בלעדי לכלכליסט
כיל תגיש היום למשרד רה"מ תוכנית השקעות מוגדלת בנגב
צוות פנימי של משרד ראש הממשלה ידון היום בתוכנית השקעות חדשה ומורחבת של כיל בנגב. לדברי החברה, התוכנית תייצר 4,000 מקומות עבודה חדשים ותגדיל את התוצר השנתי של המדינה. זאת בתמורה להקלות במיסוי על משאבי טבע
הנהלת כיל צפויה להגיש היום למנכ"ל משרד רה"מ אלי גרונר תוכנית השקעות מורחבת בנגב, בהיקף של כ־7.3 מיליארד שקל - וזאת בתמורה לקבלת הקלות במיסוי על משאבי טבע ומתן היתר לכריית פוספטים בשדה בריר. צוות פנימי של המשרד ידון בה היום.
- בית המשפט מחק את בקשת כיל לביטול פסק הבוררות במחלוקת על תמלוגי ים המלח
- המדינה שוכרת מומחה לבוררות מול כיל ב־500 דולר לשעה
- הדיל של כיל: ששינסקי 2 - עוד ועדה אחת למגירה
עד כה הציגה החברה תוכנית השקעות בהיקף של כ־5.5 מיליארד שקל. התוכנית החדשה מגדילה משמעותית את היקף ההשקעות כמו גם את היקף המועסקים. כל ההשקעות המתוכננות הן השקעות עתידיות. לפי החישובים של כיל, התוכנית אמורה להוסיף כ־4,000 מקומות עבודה חדשים לנגב, כששישית מהמועסקים החדשים יועסקו ישירות על ידי החברה.
לפי ההערכות החברה, מדובר בתוספת תוצר בהיקף של כ־4.1 מיליארד שקל שתתווסף להכנסות המדינה בשנים הקרובות, בהתאם להתקדמות תוכנית ההשקעות.
לפי התוכנית של כיל, החברה מתכננת להפיק 225 אלף טונות אשלג בשנה מהקרקע. היקף ההשקעה המוערך באשלג הוא 800 מיליון שקל. ההשקעה הזאת תניב 505 מקומות עבודה חדשים ותוספת תוצר של 440 מיליון שקל בשנה.
בתחום האשלג המופק מן הים, כיל מתכננת להגדיל את הייצור ל־340 אלף טון בשנים הקרובות, ללא הגדלת השאיבה, בהשקעה של 1.3 מיליארד שקל. ההשקעה הזאת תניב 911 מקומות עבודה חדשים ותוספת תוצר של 780 מיליון שקל בשנה.
כמו כן, כיל מתכננת לבנות תחנת שאיבה חדשה בסדום, במקום זו הקיימת, בהשקעה של 880 מיליון שקל בשלב הראשון ועוד 1.08 מיליארד שקל בשלב השני. לפי הערכות החברה, התוספת השנתית לתוצר בזכות ההשקעה הזו תהיה 484 מיליון שקל בשלב הראשון ועוד 594 מיליון שקל בשלב השני.
כל הפרויקטים בתחום האשלג הם פרויקטים שהוקפאו או כאלו שיכולים לצאת לדרך מיד, והם צפויים להיות מושלמים בתוך 3—5 שנים בכפוף להיתרים.
ההשקעה האדירה הזאת לא מגיעה ללא תמורה. הרכיב האחרון של תוכנית ההשקעות הוא הפקה של 500 אלף טונות דשנים ברותם 3 - המכרה שנמצא בשדה בריר. הפקת הדשנים הזאת תעשה בהשקעה של כ־3.2 מיליארד שקל. לדברי כיל, ההשקעה הזאת תניב 500 מקומות תעסוקה חדשים ותגדיל את התוצר השנתי של המדינה ב־1.76 מיליארד שקל.
לכיל יש עוד כמה עניינים חשובים מול המדינה מעבר למתן היתר הכרייה בשדה בריר, כמו הוצאת מסקנות ועדת ששינסקי 2 מחוק ההסדרים.
מכיל נמסר כי "כיל ורותם מפרנסות באופן ישיר ובאופן עקיף כ־8,700 משפחות. רובן הגדול חיות בנגב. בלי שדה בריר משפחות אלו תאבדנה את מקור הכנסתן העיקרי. מרבצי הפוספט בשימוש החברה, שהיא כורה במשך 60 שנה, יסתיימו בתוך כשבע שנים. ללא עתודת פוספט אחרת, תעשיית הפוספט של החברה עומדת להיסגר. בדיקות שונות שערכו משרדי הממשלה השונים קבעו באופן חד־משמעי כי שדה בריר הוא החלופה הריאלית היחידה בישראל".