$
בארץ

היועמ"ש לכנסת: אם הכנסת תדחה את מתווה הגז - יהיה לא סביר להתעלם מכך

בחוות דעת של היועץ המשפטי לכנסת איל ינון, הוא קובע כי הממשלה תוכל להביא את מתווה הגז לאישור הכנסת למרות שהתקנון כלל לא מסדיר מקרים כאלה; "הסכמת הממשלה לא לשנות את הרגולציה בתחום הגז במשך עשר שנים חריגה ובעייתית"

אורי תובל 16:1825.08.15
"על הממשלה להביא בחשבון כי דחיית המתווה על ידי הכנסת עלולה להשליך על סבירות ההחלטה. מלכתחילה יכולה הממשלה שלא להביא את המתווה לאישור הכנסת, אולם משבוחרת היא לעשות זאת – יהיה זה לדעתי בלתי סביר להתעלם מהחלטת הכנסת", כך כותב היועץ המשפטי לכנסת איל ינון בחוות דעת משפטית על אופן אישורו של מתווה הגז בכנסת. עוד כותב ינון בחוות הדעת כי ההסכמה של הממשלה לא לשנות את הרגולציה בתחום הגז במשך עשר שנים ולהתנגד לחקיקה פרטית בנושא היא "חריגה ובעייתית".
חוות הדעת של ינון מאשרת לממשלה להביא את המתווה לאישור הכנסת, למרות שהוא מדגיש שהצעד "נועד לצורך קבלת גיבוי במישור הפוליטי והציבורי" ואינו מחויב מבחינה חוקית – עד כדי כך שתקנון הכנסת כלל אינו מתייחס למקרים כאלה.

 

בלשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו עדיין שוקלים לקיים את ההצבעה ביום רביעי הבא, שבו תתכנס הכנסת לישיבת פגרה מיוחדת כדי לאשר את התקציב בקריאה ראשונה. אולם להערכת גורמים במערכת הפוליטית, הסיכוי לקיום ההצבעה באותו יום אינו גבוה. להערכתם, יהיה קשה לקיים שתי הצבעות כה משמעותיות באותו יום, כאשר הדיון על הגז – כך לפי חוות הדעת של ינון – צפוי להימשך לפחות ארבע שעות. בנוסף, נתניהו עדיין לא בטוח שיש לו רוב בכנסת לאישור המתווה. כרגע הוא תלוי בעיקר בישראל ביתנו של אביגדור ליברמן, שלפחות באופן הצהרתי משאיר את ההחלטה הסופית לרגע האחרון.

 

את חוות הדעת שלח ינון ליו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל, יועצת ראש הממשלה לענייני חקיקה וכנסת, פרח לרנר, המשנה ליועץ המשפטי אבי ליכט, מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ וליועצת המשפטית של ועדת הכלכלה, אתי בנדלר.

 

יו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל יו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל צילום: דוברות הכנסת

 

בחוות דעתו אומר ינון כי "התקנון אינו מסדיר את האופן שבו יכולה הממשלה להביא לאישור הכנסת החלטות ממשלה שלא במסגרת חקיקה, ושאין חובה סטטוטורית להביאן לאישור הכנסת", אולם הוא מציין כי בעבר היו מקרים כאלה, למשל כשהממשלה הביאה לאישור הכנסת את ההחלטות על ההתנתקות ועל פריסת כוחות מצריים לאורך ציר פילדלפי, "בשל חשיבותם או מרכזיותם בסדר היום הציבורי". ינון אומר כי "איני סבור שנכון לחסום אפשרות זאת".

 

ינון קובע כי ההחלטה אם להביא את המתווה לכנסת נתונה ליו"ר הכנסת, וחברי הכנסת צריכים לקבל את כל המסמכים יומיים לפחות לפני הדיון. עוד הוא מציין כי אם ראש הממשלה יציג את המתווה, רשאי ראש האופוזיציה לדבר אחריו, ואחר כך כל ח"כ שיירשם יוכל לדבר שלוש דקות לפחות.

 

ינון מדגיש כי הבאת המתווה לכנסת נובעת משיקולים ציבוריים. "מתווה הגז נמצא בסמכות הממשלה. אי אישורו בכנסת אינו מביא אוטומטית לבטלותו אלא יחייב את הממשלה לשקול את המשך התנהלותה לאור החלטת הכנסת", כתב. עוד הוא מדגיש כי העברת המתווה נשענת על הפעלת סעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים, שקובע שעל שר הכלכלה אריה דרעי להתייעץ עם ועדת הכלכלה. "אני סבור שאין בחובת ההתייעצות כדי למנוע את הדיון במליאת הכנסת", קובע ינון שמסביר שהתייעצות נוגעת רק לחלק מהמתווה, ואילו המליאה תדון בכולו.

 

בסיכום המסמך ינון תוקף את "פסקת היציבות הרגולטורית" במתווה. "הממשלה קיבלה על עצמה של ליזום במשק תקופה ארוכה שינויים רגולטורים או חקיקתיים בנושא, להתנגד להצעות פרטיות המבקשות לשנות מהמתווה ואף ליזום ביטול חקיקה פרטית אם תתקבל בניגוד לעמדת הממשלה", כותכ ינון. "לא כאן המקום להתייחס בפירוט להוראה חריגה ובעייתית זאת". ינון מבהיר כי "הוראות אלה לא חלות על הכנסת ואין באישור המתווה על ידי הכנסת כדי לכבול את ידיה של כנסת זו או הכנסות הבאות מלחוקק בסוגיות המוסדרות במתווה הגז".

 

בתגובה לחוות הדעת אמר יו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל כי "היא מוכיחה שלא נדרש מסלול של אישור המתווה בכנסת, וכל הרצון להביא אותו לכנסת זה כדי לייצר סולם רעוע עבור דרעי, כדי שיתאפשר לו –אם בכלל – לבוא להתייעצות בפני ועדת הכלכלה. את זה הוא יהיה חייב לעבור. כל האישור בכנסת אינו יותר מהצגה של עלי באבא עבור דרעי".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x