$
משפט

בג"ץ צפוי לתת הכשר זמני לנציבות הביקורת

לאחר שנקבע שנציבות הביקורת על הפרקליטות זקוקה להסדרה בחוק, הפרקליטים כבר שוקלים עתירה לבג"ץ. אלא שזו תוביל ל"בטלות יחסית" בלבד

משה גורלי 08:1512.10.15

היום תפרסם נציבת הביקורת על גופי התביעה, השופטת בדימוס הילה גרסטל, דו"ח מערכתי שעניינו פרקי הזמן שבין סיום חקירה להגשת כתב אישום בתיקי מיסוי וכלכלה בפרקליטות.

 

במקביל, ובהמשך להמלצות של השופט בדימוס אליעזר גולדברג שבדק את מתווה הנציבות, שוקל ארגון הפרקליטים לעתור לבג"ץ נגד המשך הפעילות של הנציבות.

 

אם אכן תוגש עתירה כזו, היא תישען על קביעתו של השופט בדימוס גולדברג כי מסמך העקרונות שכונן את הנציבות אינו בסיס ראוי להפעלתה, ולשם כך נדרשת חקיקה - באופן זהה לחוק שהתווה את היסודות להקמת נציבות התלונות על השופטים.

 

השופטת דפנה ברק ארז השופטת דפנה ברק ארז צילום: עמית שעל

 

תקופת ביניים בסימן שאלה

 

הדו"ח של גולדברג לא התייחס כלל למעמד הנציבות בתקופת הביניים, עד שייחקק החוק שיסדיר את פעולתה. בקרב כמה שופטי בית המשפט העליון בדימוס ששאלתי לדעתם בסוגיה שוררת תמימות דעים שאכן יש בעיה בפעילות הנציבות במתכונתה הנוכחית. לדבריהם, כדי להגיע למסקנה זו אף לא היה צורך להמתין להמלצות גולדברג.

 

ספרה של שופטת בית המשפט העליון דפנה ברק־ארז, "משפט מינהלי", מספק תשובה עקרונית ומרמז על הגישה שעשוי בג"ץ לנקוט אם הנושא יובא לפתחו: בטלות יחסית. "ככלל", כתבה ברק־ארז, "הגישה העדכנית השולטת בכיפה לעניין תוצאותיו של הפגם המינהלי היא הבטלות היחסית. גישה זו מעניקה לבית המשפט שיקול דעת באשר לתוצאות הפגם, תוך התחשבות במכלול הנסיבות של ההפרה והתמקדות בשאלה מהו העוול שנגרם (לפרט הנוגע בדבר או לציבור בכללותו) כתוצאה ממנה". במקרה של נציבות הביקורת על גופי התביעה, הקושי הוא שעל הפגם חתומים שרת המשפטים והיועץ המשפטי לממשלה.

 

הכנסת תקבל ארכה להשלמת ההליך

 

לכן תוצאה אפשרית היא שבג"ץ יאפשר לנציבות להמשיך בפעילותה, תוך קציבת זמן שבמסגרתו תהיה הכנסת חייבת להשלים את הליך החקיקה המסדירה את פעילות הנציבות ואת סמכויותיה. עם זאת תיאסר ביקורת פרטנית שפוגעת בזכויות הפרקליטים. כך, מצד אחד יימנע העוול לפרקליטים כפרטים, ומצד שני תתאפשר הביקורת המערכתית (הנושאית) שערכה הציבורי מצדיק את שיקול הדעת להורות על בטלות יחסית בלבד.

 

שרת המשפטים איילת שקד כבר הכריזה שתחל במהלך חקיקה מזורז שיאפשר את הביקורת הפרטנית על עובדי הפרקליטות. לדאבונם של הפרקליטים, גם עתירה לבג"ץ אינה צפויה להחזיר את הגלגל לאחור ולבטל את הגוף שכבר הוקם. לכל היותר יזכו המבוקרים להפוגה זמנית עד לאישור החוק בכנסת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x