סיכוי טוב שהפרשה לא תשפיע לרעה על מחירי הדגמים המשומשים של פולקסווגן
לפרשת דיזלגייט של קונצרן פולקסווגן עוד יהיו השלכות ארוכות טווח מעבר להתפטרות המנכ"ל ולצניחת המניה. חלקן יבואו לידי ביטוי גם בישראל. "כלכליסט" עושה סדר ועונה על השאלות העיקריות שעולות מהפרשה - לפחות על אלה שיש להן תשובה
האם התופעה קיימת בכל המכוניות של פולקסווגן?
לא. מדובר רק במכוניות בעלות מנוע דיזל מדגם ספציפי - בעל ארבע בוכנות, מסדרת הייצור AE189, שיוצרה ככל הנראה רק בשני נפחים: 1.6 ו־2.0. מעבר לכך, התופעה קיימת רק במנועים שיוצרו בהתאם לתקן הזיהום יורו 5, שהיה נהוג באירופה ובישראל מ־2009 עד סוף 2014.
כמו כן, לא כל רכב דיזל בתקן יורו 5 מצויד ברכיב המזהם - מסנן חלקיקים מיוחד במערכת הפליטה - ועל כן כרגע אין לדעת כמה מכוניות חשודות נוסעות על כבישי ישראל. התשובה לכך תינתן כשקבוצת פולקסווגן תוציא הודעת ריקול, שבמסגרתה יפורסם מספר המכוניות המדויק.
באילו דגמי פולקסווגן צריך לחשוד?
בשלב זה לא ניתן לדעת במדויק באילו דגמים מדובר. החברה הצהירה שמדובר בכ־11 מיליון מכוניות מתוצרת פולקסווגן, אאודי, סיאט וסקודה. אאודי הודיעה שמדובר בין היתר ברכבי הכביש־שטח Q3 ו־Q5, כמו גם A3, A4 ו־A6. פולקסווגן עצמה הודיעה שהדגמים גולף, פאסאט וטיגואן נמצאים ברשימה. מסיאט ומסקודה טרם נמסרו הודעות בנושא.
מה לגבי דגמים של יצרני רכב אחרים?
לעת עתה הפרשה אינה רלבנטית לכלי רכב שאינם מתוצרת פולקסווגן, אך לנוכח הממצאים כמה ארגוני צרכנים באירופה ובארה"ב קוראים לבחון נתוני פליטה של מנועי דיזל ברכבים מתחרים. סביר שבדיקות כאלה יבוצעו כבר בחודש הבא.
מה יקרה למחירי הרכבים המשומשים של פולקסווגן?
עוד לא ידוע. רכבי הדיזל הם עדיין מיעוט בענף, ועיקר המכירות שלהם בארץ הגיעו לשוק המוניות. שמאי הרכב לוי יצחק מסר בשיחה עם "כלכליסט" שמחירון הרכב של חודש אוקטובר, שיפורסם מחר, לא ישקף את תוצאות הפרשה. עם זאת, אמר יצחק, "אנו ממתינים לראות מה יהיה היקף ההשפעה על השוק הישראלי. בקרוב יפורסמו מספרים מדויקים ואז נדע אם להתייחס לנושא במחירון". לדבריו, המשבר בפולקסווגן העולמית לא צפוי בהכרח להשפיע לרעה על ערך הדגמים המשומשים: "לפני שנים ספורות כל העולם עסק בדוושות התאוצה הפגומות של טויוטה, אבל בפועל לא ראינו השפעה על המכוניות המשומשות".
איך תתמודד רשות המסים עם יבואנית פולקסווגן?
רשות המסים תבדוק את השפעת הפרשה על המדינה מבחינת אובדן הכנסות. על פי הערכות בענף הרכב, ההפסד לא צפוי להיות גדול משום שרכבי דיזל של פולקסווגן מראש לא נחשבים לנקיים במיוחד ולכן לא זכו להטבת מס מהותית. במקרה של אובדן הכנסות, סביר שהמדינה תדרוש את התשלום מיבואנית פולקסווגן צ'מפיון מוטורס, שתיאלץ להתחשבן עם החברה־האם בגרמניה.
כיצד יתוקנו המכוניות החשודות?
בלב המערכת שאפשרה למכוניות לעבור מבחני רישוי למרות פליטת מזהמים בריכוז גבוה עומד מסנן חלקיקים, שתוכנן "לחוש" מתי הוא נמצא בנסיעה ומתי בבדיקה - ולהתאים את פעולתו למצב. על פי המתווה המסתמן כעת, פולקסווגן ככל הנראה תחליף את כל המסננים הללו.