$
משפט

בית המשפט מחק את בקשת כיל לביטול פסק הבוררות במחלוקת על תמלוגי ים המלח

בפסק הבוררות נקבע שמפעלי ים המלח מקבוצת כיל לא שילמה את מלוא התמלוגים שבהם הייתה חייבת בין השנים 2002-2011; כיל: "הבוררות עליה מדובר הינה בוררות בנוגע לתמלוגים על מוצרי המשך אשר מהווים חריג ומקרה יוצא דופן, גם בשווקים הבינלאומיים"

תומר גנון 09:3626.08.15
בהמלצת בית המשפט: חברת מפעלי ים המלח (מי"ה), מקבוצת כיל, מחקה את בקשתה לביטול פסק בוררות במחלוקת מול המדינה על תמלוגים מים המלח. כך עולה מפסק דין של השופטת בלהה טולקובסקי מבית המשפט המחוזי מרכז שניתן לאחרונה. מדובר בהישג משמעותי נוסף למדינה, משום שלאחר החלטתה של השופטת טולקובסקי העבירה כיל 60 מיליון דולר נוספים על חשבון התמלוגים שלא שילמה בעבר. מאז ניתן פסק ביניים בבוררות לפני למעלה משנה, העבירה כיל למדינה בסך הכל 150 מיליון דולר. עם זאת, המדינה טוענת שכיל עדיין חייבת לה עשרות מיליוני דולרים נוספים, בין היתר על ריבית והצמדה.

 

במרכז המחלוקת בין הצדדיים, שחוק זיכיון ים המלח מחייב אותם לפנות להליך בוררות, נמצאת עמדת המדינה כי כיל השתמשה בפרשנות יצירתית מדי כדי להקטין את התמלוגים שהיא משלמת על מוצרים שונים. זאת למשל על מוצרי תרכובות ברום המבוססים על משאבי טבע שהיא כורה בנגב ובים המלח. המדינה תבעה מכיל לשלם לה 291 מיליון דולר נוספים.

 

במאי 2014 קיבלו הבוררים - שופטת בית המשפט העליון בדימוס טובה שטרסברג כהן, ועוה"ד אלקס הרטמן ורם כספי - את עמדתה העקרונית של המדינה המיוצגת על ידי ד"ר גיל אוריון ממשרד פישר-בכר-חן-וול-אוריון ושות'. בפסק ביניים נקבע כי מי"ה הקימה חברות בנות רבות, והעבירה להן חלק גדול מפעילותה. החברות הבנות לא מעבירות תמלוגים למדינה בגין מכירות ורווחים שנצברו על ידן. בנוסף, מחירי ההעברה שבין חברת האם לחברות הבנות שבגינם מועברים תמלוגים למדינה, הם במקרים רבים מופחתים ממחירי השוק.

 

מיכל עבאדי בויאנג'ו, החשבת הכללית במשרד האוצר מיכל עבאדי בויאנג'ו, החשבת הכללית במשרד האוצר צילום: עמית שאבי

 

לפני חודשיים ניתנה החלטה נוספת, במסגרתה קיבלו הבוררים את עמדת המדינה במספר סוגיות עקרוניות בקשר לדרך חישוב התמלוגים על ידי מי"ה. הבוררים קבעו שכיל פירשה באופן לא מדויק את פסק הביניים, והעבירה למדינה סכום נמוך מדי: 90 מיליון דולר בלבד. לאחר מתן ההחלטה פנתה מי"ה לבית המשפט בבקשה לבטל את פסק הבוררות ולקבל צו מניעה קבוע לנושא התשלומים.

 

בדיון שנערך לפני שבועיים אצל השופטת טולקובסקי היא הציעה למי"ה למחוק את הבקשה. השופטת אמרה בדיון כי כל עוד לא הסתיים כל הליך הבוררות, בקשתה של מי"ה מוקדמת מדי. על כן היא הציעה לה למחוק את הבקשה, תוך שמירת זכותה להעלות שוב את הטענות נגד פסק הבוררות בהמשך.

 

מכיל נמסר: "בית המשפט קבע כי פרוצדורלית טענות כיל יישמעו לאחר פסק הבוררות הסופי, בהמשך לערעורה של כיל על החלטת הבוררות אשר סותרת החלטה קודמת של הבוררים, ומהווה חריגה מסמכות ופוגעת בכללי הצדק הטבעי. כיל מעבירה מעל למיליארד שקלים תקבולים למדינה בכל שנה. בשנת 2014 העבירה כיל כ-1.2 מיליארד שקלים. הבוררות עליה מדובר הינה בוררות בנוגע לתמלוגים על מוצרי המשך אשר מהווים חריג ומקרה יוצא דופן, גם בשווקים הבינלאומיים".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x