$
בארץ

הכנסת אישרה את "חוק לבנת פורן" המגביל את שכר הטרחה בתביעה מביטוח לאומי

על פי החוק החדש, במקרים שבהם אין ייצוג בבית משפט, שכר הטרחה יהיה נמוך משמעותית מ-18% שהחברות למימוש זכויות גובות כיום. יוזם החוק מיקי רוזנטל: "מי שיחכה לכניסת החוק לתוקף יוכל לחסוך 10,000 שקל ואף למעלה מזה"

אורי תובל 19:2128.07.15

לאחר דרך ארוכה שהחלה בכנסת הקודמת, ולמרות התנגדויות ולחצים מצד עורכי הדין ובעיקר החברות למימוש זכויות ובראשן חברת לבנת פורן, אישרה היום הכנסת את החוק המגביל את שכר הטרחה שניתן לגבות בתביעת זכויות בביטוח לאומי. יוזם החוק מיקי רוזנטל אמר כי "שמנו קץ לשכר הטרחה החזירי", וקרא לציבור להמתין לכניסת החוק לתוקף בעוד ארבעה חודשים. "מי שיחכה יוכל לחסוך 10,000 שקל ואף למעלה מזה".

 

החוק פוגע בעיקר בחברות למימוש זכויות כמו לבנת פורן, זכותי או המרכז למימוש זכויות רפואיות. חברות אלה אינן נותנות סיוע משפטי ואינן מייצגות את הנפגעים מול ביטוח רפואי, אלא מדריכות אותו כיצד למצות את זכויותיו באמצעות חוות דעת רפואיות והגשת הטפסים המתאימים. החברות גובות בין 18% ל-20% מהקצבה החודשית למשך ארבע שנים, בנוסף לדמי פתיחת תיק כשהמחיר הנפוץ הוא 2,000 שקלים.

 

לבנת פורן לבנת פורן צילום: ישראל כהן

 

על פי החוק החדש, במקרים שבהם אין ייצוג בבית משפט – גם כשהגורם שמלווה את התובע הוא עורך דין – שכר הטרחה יהיה נמוך משמעותית. כאשר הקצבה נמוכה מ-1,200 שקל שכר הטרחה יהיה 10.25% מהקצבה למשך 60 חודשים, ודמי פתיחת התיק יהיו 1,600 שקל. בקצבה גבוהה יותר שכר הטרחה יהיה 11.25% ודמי פתיחת תיק – 800 שקל. לפי ההסכמות בחוק, אפשר תמיד להמיר את דמי פתיחת התיק בתוספת של 1% לשכר הטרחה.

 

בדיוני ועדת העבודה והרווחה של הכנסת הזהירה פורן כי "החוק יביא לסגירת החברה. מי שייפגע מכך יהיו התובעים, כי אנחנו משיגים קצבאות גבוהות יותר מעורכי הדין". פורן גם הזהירה מכך שהחוק אוסר על החברות להעניק חוות דעת רפואיות, בטענה שהדבר יביא להעלאת מחירים כי הן עלולות לעלות אלפי שקלים.

 

מנגד, עורכי הדין לחצו בתחילה להוציא אותם לחלוטין מתוקף החוק כך שיחול רק על החברות הלא משפטיות. בעת חידוש החקיקה בכנסת הנוכחית, התנתה שרת המשפטים איילת שקד את קידום החוק בהבדלה ברורה בין עורכי הדין לחברות. עורכי הדין, שכיום שכר טרחה שהם גובים עשוי להגיע ל-20% ומעלה לתקופה של שש ושבע שנים, טענו שכאשר ההליכים המשפטיים מסתבכים ומתמשכים, שכר הטרחה המוצע לא יספיק לכסות את עלות הייצוג, מה שיגרום לעורכי דין לוותר על תיקים קטנים.

 

גם יוזמי החוק רוזנטל וחיים כץ שהפך בינתיים לשר הרווחה קבעו שכר טרחה שונה לעורכי דין, אולם בדיונים האחרונים בוועדה היה ויכוח על רמת ההחרגה. בשלב מסוים נציג משרד המשפטים אף דרש שהחוק לא יחול על נפגעי תאונות עבודה – שהם כ-70% מלקוחות עורכי הדין. לבסוף הדיון הוכרע בפגישה לילית במליאת הכנסת בהשתתפות כץ, שקד, רוזנטל והשר יריב לוין.

 

לפי החוק, במקרים של ייצוג משפטי מול ועדות רפואיות שכר הטרחה יעלה. עבור קצבת נכות כללית הנמוכה מ-1,200 שקל, ישולם שכר טרחה של 12.75% ודמי פתיחת תיק של 1,600 שקל. עבור קצבה גבוהה יותר ישולם 13.75% (ו-800 שקל דמי פתיחת תיק). עבור קצבת נכות בעבודה הנמוכה מ-1,200 שקל ישולמו 14.75% מהקצבה, ועבור קצבה גבוהה יותר – 15.75%.

 

אם ההליך יתמשך ויגיע לוועדות ערר ולתביעה בבית הדין לעבודה, שכר הטרחה כבר יכול להגיע לגובהו החודשי כיום עד 23%- 25.5% מהקצבה לארבע שנים.

 

לבנת פורן מסרה בתגובה כי "החוק 'להגבלת מימוש הזכויות' שעבר היום הוא חוק עצוב, לא הוגן, לא הגון, לא חברתי ולא מוסרי. זה חוק שמתעלם מהעובדה שחברות מימוש הזכויות הטיבו ללא הכר את מצבם של האזרחים שהתחילו להיות מודעים לזכויותיהם ולקבל את המגיע להם". לדבריה, "החוק מבוסס על אגדות במקום להתעמק בסיפורים האמיתיים של אנשים אמיתיים שמכאן ואילך לא יהיה מי שיעזור להם מול ביטוח לאומי".

 

היא הוסיפה כי "לחוק תוצאות עגומות: נפגעי עבודה ייאלצו לשלם לעורכי הדין מחיר גבוה יותר ממה שהיה נהוג עד כה, ובאופן ודאי וכואב דווקא החלשים ביותר לא יוכלו יותר לקבל סיוע כלל. הפוליטיקה כנראה באמת חזקה מהכל, חזקה מהמציאות. לצערי, על הטעות הזאת לא ישלמו הפוליטיקאים – ישלמו האזרחים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x