דו"ח המבקר
עשור לאחר ההחלטה על מעבר צה"ל לנגב, המימון עדיין לא נסגר
דו"ח מבקר המדינה מצביע על גרירת רגליים בהתנהלות סביב פינוי הבסיסים במרכז והעברת הכוחות לנגב: משרדי הממשלה הרלוונטיים העבירו עד כה רק שליש מהתקציב שהיו אמורים להעביר וטרם הגיעו לסיכומים בנוגע למעטפת שאמורה לסייע להצלחת המעבר בתחומי תחבורה, דיור ותעסוקה
בשנת 2005 החליטה הממשלה על תכנית לאומית אסטרטגית לפיתוח הנגב לשנים 2015-2006 בהיקף של 17 מיליארד שקל. בהחלטה נאמר, שהתכנית נשענת, בין היתר, על העברת מחנות צה"ל לנגב, כמהלך מרכזי, מניע ומחולל שינוי, בדגש על מעבר היחידות הטכנולוגיות של אמ"ן ושל אגף התקשוב לאזור באר שבע רבתי והקמתה של קריית ההדרכה. אלא שמאז ההחלטה נתגלעו מחלוקות רבות על היקף הכספים שיועברו גם לאחר שהתקבלו החלטות מפורטות לגביהם.
- אוספים גרוש לגרוש: הקיצוצים הקטנים שמסתתרים בתקציב
- הסוכריות לצה"ל: ההטבות הנחבאות של דו"ח לוקר
- במערכת הביטחון מתלוננים, אך ועדת לוקר קיימה לפחות 17 מפגשים עם אנשיה
מדו"ח המבקר עולה, כי קיימים פערים בנתונים בין משרד האוצר לבין משהב"ט בנוגע להיקפי התקציב שהעביר משרד האוצר לתקציב הביטחון בשנים 2014-2012 כאשר במשרד הביטחון טוענים כי התקציב עומד על 930 מיליון שקל בלבד ל-3 השנים לעומת 2.286 מיליארד שקל לפי נתוני האוצר. כך למשל, בנוגע לשנת 2012 יש פער של 250 מיליון שקל אשר לא הובהר עד למועד סיום כתיבת הדו"ח.
לאור זאת הפחית צה"ל את השתתפותו בעלות המעבר בשנים 2013-2017 עד ל-200 מיליון שקל בשנה, לעומת סכום של 600 מיליון שקל לשנה על פי הפריסה התקציבית בהחלטת הממשלה מיולי 2011. בהתאם, גם משרד האוצר ורמ"י החליטו להעמיד רק שליש מחלקם, ובסך הכל כ-950 מיליון שקל בשנה במקום 2.86 מיליארד שקל.
עוד כותב המבקר, כי האתגר המרכזי במעבר יחידות צה"ל לנגב אינו מעבר של תשתיות בלבד אלא ובעיקר שילוב המרכיב האנושי במהלך הלאומי ושימור איכות כוח האדם המשרת בצה"ל, בדגש על אוכלוסיית אנשי הקבע העוברת דרומה עם משפחותיהם. מנהלת מפקדי היחידות ומשרתי הקבע שגובשה כללה תמרוץ למעבר שירות בדרום ובהם מתן הטבה משמעותית למעתיקי מגורים לדרום, לרבות סיוע לאחר המעבר, ומעטפת הטבות אחידה לכלל משפחות משרתי הקבע שיעברו דרומה. על פי הערכות האוצר נכון לשנת 2013 העלות הכוללת של מעטפת זו מסתכמת בכ-3.2 מיליארד שקל. כ-40% מהסכום מיועד לשלבים של שימור וייצוב כוח אדם וכ-60% מהסכום מיועד עבור שלב העתקת המגורים, מהם כ-1.4 מיליארד שקל עבור העתקת מגורים, וכ-500 מיליון שקל עבור הטבות שונות, כגון השתתפות בהוצאות על גני ילדים, קייטנות וחוגים.
אלא שבפברואר 2014 עמדת משרד האוצר הייתה שלא לדון כלל בשלב זה בהטבות הקשורות למרכיבי הדיור. כמו כן, עדיין נותר פער של 200 מיליון שקל בין עמדת משהב"ט לבין עמדת משרד האוצר בנוגע למעטפת גם ללא הטבות המגורים.
המבקר מציין, כי ביוני 2014 משרד האוצר חזר בו מחלק ניכר מההסכמות וטען כי "הטבות יינתנו רק לאוכלוסיות אשר קשה לשמר אותם בצה"ל... וכי ניתן לגייס אנשי לוגיסטיקה מהדרום", ולכן אין צורך להכיר באוכלוסיית אנשי הקבע של קריית ההדרכה כזכאים להטבות עם המעבר, וכי הטבות למשרתים באמ"ן ובתקשוב יינתנו רק לבעלי דרגות מסוימות. לאור זאת, משרד האוצר מוכן לממן רק מחצית מהסכום שנקבע. בהקשר זה אמר מנכ"ל משהב"ט, כי "מערכת הביטחון לא תרד דרומה אם אוכלוסיית המשרתים כולה לא תקבל מענה הולם. הדרישה לגייס אנשי קבע רק מהדרום אינה דרישה אפשרית".
ממצאים ראשונים להיעדר הטבות יעילות הוצגו לאחר המעבר של בח"א 27 לנבטים ולפיהם חלק נכבד מאנשי הקבע שניסו להעתיק את חייהם לנגב נטשו.
עוד כותב המבקר, כי במסגרת גיבוש המענה האזרחי למעבר יחידות צה"ל לנגב הסתייעו משהב"ט, משרד האוצר והמשרד לפיתוח הנגב והגליל בייעוץ חיצוני אשר קבע כי באזור הדרום קיים כשל שוק משמעותי בכך שמחד צפוייה צמיחה משמעותית בביקוש לדיור להשכרה באזור מטרופולין באר שבע, ומאידך ישנו היצע נמוך של דירות באזור, כדאיות כלכלית נמוכה בבניית דירות להשכרה, ומחסור בכלים אפקטיביים להגדלת היצע הדיור להשכרה באזור זה.
באשר לדירות לרכישה צויין כי עליית המחירים בדיור להשכרה ולמגורים באזור צפויה להימשך עם מעבר צה"ל לנגב, ולדחוק את האוכלוסייה המקומית ואת הסטודנטים מדירות להשכרה הקיימות כיום. בנוסף, עלייה ברמת המחירים עלולה לגרום לכך שמשפחות משרתי הקבע, שתכננו להעביר את מקום מגוריהן לאזור, תמנענה מכך. מבקר המדינה סיכם בנושא זה כי חוסר היערכות נכונה ובמועד של כל הגורמים הנוגעים בתחום הדיור, וביניהם רמ"י, משרד האוצר ומשהב"ט, עלולה להסב נזק לכל המהלך במקום להביא תועלת.
מדובר צה"ל נמסר: "המעבר דרומה הינו מהלך לאומי רחב אשר צה"ל לוקח בו חלק. משרד הביטחון מאיץ בכל משרדי הממשלה לקדם את הנושא. אכלוס קריית ההדרכה שהוקמה בצומת הנגב, התחיל השנה ועתיד להסתיים בתחילת 2016".
עוד נמסר: "הקמתה של קריית ההדרכה חוללה צמיחה כלכלית לעסקים קטנים, גדולים ובינוניים בנגנב. במקביל מתקיים גם פינוי של חלקים נרחבים ממחנות צה"ל במרכז הארץ ובעיקר בבסיס צריפין. במקום הבסיסים שיפונו יקודמו תכניות בינוי להקמת עשרות אלפי יחידות דיור שיתנו מענה למצוקת הדיור במרכז הארץ.
"הקמת קריית ההדרכה בהובלת משרד הביטחון, שקיבל את המשימה לתכנון וביצוע לצד תקציב שהועמד מראש, מוכיחה שוב את יכולתה של מערכת הביטחון לבצע משימות לאומיות מורכבות, כולל העברת אלפי משרתים ממרכז הארץ ולקדם שינוי חברתי וכלכלי בנגב.
"בהינתן שמשרדי הממשלה ובראשם האוצר יקיימו את החלטות הממשלה המכילות את מעבר צה"ל דרומה, תוכנית שוהם ובעיקר את העמדת התקציב ליציאה לדרך, משרד הביטחון ערוך ומוכן לקדם ולפרסם את המכרזים ולהתחיל בבניית שני הבסיסים".