הייתם מוכנים לוותר על שכר בשביל יום חופש נוסף בשבוע?
סקר אמריקאי מצא כי אחד מכל חמישה עובדים מוכן להמיר שכר של יום עבודה ביום חופשה; 15% מהנסקרים השיבו כי הם היו מוכנים לעבוד יום נוסף ללא תוספת שכר
- חופשות, מתנות וארוחות צהרים: בדקו עד כמה המעסיק שלכם מפנק
- 30 אפליקציות חינמיות שאתם חייבים לקחת לטיול בחו"ל
- האם זה המנכ"ל האהוב בעולם? חברה סינית שלחה 6,400 עובדים לחופשה בצרפת
במילים אחרות, 20% מהאמריקאים מעדיפים סופ"ש של שלושה ימים: 20% פחות עבודה עבור שכר הנמוך ב-20%. הדרישה הזו, שאינה נענית, לפחות שעות עבודה היא בעיה שהכלכלנים מכנים תעסוקת יתר (overemployment).
"תופעת תעסוקת היתר מצביעה על כך שלאנשים יש מחסור בזמן, הם מתמודדים עם לחצי זמנים ולכן מוכנים להקריב חלק מההכנסה כדי להתמודד עם הלחצים האלה", מסביר לוני גולדן, מרצה לכלכלה באוניברסיטת פן סטייט.
באתר האפינגטון פוסט עוקבים אחר שיעור תעסוקת היתר בשלוש השנים האחרונות. התוצאות האחרונות מצביעות על עלייה קלה לעומת השנה שעברה. גולדן מצא שתי סיבות אפשריות לעלייה הזו. "הסבר אחד הוא שהכלכלה מתחזקת, ושוק העבודה מתחזק, כך שעומס העבודה גדל ואיתו שעות העבודה", הוא אומר. "הסבר שני הוא שמקומות העבודה עדיין לא מתוכננים כך שאנשים יוכלו לעבוד מספר שעות שהם רוצים".
חברות לא ממהרות להיענות לדרישות הזמן של העובדים בעיקר מכיוון שלעובדים אין יותר מדי כוח מול המעסיקים. שיעור האבטלה בארה"ב אמנם ירד ל-5.3% אך שיעור צמיחת השכר ברבעון השני של השנה היה הנמוך ביותר מאז החל התיעוד. "לעובדים רבים אין עדיין את אפשרות המיקוח לדרוש הפחתה של שעות העבודה", מוסיף גולדן.
עוד עולה מהסקר כי בעוד 15% מהאמריקאים מוכנים לעבוד יותר מבלי לקבל תוספת בשכר, קרוב למחצית אמרו כי יסכימו לעבוד יום נוסף בתמורה להעלאה של 20% בשכר. ההמרה הזו משכה בעיקר עובדים עם משכורות נמוכות: 54% מהאמריקאים במשקי בית שמרוויחים פחות מ-40 אלף דולר בשנה אמרו שיסכימו לעבוד יום נוסף בשבוע, זאת לעומת 37% בלבד בקרב משקי הבית שמרוויחים מעל 80 אלף דולר.
גולדן מסביר כי ההבדל הזה בין קבוצות ההכנסה מצביע על כך שעובדים המקבלים שכר גלובלי, ירוויחו יותר מקיצוץ שעות העבודה, בעוד שמבחינת עובדים המרוויחים שכר לשעה, ההזדמנות הטובה ביותר להעלות את השכר היא פשוט לעבוד יותר.
המאבק על שעות העבודה אינו חדש. כבר לפני השפל הגדול הדרישה העיקרית של ארגוני העובדים הייתה קיצור השעות. דרישה זו הובילה לחקיקתו של חוק תקנות העבודה ההוגנת (Fair Labor Standards Act), שמחייב את המעסיקים לשלם שעות נוספות אם עובדים מעל ל-40 שעות בשבוע. "לפני מאה שנים העובדים יצאו לרחובות לדרוש שבוע עבודה של 40 שעות", אמר ברני סנדרס המתמודד על ראשות המפלגה הדמוקרטית בראיון להפינגטון פוסט."עברו מאה שנים שבהן חווינו התפוצצות של טכנולוגיה ושל פיריון עבודה. יש לנו כלכלה עולמית מעולה ועדיין מרבית האנשים עובדים יותר שעות תמורת פחות כסף".