אקדמית, המכוונים סטודנטים למקצועות שבהם יש ביקוש לעובדים, ייעוץ אקדמי, מכינה אקדמית וסדנאות הכנה לראיונות עבודה וכתיבת קורות חיים.
כיום צעירים ערבים רבים מדי פונים ללימודי רוקחות, ענף שכבר רווי בעובדים, ולכן אוריינטציה אקדמית נחוצה ביותר במגזר הערבי, כדי להפנות את הצעירים למקצועות כמו הנדסה והייטק, שבהם יש מחסור בעובדים.
בנוגע לצד הכספי מסביר זידאני: "הצלחנו לגייס בסבב הראשון סכום של 600 אלף שקל ממשקיע פרטי, וסכום של 300 אלף שקל מקרן IVN. סכומים אלו יועדו להנחת התשתית לפעילות ובעיקר עבור מחקר ופיתוח של חומרי הלימוד, לצד הכשרת אנשי הצוות. לצד זאת זכינו לקבל מענק בסך 100 אלף שקל מפדרציית סן פרנסיסקו, שיועדו עבור הפעילות החברתית שלנו כבר מהיום הראשון. אנחנו מקיימים כרגע סבב גיוס נוסף של כ־2 מיליון שקל להמשך פיתוח סל המוצרים ופריסת סניפים נוספים".
לא מבקשים תרומות, מחזירים השקעות
IVN השקיעה גם בפעילות הקודמת של דורוס שנסגרה, בסכומים גבוהים יותר. כמו כן, הקבלה לתוכנית העמיתים אמורה לסייע בקשרים לגיוס כספים נוספים (מעבר למלגה של 90 אלף דולר מהארגון עצמו). בדורוס מבטיחים למשקיעים החזר השקעה עם תשואה, ובכך הם נבדלים מעמותות שמבקשות תרומות.
כיום מעסיקה דורוס עשרה עובדים קבועים במשרה מלאה, כעובדי מנהלה, הנהלה ופיתוח. 27 עובדים נוספים מועסקים כמדריכים על בסיס שכר שעתי של 200-70 שקל. רוב המדריכים הם סטודנטים ערבים. בדורוס אין עובדי קבלן, וכל העובדים מקבלים את כל ההטבות הסוציאליות מהיום הראשון להעסקתם.