כך ייפגעו ראשי הבנקים מהוראתו של דודו זקן בעניין מדיניות התגמול לבכירים
המפקח על הבנקים פרסם הוראה האוסרת על מתן בונוסים ליו"רים ומאפשרת דרישה להחזרתם עד שבע שנים ממועד ההענקה. יו"ר דיסקונט ויו"ר מזרחי טפחות, שצפויים לחדש חוזה כבר השנה, יהיו הנפגעים הראשונים
המפקח על הבנקים היוצא דודו זקן, פרסם בסוף השבוע האחרון את ההוראה הסופית בנושא מדיניות התגמול של בכירי הבנקים הקובעת כי יו"ר דירקטוריון של בנק לא יהיה זכאי לבונוסים ומענקים. ההוראה הסופית, המתפרסמת לאחר שתי טיוטות ותגובות נזעמות מצד הבנקים, תכנס לתוקף בתחילת 2018 אך השינוי יחל באופן מיידי לגבי חוזים חדשים או חידוש חוזים.
- ההוראה רוככה: בכירי הבנקים יידרשו להחזיר בונוסים עד 7 שנים מיום קבלתם
- סלינגר פרסמה מגבלות לשכר היו"רים בגופים מוסדיים
- זקן מרכך את המגבלות על שכר יו"רי הבנקים
יו"ר בנק דיסקונט יוסי בכר ייפרד כבר היום מהאפשרות לבונוסים ומענקים משום שמדיניות התגמול הנוכחית שלו איננה כוללת התייחסות לאפשרות זאת. בכר לא זכה לבונוס גם ב־2014, כמו יתר בכירי דיסקונט, שכן הבנק הוציא לפועל תהליך התייעלות שכלל גם פרישה מוקדמת של כ־400 עובדים. בכר יעמוד בסוף השנה להצבעה מחודשת לתפקיד אך בכל מקרה דיסקונט כבר לא ישלם בונוסים ומענקים ליו"ר שלו.
גם יו"ר בנק מזרחי טפחות משה וידמן, שהסכם העסקה שלו יסתיים בנובמבר, צפוי להרגיש את השפעת ההוראה החדשה. וידמן זכה לאחרונה לאישור המשך כהונה עד 2017 לפחות אך החל מדצמבר לא יהיה זכאי לקבל בונוסים ומענקים על ביצועי הבנק. וידמן קיבל ב־2014 בונוסים ואופציות בעלות של 850 אלף שקל.
שאלה מעניינת עולה ביחס ליו"ר בנק הפועלים יאיר סרוסי שהסכם העסקתו תקף עד סוף 2017, אך רכיב התגמול המשתנה בו מאושר עד 2015 בלבד. מאחר וחוזה ההעסקה עצמו עדיין יהיה תקף, טרם ידוע איזה פרשנות תינתן בבנק ישראל לסוגיה: אם מדובר באשרור חוזה קיים או בהתקשרות חדשה המצריכה את ביטול רכיב הבונוסים והמענקים בשל ההוראה החדשה.
יו"ר בנק לאומי ב־5 השנים האחרונות דוד ברודט, יעמוד לבחיררות מחודשות באמצע 2016 ובכל מקרה, יו"ר הבנק הבא לא יוכל לקבל בונוסים ומענקים במדיניות התגמול שלו החל ממועד זה.יו"ר בנק הבינלאומי בהווה והמפקח על הבנקים לשעבר רוני חזקיהו מחזיק בהסכם העסקה שאינו מוגבל בזמן. עם זאת, לבנק יש מדיניות תגמול התקפה עד 2017 הנוגעת גם לתגמולים המשתנים של היו"ר כשמדיניות התגמול החדשה כבר לא תוכל לכלול מענקים ובונוסים ליו"ר.
השינוי יחול גם על חברות ביטוח וכמה בתי השקעות
ההוראה לא כוללת הגבלה על שכר היו"ר כפי שהופיע בטיוטה הראשונה.עם זאת, משרד האוצר מקדם מחדש את הצעת החוק שיזם שר האוצר לשעבר יאיר לפיד להגביל את שכר כל הבכירים בבנקים ובחברות הביטוח ל־3.5 מיליון שקל בשנה, כך שסכום שישולם מעל רף הזה לא ייחשב כהוצאה מוכרת למס. החוק עבר קריאה ראשונה ומחכה כעת לוועדה ולאחריה קריאה שניה ושלישית.
השינויים בהוראה הסופית מתואמים עם אגף שוק ההון והמפקחת על הביטוח, דורית סלינגר. זאת משום ששני הרגולטורים יצאו למהלך ביחד ועיקרי השינויים בהוראה הסופית שפרסם זקן יהיו רלבנטים גם עבור חברות הביטוח ועבור החברות הבנות של בתי ההשקעות שמנהלות פנסיה, גמל והשתלמות ועל כן מפוקחות על יד סלינגר.
ההוראה הסופית כוללת גם שינוי בנוגע לבונוסים של בכירי הבנקים. הבונוסים מעתה יגיעו עם כוכבית קטנה שתאפשר מבחינה משפטית ומעשית לדרוש מהם להשיב בונוסים במקרים חריגים בהם פעילות הבנק תחת ניהולם גררה תשלומי קנסות גדולים וכדומה. בעוד שהטיוטות הקודמות קבעו כי יהיה ניתן לדרוש ממנהלי בנקים להשיב בונוסים במקרים חריגים עד 10 שנים מיום קבלתם, ההוראה הקיימת קיצרה את התקופה ל־7 שנים.
החזרת הבונוסים — בגלל פרשת לאומי והאמריקאים
הגבלת הזה מגיע לאחר שבחודש דצמבר האחרון חתם בנק לאומי על הסדר עם הרשויות האמריקאיות שבו הודה כי סייע ללקוחותיו להעלים מסים. ההסדר חשף כי המעשים בוצעו באמצעות מנגנון מתוכנן רחב היקף. כחלק מההסדר שילם בנק לאומי קנס חסר תקדים של 1.5 מיליארד שקל ויחד עם הוצאות על עו"ד ורו"ח היקף הנזק הכספי של הפרשה מסתכם ב־1.7 מיליארד שקל. פרשה זו פגעה בתוצאות הבנק בשנים 2012–2014, אבל אף נושא משרה בכירה לא לקח אחריות ולא נדרש להשיב בונוסים או מענקים שקיבל עבור אותן שנים. בלאומי הקימו ועדה בלתי תלויה שבודקת את האירוע.
הדרך להוראה הסופית לא היתה פשוטה. זקן וסלינגר הוציאו יחדיו את הטיוטה הראשונה שהייתה כפצצה של ממש על ראשי המערכת הפיננסית בישראל.
התגובות הקשות מצד הבנקים לא איחרו לבוא כאשר אגוד הבנקים הצטייד בעו"ד פיני רובין ובפרופ' שרון חנס שכתבו כל אחד בנפרד מדוע הצעתם של הרגולטורים הפיננסיים נוגדת את החוק ופוגעת "בזכויות יסוד". זקן הוציא הספיק להוציא מאז טיוטה נוספת, מרוככת יותר, שאיננה כוללת את רכיב הגבלת השכר דה פקטו.