המדינה שוכרת מומחה לבוררות מול כיל ב־500 דולר לשעה
פרופ' אריאל פורת יקבל ממשרד האוצר תשלום עד תקרה של 20 אלף דולר על כתיבת חוות דעתו, שתוגש עד אמצע אוקטובר. לטענת המדינה, כיל השתמשה בפרשנות יצירתית מדי כדי להקטין את התמלוגים שהיא משלמת על מוצרים שונים
- הדיל של כיל: ששינסקי 2 - עוד ועדה אחת למגירה
- מקצצים עוד לחיילים, נותנים הקלות לכיל ומגנים על האפרוחים
- התוכנית לחיסול המלצות ועדת ששינסקי 2
פורת אמור להגיש עד אמצע אוקטובר חוות דעת לבוררים - שופטת בית המשפט העליון בדימוס טובה שטרסברג כהן, ועוה"ד אלקס הרטמן ורם כספי - לעניין חיובה של כיל בריבית והצמדה על התמלוגים ששילמה בחסר בין השנים 2002–2011. במרכז המחלוקת בין הצדדים, נמצאת עמדת המדינה כי כיל השתמשה בפרשנות יצירתית מדי כדי להקטין את התמלוגים שהיא משלמת על מוצרים שונים, כמו מוצרי תרכובות ברום, שמבוססים על משאבי טבע שהיא כורה בנגב ובים המלח.
המדינה תבעה בתביעה המקורית 291 מיליון דולר. בהמשך, לאחר פסק ביניים שקיבל את עמדתה העקרונית של המדינה, העבירה כיל 90 מיליון דולר בלבד. לפני כחודשיים קיבלו הבוררים את טענתה העקרונית של המדינה, שמיוצגת על ידי עו"ד גיל אוריון ממשרד פישר־בכר־חן־וול־אוריון ושות'. נקבע כי חברת מפעלי ים המלח מקבוצת כיל הקימה חברות בנות רבות, והעבירה להן חלק גדול מפעילותה. החברות הבנות לא מעבירות תמלוגים למדינה בגין מכירות ורווחים שנצברו על ידן.
בנוסף, מחירי ההעברה שבין חברת האם לחברות הבנות שבגינם מועברים תמלוגים למדינה, הם במקרים רבים מופחתים ממחירי השוק. כיל ערערה לאחרונה לבית המשפט על ההחלטה.
הכרעת הבוררים לעניין הסכום הסופי שכיל צריכה לשלם , ובתוך כך סוגיית הריבית וההצמדה, נדחתה להמשך. הבוררים הנחו את המדינה להגיש חוות דעת בעניין עד חודש אוקטובר, בטרם יכריעו בסוגייה. על פי פרוטוקול הדיון שנערך באוצר בשבוע שעבר, חוות הדעת נדרשת בשל סוגיות משפטיות וכלכליות מורכבות. "אנו סבורים שפרופ' פורת הוא הספק היחידי בנסיבות העניין לצורך כתיבת חוות הדעת המשפטית בסוגיית הריבית וההצמדה", נטען בבקשה שהניח עו"ד אוריון בפני הוועדה, בהמלצת מנהל היחידה לאכיפה אזרחית בפרקליטות עו"ד ישראל בלום.