$
בארץ

מעירים את הענף? הממונה על ההגבלים יאשר שת"פ בין חברות בהחזקת רישיונות וחיפושי גז

הקביעה של הממונה בפועל היא בעקבות בקשה לקבלת פטור מהסדר כובל מצד מספר חברות, כמו 'הזדמנות ישראלית', קולדריג', לפידות חלץ ונמקס אויל שבשליטת בני שטיינימץ

ליאור גוטמן 17:0711.10.15

ענף חיפושי הגז והנפט, שנמצא בשנה האחרונה בסוג של "מוות קליני", קיבל היום (א') זריקת עידוד מכיוונו של הממונה על ההגבלים בפועל, עו"ד אורי שוורץ. שוורץ יאפשר לחברות שונות להחזיק במשותף נכסי נפט או אפילו לבצע קידוחים, כל עוד לא מדובר בחברות שמהוות מונופול בענף, כלומר כל עוד לא מדובר בדלק ונובל אנרג'י.

 

 

הקביעה של שוורץ היא בעקבות בקשה לקבלת פטור מהסדר כובל מצד מספר חברות שונות, לרבות 'הזדמנות ישראלית', קולדריג', לפידות חלץ ונמקס אויל שבשליטת בני שטיינמץ.

 

חלק מהחברות, שמחזיקות בחמשת רישונות הקידוח "פלאג'יק" וברידיון "עוז", נקלעו לסכסוך עסקי שכלל אינו קשור לממונה על ההגבלים. חלק מהחברות לא רצו לממן את פעילות חיפושי הגז, ולכן נמצאה פשרה לפיה במקום לשלם כסף יועברו אחזקות ברישיונות מצד אחד לצד שני.

 

בני שטיינמץ בני שטיינמץ צילום: שירלי גבאי אילוז

 

מאחר וחלק מהרישיונות מכילים לכאורה מאגרי גז (עד 2.5 טריליון רגל מעוקב גז ברישיון "עוז" או לחילופין כ-71 מיליארד מ"ק גז ברישיון "יועד", הוא אחד מחמשת רישיונות פלאג'יק"), החברות נזקקו לאישורו של הממונה על ההגבלים העסקיים לביצוע המהלך, ואחד כזה כאמור ניתן הבוקר.

 

עידן של שיתופי פעולה

 

שוורץ מסביר שעד לאחרונה שהיה חשש "מיצירת ריכוזיות יתר בתחום שיווק הגז אם וכאשר יימצא גז ביותר ממאגר אחד. חשש זה התממש בכל הקשור במאגרי הגז המשמעותיים שהתגלו בישראל עד כה". למרות זאת, שוורץ טוען, כי "על רקע התמורות שהתחוללו במשק הגז הטבעי בשנים האחרונות הגיעה העת להעריך מחדש מדיניות זו. אין ספק בעיני כי הפתרון האופטימלי לתחלואי משק הגז הטבעי בישראל, אלה התחרותיים אך גם האחרים, מצוי במציאת מאגרי גז ברי פיתוח נוספים על ידי גורמים חדשים, מאגרים שיובילו ליצירתו של שוק גז טבעי פעיל ומבוסס, החיוני למשק הישראלי".

 

ולכן, שוורץ מסכם ש"רשות ההגבלים העסקיים שואפת לצמצם ככל שניתן את חסמי הכניסה לתחום חיפושי הגז הטבעי ככל שאלה תלויים בה, וזאת על מנת למשוך כמה שיותר משקיעים לתחום. אמנם חסמי הכניסה הרגולטוריים לתחום זה, ובמיוחד אלה שמקורם ברגולציה מתחום ההגבלים העסקיים, רחוקים מלמצות את כלל חסמי הכניסה שרואה לפניה פירמה השוקלת לחפש גז טבעי במימיה הכלכליים של ישראל. ועדיין, אין סיבה שרשות ההגבלים העסקיים תקים חסמים שלא לצורך".

 

השורה התחתונה היא ששוורץ סבור ש"יש לאמץ מדיניות חדשה כדלקמן: שיתופי פעולה בחיפושי גז טבעי בין גורמים שאינם מחזיקים זכויות במאגרים לווייתן או תמר, צריכים ליהנות ממשטר מקל ביותר, כזה אשר ימקסם את האפשרות למציאת מאגר גז שיוכל להתחרות במונופול הקיים".

 

המשמעות הישירה, מעבר לחברות שביקשו את ההסכם, היא שענף חיפושי הגז יוכל להיכנס לעידן של שיתופי פעולה, מיזוגים או חיבור בין חברות שונות שעוסקות בתחום ולו בשביל למצות את פוטנציאל חיפושי הגז בישראל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x